Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα επικεντρώνει στην ισχυροποίηση της εξωτερικής της πολιτικής για το 2021

Ο Κινέ­ζος Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Wang Yi παρου­σί­α­σε το Σάβ­βα­το την προ­σέγ­γι­ση της Κίνας για τη διπλω­μα­τία 2021 κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης σε κρα­τι­κά ΜΜΕ, τονί­ζο­ντας ότι «θα συνε­χί­σει να προ­ω­θεί μια μεγα­λο­κρα­τι­κή διπλω­μα­τία με κινε­ζι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά, η οποία συμ­βάλ­λει στην οικο­δό­μη­ση ενός σύγ­χρο­νου σοσια­λι­σμού» (βλ αντί­στοι­χο χαι­ρε­τι­σμό της νέας χρο­νιάς από τον κινέ­ζο πρό­ε­δρο Xi Jinping –επί­σης πρώ­το γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚ Κίνας).

📰 ℹ️ Πρό­σφα­τη η είδη­ση ότι η μεγά­λη ασια­τι­κή χώρα θα κατα­σκευά­σει φέτος περισ­σό­τε­ρους από 600.000 σταθ­μούς — βάση 5G.

🔹 Διευ­κρί­νι­σε ότι θα διπλα­σιά­σουν οι προ­σπά­θειές τους για τη δια­φύ­λα­ξη της κυριαρ­χί­ας, της ασφά­λειας και των ανα­πτυ­ξια­κών συμ­φε­ρό­ντων και μετα­ξύ των προ­τε­ραιο­τή­των ανέ­φε­ρε τη διε­θνή συνερ­γα­σία για τον έλεγ­χο του Covid-19 και την προ­ώ­θη­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης και της φιλί­ας με άλλα έθνη, διευ­κο­λύ­νο­ντας την αμοι­βαία κατα­νό­η­ση μετα­ξύ χωρών και την ειρη­νι­κή ανά­πτυ­ξη, καθώς και την προ­ώ­θη­ση της αρμο­νι­κής συμ­βί­ω­σης μετα­ξύ πολι­τι­σμών με πολι­τι­σμι­κές ανταλ­λα­γές και ενδυ­νά­μω­ση της αμοι­βαί­ας ενη­μέ­ρω­σης και γνώσης.China flag

🔹 Πρό­σθε­σε ότι αυτές και άλλες προ­βλέ­ψεις - προ­ο­πτι­κές θα συμ­βά­λουν στην οικο­δό­μη­ση ενός πιο ισορ­ρο­πη­μέ­νου, δίκαιου, δημο­κρα­τι­κού, ξεκά­θα­ρου, χωρίς απο­κλει­σμούς κόσμου, με διαρ­κή ειρή­νη και κοι­νή ευημερία.

🔹 Στά­θη­κε ειδι­κά στο ότι η συνερ­γα­σία υψη­λής ποιό­τη­τας θα προ­ω­θη­θεί μέσω του πρό­τζεκτ  που έγι­νε γνω­στό ως «Belt & Road of the Silk» (Ζώνη και δρό­μος του μετα­ξιού), το οποίο περι­λαμ­βά­νει χώρες στην Ασία, την Ευρώ­πη και την Αφρι­κή, για την προ­ώ­θη­ση της παγκό­σμιας οικο­νο­μι­κής ανάκαμψης
(ΣΣ |> η πρω­το­βου­λία ‑παλαιό­τε­ρα γνω­στή ως «μιας ζώνης και ενός δρό­μου» ‑One Belt One Road, είναι μια στρα­τη­γι­κή ανά­πτυ­ξης υπο­δο­μών που υιο­θέ­τη­σε η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση το 2013 σε παγκό­σμιο επί­πε­δο επεν­δύ­ο­ντας σε σχε­δόν 70 χώρες και διε­θνείς οργα­νι­σμούς, που αφο­ρά τα 2/3 του πλανήτη).

🔹 Είπε ότι το 2021 θα σημα­το­δο­τή­σει την εμβά­θυν­ση των σχέ­σε­ων με τη Ρωσία, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από αμοι­βαία υπο­στή­ρι­ξη, αυξα­νό­με­νη συνερ­γα­σία για την ανά­πτυ­ξη και στε­νό­τε­ρο συντο­νι­σμό στις διε­θνείς υποθέσεις.
Υπεν­θύ­μι­σε ότι ο πρό­ε­δρος της Κίνας Xi Jinping και Ευρω­παί­οι ηγέ­τες έχουν ανα­κοι­νώ­σει την από κοι­νού ολο­κλή­ρω­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για μια επεν­δυ­τι­κή συν­θή­κη μετα­ξύ της Κίνας και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Όσον αφο­ρά τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, τόνι­σε ότι το Πεκί­νο επι­θυ­μεί να ανα­πτύ­ξει μια σχέ­ση συντο­νι­σμού με την Ουά­σινγ­κτον με βάση τη συνερ­γα­σία και τη στα­θε­ρό­τη­τα.
🆘  «Γνω­ρί­ζου­με ότι ορι­σμέ­νοι στις ΗΠΑ αισθά­νο­νται άβο­λα με την ταχεία ανά­πτυ­ξη της Κίνας. Ωστό­σο, δεν υπάρ­χει από καλύ­τε­ρος τρό­πος από τη συνε­χή αυτο-βελ­τί­ω­ση, χωρίς να εμπο­δί­ζε­ται η ανά­πτυ­ξη άλλων με ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κούς απο­κλει­σμούς»

5G USA China

🔹 Τόνι­σε ότι και άλλα έθνη μπο­ρούν να επω­φε­λη­θούν από την πρό­ο­δο της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας που έχει κατο­χυ­ρω­θεί με δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας από την Κίνα, η οποία πρό­σφα­τα ανα­κοί­νω­σε ότι θα κατα­σκευά­σει περισ­σό­τε­ρους από 600.000 σταθ­μούς βάσης 5G φέτος.
Παρα­μο­νές της νέας χρο­νιάς ο υπουρ­γός Βιο­μη­χα­νί­ας, τεχνο­λο­γί­ας και πλη­ρο­φο­ρι­κής Xiao Yaqing ανα­κοί­νω­σε ότι «το έθνος θα συνε­χί­σει να προ­ω­θεί την κατα­σκευή και εφαρ­μο­γή δικτύ­ων 5G με ομα­λό τρό­πο για να επι­τα­χύ­νει την ανά­πτυ­ξη ασύρ­μα­της τεχνο­λο­γί­ας στη χώρα».

Σύμ­φω­να με τον Yaqing, περισ­σό­τε­ρα από 1.100 έργα που επι­κε­ντρώ­θη­καν στην ολο­κλή­ρω­ση του δικτύ­ου 5G και του βιο­μη­χα­νι­κού Δια­δι­κτύ­ου έχουν κατα­σκευα­στεί στην Κίνα από τον περα­σμέ­νο Νοέμβριο.
Ο αξιω­μα­τού­χος ανέ­φε­ρε επί­σης ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμ­βρί­ου είχαν ήδη κατα­σκευα­στεί περισ­σό­τε­ροι από 718.000 σταθ­μοί 5G και το συγκε­κρι­μέ­νο σήμα είναι ήδη δια­θέ­σι­μο σε περισ­σό­τε­ρες από 300 πόλεις.info ΑτέχνωςΌπως είναι γνω­στό οι Κινέ­ζοι, έχουν τη δική τους φιλο­σο­φία στις ανα­κοι­νώ­σεις: λακω­νι­κές απα­ντή­σεις λόγια μετρη­μέ­να, χαμη­λών τόνων, πρέ­πει να ψάξει κανείς σε βάθος για να βρει ζητή­μα­τα που δεν φαί­νο­νται σε πρώ­τη ματιά.
Παρα­θέ­του­με όλη τη συνέντευξη


PDF Logo

State Councilor and Foreign Minister Wang Yi Gives Interview

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο