Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η καραντίνα μείωσε το ποσοστό διάδοσης του ιού κατά 81%, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η καρα­ντί­να και η “κλει­στή” κοι­νω­νία είχε τερά­στιο αντί­κτυ­πο στην μεί­ω­ση της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού στην Ευρώπη. 

Τα μέτρα που επέ­βα­λαν αυστη­ρούς ελέγ­χους στις κινή­σεις των ανθρώ­πων, απέ­τρε­ψαν περί­που 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους στην Ευρώ­πη έως τις αρχές Μαΐ­ου, με την απο­φυ­γή του­λά­χι­στον 470.000 θανά­των μόνο στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ανα­κοι­νώ­νουν οι ερευ­νη­τές του Imperial College London σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα της Guardian.

Οι υπο­λο­γι­σμοί του μοντέ­λου που δημιούρ­γη­σαν οι ερευ­νη­τές αφο­ρούν όλη την Ευρώ­πη και απο­δει­κνύ­ουν με αριθ­μούς ότι τα καθο­λι­κά περιο­ρι­στι­κά μέτρα μεί­ω­σαν τον μέσο αριθ­μό ανθρώ­πων που μολύν­θη­καν με 81% και μεί­ω­σαν τον αριθ­μό ανα­πα­ρα­γω­γής, R, της επι­δη­μί­ας κάτω από το 1 σε όλες τις χώρες που ερευνήθηκαν.

Όταν το R είναι μικρό­τε­ρο από 1, η επι­δη­μία μειώ­νε­ται επει­δή κατά μέσο όρο, κάθε μολυ­σμέ­νο άτο­μο μετα­δί­δει τη λοί­μω­ξη σε λιγό­τε­ρο από ένα ακόμη. 

Καθώς όλες οι χώρες της Ευρώ­πης (όπως και η χώρα μας) χαλα­ρώ­νουν τα μέτρα οι επι­στή­μο­νες παρα­κο­λου­θούν προ­σε­κτι­κά το R: εάν αυξη­θεί και παρα­μεί­νει πάνω από το 1, η επι­δη­μία θα αυξη­θεί εκθετικά.

Η ομά­δα Imperial συγκέ­ντρω­σε στοι­χεία για τους θανά­τους του Covid-19 από 11 ευρω­παϊ­κές χώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, της Ιτα­λί­ας, της Γαλ­λί­ας, της Ισπα­νί­ας και της Γερ­μα­νί­ας, από την αρχή της παν­δη­μί­ας για να υπο­λο­γί­σει την έκτα­ση της μετά­δο­σης και να εξη­γή­σει το χρο­νι­κό διά­στη­μα μετα­ξύ μολύν­σε­ων και θανάτων. 

Έχει υπο­λο­γί­σει πως τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που επι­βλή­θη­καν στα τέλη Μαρ­τί­ου μεί­ω­σαν τον ανα­πα­ρα­γω­γι­κό αριθ­μό R της επι­δη­μί­ας στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο από 3,8 σε 0,63.

Το μοντέ­λο δεί­χνει ότι μέχρι τις 4 Μαΐ­ου είχαν μολυν­θεί μετα­ξύ 12 εκα­τομ­μυ­ρί­ων και 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων στην Ευρώ­πη, αλλά ορι­σμέ­νες χώρες χτυ­πή­θη­καν πολύ πιο σκλη­ρά από άλλες. 

Σύμ­φω­να με το μοντέ­λο, το Βέλ­γιο είχε τον μεγα­λύ­τε­ρο κατά κεφα­λήν αριθ­μό κρου­σμά­των ανά 1.000.000 ανθρώ­πων με 8% του πλη­θυ­σμού να έχει μολυν­θεί, σε σύγκρι­ση με μόνο 0,46% των Νορ­βη­γών και 0,85% των Γερμανών.

 Περί­που 5,1% του πλη­θυ­σμού του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου μολύν­θη­κε, σύμ­φω­να με έκθε­ση που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό Nature.

«Το μοντέ­λο μας εκτι­μά ότι είμα­στε πολύ μακριά από την ανο­σία της αγέ­λης», δήλω­σε ο Axel Gandy, καθη­γη­τής στα­τι­στι­κών στο Imperial και ένας από τους υπεύ­θυ­νους της μελέτης. 

Η ανο­σία της αγέ­λης επι­τυγ­χά­νε­ται όταν ικα­νός αριθ­μός ατό­μων είναι ανο­σο­ποι­η­μέ­να στον ιό. 

Στην περί­πτω­ση του Covid-19, οι επι­στή­μο­νες- μελε­τη­τές πιστεύ­ουν ότι πάνω από το 70% του πλη­θυ­σμού θα πρέ­πει να έχει ανο­σία στον ιό για να επι­τευ­χθεί ανο­σία της αγέλης.

“Η έρευ­να υπο­δει­κνύ­ει ότι πρέ­πει να είμα­στε πολύ προ­σε­κτι­κοί και να μην χαλα­ρώ­νου­με πάρα πολύ τα μέτρα για­τί τότε δεν υπάρ­χει κανέ­νας έλεγ­χος”, δηλώ­νει ο καθη­γη­τής Gandy. 

«Πρέ­πει να βαδί­σου­με πολύ προ­σε­κτι­κά και να χαλα­ρώ­νουν τα μέτρα με αργό ρυθ­μό , έτσι ώστε μπο­ρού­με να κάνου­με διορ­θω­τι­κές κινή­σεις αν δεν λει­τουρ­γή­σει η χαλάρωση».

Η στρα­τη­γι­κή αντι­με­τώ­πι­σης του Covid-19 δια­φέ­ρει από χώρα σε χώρα όμως οι εμπει­ρί­ες από το Βιετ­νάμ, την Κίνα, την Κού­βα κατα­δει­κνύ­ουν πως πέρα από τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, και τα μαζι­κά τεστ ο σημα­ντι­κό­τε­ρος παρά­γο­ντας είναι η κατά­στα­ση του συστή­μα­τος Υγείας. 

Η παν­δη­μία απέ­δει­ξε περί­τρα­να την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που έχει περιέλ­θει το σύστη­μα Υγεί­ας στην Ευρώ­πη και σε όλη την Αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο. 

Τα στοι­χεία της έρευ­νας υπο­γρα­μί­ζουν τον τερά­στιο κίν­δυ­νο που δια­τρέ­χουν οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός της Ελλά­δας τώρα που επι­σπεύ­δει την χαλά­ρω­ση των μέτρων χωρίς να παίρ­νο­νται τα κατάλ­λη­λα μέτρα προ­στα­σί­ας, επι­τρέ­πο­ντας την στην ουσία ανε­ξέ­λεγ­κτη άφι­ξη κατοί­κων του εξω­τε­ρι­κού από χώρες όπως πχ το Βέλ­γιο και η Σου­η­δία χάριν της του­ρι­στι­κής βιομηχανίας. 

Σύμ­φω­να δε με τις καταγ­γε­λί­ες που έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας η τήρη­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας στα αερο­πλά­να και στα αερο­δρό­μια είναι πλημ­με­λής, ο χρό­νος ανα­κοί­νω­σης των απο­τε­λε­σμά­των των τεστ καθυ­στε­ρεί και πολ­λές φορές δεν γίνε­ται καν έλεγ­χος και τεστ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο