Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε βοήθεια

Η Κίνα αντέ­δρα­σε οργι­σμέ­να στις πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι η Ρωσία της ζήτη­σε οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια για την εισβο­λή της στην Ουκρα­νία και προ­κει­μέ­νου να παρα­κάμ­ψει τις δυτι­κές κυρώ­σεις, χωρίς ωστό­σο να τις διαψεύσει.

Σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα New York Times, η οποία επι­κα­λέ­στη­κε την Κυρια­κή ανώ­νυ­μες πηγές, η Ρωσία ζήτη­σε από την Κίνα να της προ­σφέ­ρει στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό για τον πόλε­μο και οικο­νο­μι­κή βοή­θεια προ­κει­μέ­νου να παρα­κάμ­ψει τις διε­θνείς κυρώ­σεις. Αυτοί οι αξιω­μα­τού­χοι δεν διευ­κρί­νι­σαν την ακρι­βή φύση της βοή­θειας που ζητή­θη­κε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.

«Τον τελευ­ταίο και­ρό οι ΗΠΑ δια­δί­δουν συνε­χώς ψευ­δείς ειδή­σεις ενα­ντί­ον της Κίνας», αρκέ­στη­κε να δηλώ­σει στους δημο­σιο­γρά­φους ο Ζάο Λιζιάν εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας την ώρα που ο σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφά­λειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλι­βαν ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θεί σήμε­ρα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιε­τσί, τον πιο υψη­λό­βαθ­μο αξιω­μα­τού­χο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας αρμό­διο για τη διπλωματία.

Οι δύο αξιω­μα­τού­χοι και οι ομά­δες τους «θα συζη­τή­σουν τις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λο­νται για τη δια­χεί­ρι­ση του αντα­γω­νι­σμού μετα­ξύ των δύο χωρών μας και θα συζη­τή­σουν τις επι­πτώ­σεις του πολέ­μου της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας στην περι­φε­ρεια­κή και παγκό­σμια ασφά­λεια», επε­σή­μα­νε η Έμι­λι Χορν εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου σε ανα­κοί­νω­σή της.

«Παρα­κο­λου­θού­με στε­νά αν η Κίνα προ­σφέ­ρει, με τον ένα ή τον άλλο τρό­πο, είτε υλι­κή είτε οικο­νο­μι­κή βοή­θεια στη Ρωσία», σχο­λί­α­σε χθες ο Σάλι­βαν μιλώ­ντας στο CNN, ενώ πρό­σθε­σε ότι «πρό­κει­ται για ένα θέμα που μας προ­κα­λεί ανησυχία».

«Και ενη­με­ρώ­σα­με το Πεκί­νο ότι δεν θα παρα­μεί­νου­με αδρα­νείς και ότι δεν θα αφή­σου­με καμία χώρα να αντι­σταθ­μί­σει τις απώ­λειες που θα υπο­στεί η Ρωσία λόγω των οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων» που της επι­βλή­θη­καν μετά την εισβο­λή της στην Ουκρα­νία στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, τόνισε.

«Θα υπάρ­ξουν επι­πτώ­σεις στην περί­πτω­ση ενερ­γειών με στό­χο την παρά­καμ­ψη των κυρώ­σε­ων», προει­δο­ποί­η­σε ο Σάλιβαν.

Αν προ­σφέ­ρει βοή­θεια στη Ρωσία, «η Κίνα κιν­δυ­νεύ­ει να γίνει στό­χος σημα­ντι­κών κυρώ­σε­ων και να μετα­τρα­πεί σε κρά­τος ‑παρία, ενώ αν αρνη­θεί, θα δια­τη­ρή­σει ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας» με τη Δύση, εκτί­μη­σε στο Twitter ο Αμε­ρι­κα­νός διπλω­μά­της Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο