Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα δεν «θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Στο »κόκ­κι­νο» οι σχέ­σεις Κίνας — ΗΠΑ με αφορ­μή τα σενά­ρια επί­σκε­ψης της Νάν­σι Πελό­ζι στην Ταϊ­βάν με το Πεκί­νο να προει­δο­ποιεί ότι δε θα «καθί­σει με σταυ­ρω­μέ­να χέρια». Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για σχέ­διο επί­σκε­ψής της στη νήσο έχουν προ­κα­λέ­σει την οργή του Πεκί­νου και αμη­χα­νία ακό­μη και στον Λευ­κό Οίκο.

Το Πεκί­νο θεω­ρεί δικό του έδα­φος την αυτο­διοι­κού­με­νη Ταϊ­βάν, έδα­φος το οποίο μια μέρα αν χρεια­στεί λέει ότι θα κατα­λά­βει δια της βίας, και έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει όλο και εντο­νό­τε­ρες προει­δο­ποι­ή­σεις ότι θα θεω­ρή­σει μια επί­σκε­ψη της Πελό­ζι σοβα­ρή πρόκληση.

Σήμε­ρα, κατά τη διάρ­κεια της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων από το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, ο εκπρό­σω­πος Ζάο Λιτσιάν προει­δο­ποί­η­σε ότι η Κίνα δεν «θα καθί­σει με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια» αν η Πελό­ζι επι­σκε­φθεί την Ται­βάν και ότι επει­δή είναι «η τρί­τη στη σει­ρά αξιω­μα­τού­χος της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης» τυχόν επί­σκε­ψή της θα «έχει πρω­το­φα­νή πολι­τι­κό αντίκτυπο».

Την Πέμ­πτη, οι πρό­ε­δροι της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία, η οποία ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει τις τετα­μέ­νες σχέ­σεις των δύο χωρών, εξαι­τί­ας της αντι­πα­ρά­θε­σής τους για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Σύμ­φω­να δε με όσα μετέ­δω­σαν τα κινε­ζι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ο Σι Τζιν­πίνγκ προει­δο­ποί­η­σε τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Τζο Μπάι­ντεν πως «όσοι παί­ζουν με τη φωτιά, απλά θα καούν», ανα­φε­ρό­με­νος στο ενδε­χό­με­νο να επι­σκε­φθεί η Νάν­σι Πελό­ζι την Ταϊ­βάν, την οποία δεν ανα­γνω­ρί­ζει η Κίνα.

Το γρα­φείο της Πελό­ζι επι­βε­βαί­ω­σε μόλις χθες την περιο­δεία της στην Ασία με ανα­κοί­νω­σή του και αφού το αερο­πλά­νο της είχε ήδη ανα­χω­ρή­σει έπει­τα από ημέ­ρες εικα­σιών από τα αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης και με την ίδια την Πελό­ζι να αρνεί­ται να επι­βε­βαιώ­σει το πρό­γραμ­μά της.

«Το ταξί­δι θα επι­κε­ντρω­θεί στην αμοι­βαία ασφά­λεια, την οικο­νο­μι­κή συνερ­γα­σία και την δημο­κρα­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση στην περιο­χή του Ινδι­κού –Ειρη­νι­κού», σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση που ανα­φε­ρό­ταν στην περιο­χή Ασίας-Ειρηνικού.

«Η αντι­προ­σω­πεία μας θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συνα­ντή­σεις σε ανώ­τε­ρο επί­πε­δο για να συζη­τή­σει πως μπο­ρού­με να προ­ω­θή­σου­με περαι­τέ­ρω τα κοι­νά συμ­φέ­ρο­ντα και αξί­ες μας». Στην ανα­κοί­νω­ση δεν γίνε­ται ανα­φο­ρά στην Ταϊ­βάν. Αλλά οι επι­σκέ­ψεις Aμε­ρι­κα­νών πολι­τι­κών και αξιω­μα­τού­χων στην Ταϊ­βάν συνή­θως κρα­τού­νται μυστι­κές μέχρι να προ­σγειω­θούν οι αντι­προ­σω­πεί­ες λόγω των σχέ­σε­ων με το Πεκίνο.

Η Πελό­ζι συνο­δεύ­ε­ται από τον πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων Γκρέ­γκο­ρι Μικς καθώς και από μέλη της Μόνι­μης Επί­λε­κτης Επι­τρο­πής Πλη­ρο­φο­ριών και της Επι­τρο­πής Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, θα επισκεφθεί την Ταϊβάν αύριο Τρίτη σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ

Μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Ταϊ­βάν ανέ­φε­ραν σήμε­ρα, επι­κα­λού­με­να μη κατο­νο­μα­ζό­με­νες πηγές, ότι η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων των ΗΠΑ, Νάν­σι Πελό­ζι, πρό­κει­ται να επι­σκε­φθεί την Ταϊ­βάν αύριο Τρί­τη και να δια­νυ­κτε­ρεύ­σει στην Ταϊπέι.

Μία από τις εφη­με­ρί­δες, η Liberty Times, ανέ­φε­ρε ότι η Πελό­ζι είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να επι­σκε­φθεί το κοι­νο­βού­λιο της Ταϊ­βάν το πρωί της Τετάρ­της πριν συνε­χί­σει την περιο­δεία της στην Ασία.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ταϊ­βάν δήλω­σε ότι δεν σχο­λιά­ζει τις ανα­φο­ρές για τα ταξι­διω­τι­κά σχέ­δια της Πελόζι.

Πολεμικές ασκήσεις

Ξεχω­ρι­στά, χιλιά­δες ινδο­νή­σιοι και αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα κοι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις που θα διαρ­κέ­σουν δύο εβδομάδες.

Η Ουά­σιγ­κτον έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι τα γυμνά­σια δεν στο­χεύ­ουν καμία χώρα παρό­τι οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους έχουν εκδη­λώ­σει αυξη­μέ­νη ανη­συ­χία για την κινε­ζι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα στην περιο­χή του Ειρη­νι­κού. Τα 23 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες της Ταϊ­βάν ζουν επί χρό­νια με την πιθα­νό­τη­τα μιας κινε­ζι­κής εισβο­λής, αλλά η απει­λή αυτή έχει αυξη­θεί υπό την προ­ε­δρία του Σι Τζινπίνγκ.

Οι ΗΠΑ δια­τη­ρούν μια πολι­τι­κή «στρα­τη­γι­κής ασά­φειας» για το αν θα επε­νέ­βαι­ναν στρα­τιω­τι­κά σε περί­πτω­ση κινε­ζι­κής εισβο­λής. Παρό­τι στο διπλω­μα­τι­κό επί­πε­δο ανα­γνω­ρί­ζουν το Πεκί­νο επί της Ταϊ­πέι, οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν επί­σης την εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση της Ταϊ­βάν και αντι­τί­θε­νται σε όποια βίαιη αλλα­γή του καθε­στώ­τος του νησιού.

Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι πραγ­μα­το­ποιούν συχνά δια­κρι­τι­κές επι­σκέ­ψεις στην Ταϊ­βάν για να δεί­ξουν τη στή­ρι­ξή τους αλλά μια επί­σκε­ψη της Πελό­ζι θα ήταν η περισ­σό­τε­ρο βαρυ­σή­μα­ντη πολι­τι­κά στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία. Ως πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων η Πελό­ζι είναι η τρί­τη στη σει­ρά για την αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία και μια από τις ισχυ­ρό­τε­ρες πολι­τι­κούς της χώρας. Ο τελευ­ταί­ος πρό­ε­δρος της Βου­λής που είχε επι­σκε­φθεί την Ταϊ­βάν ήταν ο Νιούτ Γκίν­γκριτς το 1997.

Οι πυρε­τώ­δεις εικα­σί­ες σχε­τι­κά με μια πιθα­νή επί­σκε­ψη της Πελό­ζι στην Ταϊ­βάν έχουν συμπέ­σει με μια αύξη­ση της στρα­τιω­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην περιο­χή, γεγο­νός που υπο­γραμ­μί­ζει πόσο εύφλε­κτη είναι η κατάσταση.

Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι έχουν επι­χει­ρή­σει να υπο­βαθ­μί­σουν τη σημα­σία μιας πιθα­νής επί­σκε­ψης της Πελό­ζι στην Ταϊ­βάν κάνο­ντας έκκλη­ση για ψυχραι­μία προς τους κινέ­ζους ηγέτες.

Στην Ταϊ­βάν τα συναι­σθή­μα­τα των πολι­τών είναι ανά­μει­κτα σχε­τι­κά με μια πιθα­νή επί­σκε­ψή της Πελό­ζι, αλλά τόσο το κυβερ­νών κόμ­μα όσο και το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης έχουν δηλώ­σει ότι το νησί δεν θα πρέ­πει να ενδώ­σει στις κινε­ζι­κές πιέσεις.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο