Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Καρόλα Ρακέτε καταθέτει μήνυση ενάντια στον Ματέο Σαλβίνι

Η 31χρονη πλοί­αρ­χος του πλοί­ου διά­σω­σης Sea-Watch Καρό­λα Ρακέ­τε θα κατα­θέ­σει αύριο μήνυ­ση ενά­ντια στον αντι­πρό­ε­δρο της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης, Ματέο Σαλ­βί­νι για δυσφή­μι­ση, ζητώ­ντας από τη δικαιο­σύ­νη να μπλο­κά­ρει τους λογα­ρια­σμούς σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που δια­τη­ρεί ο ηγέ­της της ακρο­δε­ξιάς Λέγκας. Όπως δήλω­σε ο δικη­γό­ρος της, ο Σαλ­βί­νι χρη­σι­μο­ποιεί τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για τη διά­δο­ση μίσους.

Η νεα­ρή καπε­τά­νισ­σα του πλοί­ου της γερ­μα­νι­κής μκο Sea Watch, συνε­λή­φθη τον περα­σμέ­νο μήνα στη Λαμπε­ντού­ζα, αφού αγνό­η­σε την απα­γό­ρευ­ση των ιτα­λι­κών αρχών και έδε­σε το πλοίο για να απο­βι­βά­σει τους 40 μετα­νά­στες που είχε δια­σώ­σει. Αρχι­κά, τέθη­κε σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό για λίγες μέρες και έπει­τα αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη. Ωστό­σο, εξα­κο­λου­θούν να εκκρε­μούν κατη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον της και ανα­μέ­νε­ται να δικαστεί.

Η ενέρ­γειά της προ­κά­λε­σε σφο­δρό­τα­τες αντι­δρά­σεις και χυδαί­ες προ­σβο­λές ενα­ντί­ον της στο δια­δί­κτυο, καθώς και τα πυρά από τον ακρο­δε­ξιό αντι­πρό­ε­δρο της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης, που δεν έχει στα­μα­τή­σει να εξα­πο­λύ­ει επι­θέ­σεις, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την μετα­ξύ άλλων «πει­ρα­τή» και «εγκλη­μα­τία» με αναρ­τή­σεις του στο twitter και στο Facebook.

H Ρακέ­τε σήμε­ρα βρί­σκε­ται σε μυστι­κή τοπο­θε­σία στην Σικε­λία, καθώς έχει δεχτεί σωρεία απει­λών κατά της ζωής της.

Σε μια προ­σπά­θεια να περά­σει η ίδια στην αντε­πί­θε­ση, ο δικη­γό­ρος της Αλε­σά­ντρο Γκα­μπε­ρί­νι, τόνι­σε στο πρα­κτο­ρείο Reuters ότι θα υπο­βά­λει αύριο μήνυ­ση ενα­ντί­ον του ηγέ­τη της Λέγκας και υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών με την καταγ­γε­λία της δυσφήμισης.

«Σε ό,τι αφο­ρά προ­σβο­λές, δυσφή­μι­ση και δηλώ­σεις πρό­κλη­σης μίσους, όπως αυτές του υπουρ­γού, ο μόνος τρό­πος που ο δικα­στής μπο­ρεί να το εμπο­δί­σει αυτό από το να συμ­βαί­νει, είναι μπλο­κά­ρο­ντας τους λογα­ρια­σμούς», ανέ­φε­ρε ο Γκαμπερίνι.

Αντι­δρώ­ντας ο Σαλ­βί­νι, που έχει υπο­σχε­θεί ότι θα απε­λά­σει την Ρακέ­τε από την Ιτα­λία, αψή­φη­σε την απει­λή να απο­κλει­στεί από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

«Η Γερ­μα­νί­δα κομου­νί­στρια, εκεί­νη που διεμ­βό­λι­σε το αστυ­νο­μι­κό σκά­φος περι­πο­λί­ας, ζήτη­σε από τον εισαγ­γε­λέα να κλεί­σει τις σελί­δες μου στο Facebook και στο Twitter. Δεν υπάρ­χει όριο στην γελοιό­τη­τα», είπε με ανάρ­τη­σή του στο Twitter, ανα­ρω­τώ­με­νος: «Οπό­τε, θα μπο­ρώ να χρη­σι­μο­ποιώ μόνο το Instagram;»

«Ο Ματέο Σαλ­βί­νι δημο­σί­ως και επα­νει­λημ­μέ­νως με έχει απο­κα­λέ­σει αλα­ζό­να, παρά­νο­μη, συνερ­γό παρά­νο­μων δια­κι­νη­τών ανθρώ­πων, πιθα­νό δολο­φό­νο, παρα­βά­τη, εγκληματία…η σοβα­ρή ζημιά στην υπό­λη­ψή μου είναι προ­φα­νής», ανα­φέ­ρει η Ρακέ­τε στην 14σελιδη μηνυ­τή­ρια ανα­φο­ρά, η οποία περι­ήλ­θε σε γνώ­ση του γερ­μα­νι­κού πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων dpa και του Reuters. Μετα­ξύ άλλων κατη­γο­ρεί τον Σαλ­βί­νι ότι τρο­φο­δο­τεί ξενο­φο­βι­κές και μισο­γυ­νι­κές διαθέσεις.

Ο Σαλ­βί­νι οικο­δό­μη­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της επι­τυ­χί­ας του και της πολι­τι­κής του ανέ­λι­ξης, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, και έχει με δια­φο­ρά τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό ακο­λού­θων από κάθε άλλο Ιτα­λό πολι­τι­κό ηγέ­τη — με 3,8 εκα­τομ­μύ­ρια ακο­λού­θους στο Facebook και 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια στο Twitter.

Δημο­σκό­ποι εκτι­μούν ότι η δημό­σια διέ­νε­ξη με την Ρακέ­τε επέ­τρε­ξε στον Ιτα­λό αντι­πρό­ε­δρο να «σφυ­ρη­λα­τή­σει» τη σκλη­ρή του αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή του στά­ση, δίνο­ντας του, όπως φαί­νε­ται, μια νέα ώθηση.

Μια δημο­σκό­πη­ση της εται­ρεί­ας YouTrend που δημο­σιεύ­τη­κε σήμε­ρα κατέ­γρα­ψε αυξη­μέ­να ποσο­στά για την Λέγκα, με ποσο­στά 37,7%, από το 34,3% που σημεί­ω­σε στις ευρω­ε­κλο­γές του Μαΐου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο