Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «Κάρμεν» επιστρέφει στο Ηρώδειο, στις 2 Σεπτεμβρίου, για μία μοναδική παράσταση

Η «Κάρ­μεν», η θρυ­λι­κή παρά­στα­ση των Antonio Gades και Carlos Saura που σφρά­γι­σε το φλα­μέν­κο, επι­στρέ­φει στο Ηρώ­δειο, στις 2 Σεπτέμ­βρη, για μία μονα­δι­κή παρά­στα­ση υπό την αιγί­δα της ισπα­νι­κής πρεσβείας.

Εμπνευ­σμέ­νη από τη νου­βέ­λα του Prosper Merime (1845), η παρά­στα­ση προ­κά­λε­σε αίσθη­ση πλά­θο­ντας έναν ανυ­πέρ­βλη­το χαρα­κτή­ρα — μύθο που έγι­νε συνώ­νυ­μος με την ισπα­νι­κή ψυχή.

Τους κεντρι­κούς ρόλους ενσαρ­κώ­νουν τέσ­σε­ρις από τους κορυ­φαί­ους χορευ­τές της: Η Esmeralda Manzanas στο ρόλο της Κάρ­μεν, ο Jose Huertas ως Δον Χοσέ, ο Jairo Rodreguez ως Ταυ­ρο­μά­χος και ο Miguelengel Rojas ως Σύζυ­γος. Τους πρω­τα­γω­νι­στές πλαι­σιώ­νουν οι εξαι­ρε­τι­κοί χορευ­τές κι ένα σύνο­λο εκλε­κτών μου­σι­κών της ομά­δας. Η επι­μέ­λεια της παρά­στα­σης, που ανα­βιώ­νει με σεβα­σμό την αυθε­ντι­κή χορο­γρα­φία του Gades, είναι της Stella Arauzo, επί χρό­νια παρ­τε­νέρ του στη σκη­νή και καλ­λι­τε­χνι­κής διευ­θύ­ντριας της Compania.

Με τα λόγια του Gades: «Η Κάρ­μεν δεν είναι ούτε επι­πό­λαια ούτε της αρέ­σει να βασα­νί­ζει τους άντρες — είναι απλώς μια γυναί­κα ειλι­κρι­νής, που όταν αγα­πά κάποιον το δηλώ­νει, κι όταν δεν τον αγα­πά το δηλώ­νει επί­σης. Δημιούρ­γη­σα την παρά­στα­ση για­τί δεν μου άρε­σε η στε­ρε­ο­τυ­πι­κή, ψεύ­τι­κη αντι­με­τώ­πι­σή της. Η Κάρ­μεν δίνε­ται ολο­κλη­ρω­τι­κά σε ό,τι αγα­πά, δίχως να λησμο­νά την ταξι­κή της καταγωγή».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο