Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κίνα καταδικάζει την κατάρριψη του μπαλονιού και προειδοποιεί για απάντηση

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα την από­φα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης να καταρ­ρί­ψει το κινε­ζι­κό μπα­λό­νι που εισήλ­θε τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες στον ενα­έ­ριο χώρο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι δεν εξυ­πη­ρε­τού­σε στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς. Παράλ­λη­λα, κατη­γό­ρη­σε την Ουά­σινγ­κτον για «υπερ­βο­λι­κή αντί­δρα­ση και σοβα­ρή παρα­βί­α­ση των διε­θνών πρακτικών».

«Η Κίνα εκφρά­ζει την έντο­νη δυσα­ρέ­σκειά της και δια­μαρ­τύ­ρε­ται για τη χρή­ση βίας από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «επι­φυ­λάσ­σε­ται του δικαιώ­μα­τος» να απαντήσει.

Σύμ­φω­να με υψη­λό­βαθ­μο αξιω­μα­τού­χο του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντα­γώ­νου, το μπα­λό­νι καταρ­ρί­φθη­κε σε από­στα­ση περί­που έξι ναυ­τι­κών μιλί­ων από τα παρά­λια των ΗΠΑ. Χτυ­πή­θη­κε από πύραυ­λο AIM-9X που εκτο­ξεύ­τη­κε από ένα μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος F‑22 και δεν υπήρ­ξαν παρά­πλευ­ρες ζημιές ή κίν­δυ­νος για τους πολί­τες, συμπλήρωσε.

Το κινε­ζι­κό μπα­λό­νι εισήλ­θε στον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουα­ρί­ου, πέρα­σε στον ενα­έ­ριο χώρο του Κανα­δά στις 30 του μηνός και την επο­μέ­νη ξανα­μπή­κε στον αμε­ρι­κα­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο.

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός θα επι­διώ­ξει να ανα­σύ­ρει το ωφέ­λι­μο φορ­τίο του μπα­λο­νιού. Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χο, τα συντρίμ­μια είναι δια­σκορ­πι­σμέ­να σε μια ακτί­να 11 χιλιομέτρων.

Σε ανα­κοί­νω­σή του, ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ Όστιν υπο­στη­ρί­ζει ότι το συγκε­κρι­μέ­νο μπα­λό­νι χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από την Κίνα σε μια προ­σπά­θεια να παρα­κο­λου­θή­σει στρα­τη­γι­κές εγκα­τα­στά­σεις των ΗΠΑ.

Αντι­θέ­τως, το Πεκί­νο υπο­στη­ρί­ζει ότι το μπα­λό­νι εξυ­πη­ρε­τού­σε «ερευ­νη­τι­κούς σκο­πούς, κυρί­ως μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς» και ότι σε καμία περί­πτω­ση δεν συνι­στού­σε στρα­τιω­τι­κή απει­λή για τις ΗΠΑ. Είχε χαρα­κτη­ρί­σει «ατύ­χη­μα» την είσο­δό του στον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ, απο­δί­δο­ντάς το σε λόγους «ανω­τέ­ρας βίας». Παράλ­λη­λα κατη­γό­ρη­σε πολι­τι­κούς και μέσα ενη­μέ­ρω­σης στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ότι εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν το περι­στα­τι­κό για να δυσφη­μί­σουν την Κίνα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός στο πλευρό των ΗΠΑ για την κατάρριψη του κινέζικου μπαλονιού

Ο κανα­δός πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό εξέ­φρα­σε χθες Σάβ­βα­το την υπο­στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σής του στην από­φα­ση της Ουά­σινγ­κτον να καταρ­ρί­ψει το κινε­ζι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό μπα­λό­νι «που παρα­βί­α­ζε τον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ και το διε­θνές δίκαιο».

«Ο Κανα­δάς υπο­στη­ρί­ζει αυτήν την ενέρ­γεια. Θα εξα­κο­λου­θή­σου­με να συνερ­γα­ζό­μα­στε, μετα­ξύ άλλων στο πλαί­σιο της NORAD (Διοί­κη­ση Αερο­δια­στη­μι­κής Άμυ­νας της Βόρειας Αμε­ρι­κής, για την ασφά­λεια και την άμυ­νά μας», ανέ­φε­ρε ο Τρι­ντό σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter.

Η υπουρ­γός Άμυ­νας Ανί­τα Άναντ ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά της ότι η ίδια και ο πρω­θυ­πουρ­γός Τρι­ντό ενη­με­ρώ­θη­καν για την επι­χεί­ρη­ση από τον σύμ­βου­λο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας και τον αρχη­γό του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας. Η κανα­δι­κή κυβέρ­νη­ση υπο­στη­ρί­ζει πλή­ρως τα μέτρα που ελή­φθη­σαν, τόνι­σε, ευχα­ρι­στώ­ντας την Ουά­σινγ­κτον για τη στε­νή συνερ­γα­σία τους.

Το κινε­ζι­κό μπα­λό­νι είχε πετά­ξει πάνω από τον Κανα­δά προ­τού εισέλ­θει στον ενα­έ­ριο χώρο των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο