Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα καθελκύει το «Fujian», το τρίτο της αεροπλανοφόρο

Η Κίνα καθέλ­κυ­σε σήμε­ρα επί­ση­μα το τρί­το της αερο­πλα­νο­φό­ρο σε επί­ση­μη τελε­τή σε ναυ­πη­γείο της Σαγκά­ης, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Νέα Κίνα.

Πρό­κει­ται για το δεύ­τε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο που ναυ­πη­γή­θη­κε εξ ολο­κλή­ρου από την Κίνα και θεω­ρεί­ται τεχνο­λο­γι­κά πιο προηγ­μέ­νο από τα δύο προη­γού­με­να. Θα εντα­χθεί σε υπη­ρε­σία στο Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό της Κίνας αφού υπο­βλη­θεί σε διά­φο­ρες δοκι­μές στη θάλασσα.

Το Νέα Κίνα δεν διευ­κρί­νι­σε την ακρι­βή ημε­ρο­μη­νία που το αερο­πλα­νο­φό­ρο θα τεθεί σε υπη­ρε­σία. Κάτι που δεν θα γίνει άμε­σα, αντί­θε­τα ενδέ­χε­ται να πάρει χρόνια.

Το αερο­πλα­νο­φό­ρο βαπτί­στη­κε Fujian, ονο­μα­σία που παρα­πέ­μπει στην ομώ­νυ­μη κινε­ζι­κή επαρ­χία, όπως και τα δύο προη­γού­με­να, τα Liaoning και Shandong.

Η καθέλ­κυ­σή του κατα­γρά­φε­ται εν μέσω της κλι­μά­κω­σης των σινο­α­με­ρι­κα­νι­κών εντά­σε­ων, ειδι­κά για την Ταϊ­βάν, τη νήσο των 24 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων που το Πεκί­νο θεω­ρεί απο­σχι­σμέ­νη κινε­ζι­κή επαρ­χία προ­ο­ρι­σμέ­νη να επα­νε­νω­θεί με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Το κινε­ζι­κό Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό, που βλέ­πει με κακό μάτι τη σύσφιγ­ξη των σχέ­σε­ων ΗΠΑ-Ταϊ­βάν τα τελευ­ταία χρό­νια, έχει στεί­λει επα­νει­λημ­μέ­να τα αερο­πλα­νο­φό­ρα του στο στε­νό της Ταϊ­βάν, που χωρί­ζει τη νήσο από την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Κυριό­τε­ρη εξέ­λι­ξη σε αυτό το τρί­το κινε­ζι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο σε σύγκρι­ση με τα δύο προη­γού­με­να, σοβιε­τι­κού σχε­δια­σμού: έχει πολύ μεγα­λύ­τε­ρο κατά­στρω­μα και ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κούς κατα­πέλ­τες για την απο­νή­ω­ση των αερο­σκα­φών, σύμ­φω­να με το Νέα Κίνα. Το σύστη­μα αυτό επι­τρέ­πει πολύ ταχύ­τε­ρη απο­νή­ω­ση περισ­σό­τε­ρων μαχη­τι­κών σε σύγκρι­ση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επι­κλι­νείς ράμπες. Άλλο πλε­ο­νέ­κτη­μα των κατα­πελ­τών: τα αερο­σκά­φη θα μπο­ρούν να φέρουν περισ­σό­τε­ρα καύ­σι­μα και όπλα.

Σύμ­φω­να με τον Janes, εκδο­τι­κό οίκο ανα­φο­ράς σε ό,τι αφο­ρά τα στρα­τιω­τι­κά θέμα­τα, οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα περισ­σό­τε­ρα αερο­πλα­νο­φό­ρα σε υπη­ρε­σία (11), μπρο­στά από την Κίνα (2), το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο (2), τη Ρωσία (1), τη Γαλ­λία (1), την Ιτα­λία (1), την Ινδία (1) και την Ταϊ­λάν­δη (1).

Το πρώ­το κινε­ζι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο, το Λια­ο­νίνγκ, τέθη­κε σε υπη­ρε­σία το 2012. Χρη­σί­μευ­σε περισ­σό­τε­ρο από οτι­δή­πο­τε άλλο ως πλατ­φόρ­μα εκπαί­δευ­σης. Αγο­ρά­στη­κε δεύ­τε­ρο χέρι από την Ουκρα­νία το 1998.

Η γνώ­ση που κατα­κτή­θη­κε αξιο­ποι­ή­θη­κε κατό­πιν για την κατα­σκευή του Σαντόνγκ, του πρώ­του αερο­πλα­νο­φό­ρου το οποίο κατα­σκευά­στη­κε στην Κίνα και τέθη­κε σε υπη­ρε­σία στα τέλη του 2019.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο