Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Η κακή διατροφή «σκοτώνει» περισσότερους ανθρώπους από όσους το τσιγάρο και η υπέρταση

Η κακή και ανθυ­γιει­νή δια­τρο­φή ευθύ­νε­ται για έναν στους πέντε θανά­τους στον κόσμο, περισ­σό­τε­ρους από όσους σκο­τώ­νουν το τσι­γά­ρο και η υπέρ­τα­ση, σύμ­φω­να με μια νέα διε­θνή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη. Η έρευ­να δεί­χνει ότι στην Ελλά­δα οι θάνα­τοι λόγω κακής δια­τρο­φής είναι πλέ­ον ανα­λο­γι­κά λιγό­τε­ροι σε σχέ­ση με το 1990, καθώς φαί­νε­ται πως οι Έλλη­νες κάνουν πιο υγιει­νή δια­τρο­φή από ό,τι παλιό­τε­ρα, αλλά η θέση της χώρας μας στην παγκό­σμια κατά­τα­ξη έχει υπο­χω­ρή­σει σημαντικά.

Η κατα­νά­λω­ση περισ­σό­τε­ρων υγιει­νών τρο­φών όπως τα δημη­τρια­κά ολι­κής άλε­σης, τα φρού­τα, τα λαχα­νι­κά και οι ξηροί καρ­ποί, καθώς και λιγό­τε­ρων ανθυ­γιει­νών, όπως τα κάθε είδους ποτά με ζάχα­ρη, το αλά­τι, τα λίπη «τρανς» και τα κόκ­κι­να επε­ξερ­γα­σμέ­να κρέ­α­τα, θα μπο­ρού­σαν να απο­τρέ­ψουν πολ­λούς θανά­τους. Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός θανά­των, που σχε­τί­ζο­νται με τη δια­τρο­φή (πάνω από του 50% του συνό­λου), αφο­ρά την κατα­νά­λω­ση μεγά­λης ποσό­τη­τας αλα­τιού (τρία εκα­τομ­μύ­ρια θάνα­τοι ετη­σί­ως), μικρής ποσό­τη­τας δημη­τρια­κών ολι­κής άλε­σης (τρία εκα­τομ­μύ­ρια θάνα­τοι) και όχι αρκε­τών φρού­των (δύο εκα­τομ­μύ­ρια θάνατοι).

Περισ­σό­τε­ροι από 130 επι­στή­μο­νες από 40 χώρες, με επι­κε­φα­λής τον επί­κου­ρο καθη­γη­τή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστι­τού­του Μετρι­κής και Αξιο­λό­γη­σης της Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Ουά­σινγ­κτον στο Σιάτλ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο ιατρι­κό περιο­δι­κό “The Lancet”, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη μέχρι σήμε­ρα και σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος χρό­νου ανά­λυ­ση της σχέ­σης δια­τρο­φής και υγεί­ας, ανα­λύ­ο­ντας στοι­χεία για 195 χώρες κατά την περί­ο­δο 1990–2017.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο