Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κατάσταση γίνεται δραματική και η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την αναγκαία επίταξη (χωρίς πληρωμή) του ιδιωτικού τομέα υγείας 

Τα κρού­σμα­τα έχουν ξεπε­ρά­σει τα 3.000, οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι ασθε­νείς αυξά­νο­νται συνε­χώς όπως δυστυ­χώς και οι νεκροί από τον κορο­νο­ϊό, οι κλί­νες ΜΕΘ δεν επαρ­κούν και η κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει να αρνεί­ται την ανα­γκαία και άμε­ση επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα υγεί­ας χωρίς να κατα­βά­λει αντί­τι­μο στους κλινικάρχες!

Στα­θε­ρός στη γραμ­μή του πρω­θυ­πουρ­γού, ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κοντο­ζα­μά­νης, κατά τη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία του ιού στη χώρα. «Η επί­τα­ξη είναι το τελευ­ταίο όπλο» είπε για­τί «δεν είναι δωρε­άν στο κρά­τος. Πλη­ρώ­νου­με. Αν επι­τάσ­σα­με όλες αυτές τις δομές στο πρώ­το κύμα θα είχα­με πετά­ξει τα χρή­μα­τα τα οποία δια­θέ­του­με». Αντί να προ­χω­ρή­σει λοι­πόν στην χωρίς πλη­ρω­μή επί­τα­ξη όλων των ανα­γκαί­ων μέσων για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού και της περί­θαλ­ψής του από τον κορο­νο­ϊό, η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρη­μα­το­λο­γεί για τάχα οικο­νο­μία και κάνει… έκκλη­ση στους ιδιώ­τες για­τρούς να βοη­θή­σουν το ΕΣΥ την ώρα που καλούν τον κόσμο να συνε­χί­σει στη λογι­κή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης» μπρο­στά στη «μάχη» όπου «κανείς δεν περισσεύει».

Την ίδια στιγ­μή ανέ­φε­ρε πως υπάρ­χουν έτοι­μα σχέ­δια για να «δημιουρ­γη­θούν συν­θή­κες ΜΕΘ». Ανά­φε­ρε πως εάν δεν υπάρ­ξει απο­κλι­μά­κω­ση, υπάρ­χουν σχέ­δια έτοι­μα προ­κει­μέ­νου να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με εξο­πλι­σμό και χώρους όπου μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν συν­θή­κες ΜΕΘ και να παρα­σχε­θεί τεχνη­τή υπο­στή­ρι­ξη της ανα­πνο­ής. Άφη­σε έτσι να εννοη­θεί πως θα στη­θούν πρό­χει­ρες Μονά­δες σε Βελ­λί­διο, κατα­φύ­για κ.λπ. όπως ανα­φέ­ρουν σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες. Και αυτό, για­τί δήλω­σε αιφ­νι­δια­σμέ­νος από τη συμπε­ρι­φο­ρά του ιού τις τελευ­ταί­ες 15 ημέ­ρες. Απά­ντη­ση πάντως δεν έδω­σε σε ερώ­τη­ση για το αν θα προ­χω­ρή­σει η κυβέρ­νη­ση σε πρό­σλη­ψη του απα­ραί­τη­του μόνι­μου προ­σω­πι­κού στο δημό­σιο σύστη­μα υγείας.

Ο Β. Κοντο­ζα­μά­νης αιτιο­λό­γη­σε την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για πάγω­μα των τακτι­κών χει­ρουρ­γεί­ων κατά 80% στην προ­σπά­θεια απο­φυ­γής συνωστισμού.

Επί­σης, στο τρα­πέ­ζι έπε­σε και το σκε­πτι­κό των εναλ­λασ­σό­με­νων lockdown από την καθη­γή­τρια παι­δια­τρι­κής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου, που είπε πως κάτι τέτοιο μπο­ρεί να γίνει «ανα­λό­γως τη συμπε­ρι­φο­ρά όλων μας». Η ίδια επί­σης είπε πως στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ήταν τερά­στια η αύξη­ση των κρου­σμά­των και ταυ­τό­χρο­νη σε αντί­θε­ση με την Αθή­να που παρα­τη­ρεί­ται μία στα­θε­ρή ήπια αύξη­ση κατά 20% σε μέσο εβδο­μα­διαίο αριθ­μό κρου­σμά­των, τις τελευ­ταί­ες δύο εβδο­μά­δες. Ανέ­φε­ρε πως υπήρ­χε μεγά­λη δια­σπο­ρά σε όλη τη χώρα ακό­μα και σε περιο­χές που «δεν είχαν απα­σχο­λή­σει» όπως τη Φωκί­δα, τη Μεσ­ση­νία, τη Λέσβο και την Κρή­τη και πως «φαί­νε­ται ότι είμα­στε στο πικ αυτού του δεύ­τε­ρου κύμα­τος». Είπε ακό­μα ότι τα «επώ­δυ­να μέτρα» θα απο­δώ­σουν αλλά θέλει χρό­νο και πως στη Θεσ­σα­λο­νί­κη υπάρ­χει μία μεί­ω­ση του ρυθ­μού αύξη­σης καθώς δεί­χνει να απο­δί­δουν τα μέτρα.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο