Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κατάσταση στην Αϊτή 10 χρόνια μετά τον σεισμό

Την τελευταία δεκαετία, η Αϊτή υπήρξε θύμα πολιτικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, με μεγαλύτερη το σεισμό των 7.3 που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων και την καταστροφή μεγάλου μέρους της, με το 35% του πληθυσμού της να χρειάζεται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του.

Κατά τη γνω­στή ισπα­νι­κή ΜηΚυΟ Alianza por la Solidaridad-ActionAid, που βρί­σκε­ται εκεί από το 2006, η βαθιά κρί­ση στη χώρα έχει την προ­έ­λευ­σή της τόσο στην πολι­τι­κή κατά­στα­ση (οι κυβερ­νή­σεις που κατη­γο­ρού­νται για δια­φθο­ρά δια­δέ­χο­νται η μια την άλλη) όσο και στις φυσι­κές κατα­στρο­φές.

ℹ️  Στις 12-Ιαν-2010, ο μεγά­λος σει­σμός μεγέ­θους 7,3 της κλί­μα­κας Richter συγκλό­νι­σε τη χώρα, με επί­κε­ντρο μόλις δίπλα στην πρω­τεύ­ου­σα στο Πορτ-ο-Πρενς και βάθος μόλις 10 χλμ., που άφη­σε πίσω του εκτός από 300.000 νεκρούς χιλιά­δες τραυ­μα­τί­ες και 1.5 εκα­τομ­μύ­ριο άστε­γους. (ΣΣ |> ο πλη­θυ­σμός της χώρας είναι ~11.000.000)
Αυτό θα ήταν μόνο η αρχή της τρα­γω­δί­ας. Έκτο­τε, ταλαι­πω­ρή­θη­κε από τυφώ­νες και τρο­πι­κές καται­γί­δες μεγά­λης έντασης.
ℹ️  Έτσι, το 2012 επλή­γη από τους τυφώ­νες Sandy και Isaac, αμέ­σως μετά από τον Matthew (2016), με χιλιά­δες θανά­τους και δεκά­δες χιλιά­δες νέους άστε­γους, από αυτούς που ζού­σαν σε επι­σφα­λή στρα­τό­πε­δα που οργα­νώ­θη­καν μετά τον σει­σμό. Και ακο­λού­θη­σε ο Irma το 2017. Όλα αυτά έχουν επι­δει­νω­θεί από τις παρα­τε­τα­μέ­νες ξηρα­σί­ες που σημειώ­θη­καν τα τελευ­ταία χρό­νια: Από το 2015, όταν το 70% των καλ­λιερ­γειών κατα­στρά­φη­καν σε ορι­σμέ­νες περιο­χές λόγω έλλει­ψης βροχοπτώσεων..

Σύμ­φω­να με το Programa Mundial de Alimentos (Παγκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα), «περισ­σό­τε­ρα από 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στη χώρα της Καραϊ­βι­κής αντι­με­τω­πί­ζουν σήμε­ρα μια σοβα­ρή επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση που απαι­τεί τις μέγι­στες προ­σπά­θειες της διε­θνούς κοινότητας».
Σ’ ότι αφο­ρά την πολι­τι­κή κατά­στα­ση αυτή το τελευ­ταίο έτος, επι­δει­νώ­θη­κε δραματικά.
Η κρί­ση έχει επι­δει­νω­θεί και οι ευρείς κοι­νω­νι­κοί τομείς, κυρί­ως στις πόλεις, απαι­τούν την παραί­τη­ση του προ­έ­δρου Jovenel Möise, τον οποίο κατη­γο­ρούν για δια­φθο­ρά. Ενώ αυτό συμ­βαί­νει, το κόστος ζωής στην Αϊτή αυξά­νε­ται συνεχώς.
Τον Ιού­λιο του 2018, οι τιμές των πετρε­λαϊ­κών προ­ϊ­ό­ντων αυξή­θη­καν, γεγο­νός που οδή­γη­σε σε αύξη­ση του «καλα­θιού της νοι­κο­κυ­ράς» (τρο­φί­μων) κατά 8% σε σχέ­ση με το 2017.
Επί­σης, η υπο­τί­μη­ση του ντό­πιου νομί­σμα­τος, του Gourde, ένα­ντι του δολα­ρί­ου, καθώς και η αύξη­ση του πλη­θω­ρι­σμού καθ ‘όλη τη διάρ­κεια του έτους, η οποία υπε­ρέ­βη το 21%, είχε επί­σης ισχυ­ρό αντί­κτυ­πο στην αγο­ρα­στι­κή δύναμη.
Αυτή η αδύ­να­μη οικο­νο­μία μπή­κε σε νέα ύφε­ση το 2019, με μεί­ω­ση του ΑΕΠ κατά 1,2%, σύμ­φω­να με το ΔΝΤ.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

«Η διε­θνής υπο­στή­ρι­ξη που έλα­βε ή υπο­σχέ­θη­καν στη χώρα μετά το σει­σμό δεν υλο­ποι­ή­θη­κε ποτέ και ουσια­στι­κά έχει στα­μα­τή­σει έκτο­τε», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα (MSF) στην Αϊτή, Hassan Issa.

ℹ️   Μετά τον σει­σμό του 2010, η Αϊτή έγι­νε ο μεγα­λύ­τε­ρος απο­δέ­κτης ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία, αλλά τα χρή­μα­τα που «ελή­φθη­σαν» τα δια­χει­ρί­στη­καν με τέτοιο τρό­πο ώστε τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα του σει­σμού δεν έλα­βαν καμία απο­λύ­τως στή­ρι­ξη για να ξανα­φτιά­ξουν τη ζωή τους.

Το Γρα­φείο Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων των Ηνω­μέ­νων Εθνών (Oficina de Naciones Unidas para Asuntos Humanitarios) ανέ­φε­ρε πρό­σφα­τα ότι από τα 126,2 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια που ζητή­θη­καν για έργα στην Αϊτή το 2019, πήραν μόνο 40,5 εκα­τομ­μύ­ρια. Αυτό μετα­φρά­ζε­ται σε έλλειμ­μα πόρων ύψους σχε­δόν 68% των απα­ραί­τη­των για την ανά­καμ­ψη της χώρας.
Όχι μόνο τα κον­δύ­λια που προ­ο­ρί­ζο­νται για την Αϊτή έχουν μειω­θείτο 2011 ήταν τέσ­σε­ρις φορές υψη­λό­τε­ρα από το 2019 — σύμ­φω­να με τον Issa, αλλά και η βασι­κή ειδη­σε­ο­γρα­φία των ΜΜΕ έχει εκτρα­πεί, έτσι η χώρα παρα­μέ­νει βυθι­σμέ­νη στην επι­σφά­λεια και τη βία.
«Οι ιατρι­κές δομέςσυμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αυτών που δια­χει­ρί­ζο­νται οι MSF-ΓΧΣ, δεν κατα­φέρ­νουν να παρέ­χουν βασι­κές υπη­ρε­σί­ες ούτε στο ελά­χι­στο… ενώ οι ιατρι­κές ανά­γκες αυξά­νο­νται συνε­χώς» δήλω­σε ο εκεί εκπρό­σω­πος του οργανισμού.
Από την άλλη πλευ­ρά, σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης (IOM), εκτι­μά­ται ότι περί­που 34.000 άνθρω­ποι που έχα­σαν τα σπί­τια τους στο σει­σμό θα παρα­μεί­νουν για πάντα στα εύθραυ­στα προ­σω­ρι­νά κατα­φύ­για που ανε­γέρ­θη­καν μετά από αυτόν και ο επι­κε­φα­λής του IOM στην Αϊτή, Giuseppe Loprete, διευ­κρί­νη­σε ότι «στους 22 προ­σω­ρι­νούς οικι­σμούς που παρα­μέ­νουν η κατά­στα­ση είναι πολύ δύσκο­λη, με ολό­κλη­ρες γει­το­νιές να είναι χωρίς υπο­τυ­πώ­δεις δρό­μους ή πρόσβαση».

Ταυ­τό­χρο­να, ανα­φέρ­θη­κε γενι­κά σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές με τέτοια προ­βλή­μα­τα πρό­σβα­σης και έλλει­ψη ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος για το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ημέ­ρας, δυσκο­λία πρό­σβα­σης στο νερό, υπερ­πλη­θυ­σμό, απου­σία κλι­νι­κών και αστυνόμευσης.
Παράλ­λη­λα, οι βίαιες συμ­μο­ρί­ες που ελέγ­χουν αυτές τις ευά­λω­τες περιο­χές έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί. Μετα­ξύ Σεπτεμ­βρί­ου και Οκτω­βρί­ου 2019, η έλλει­ψη καυ­σί­μων και η ανα­σφά­λεια περιό­ρι­σαν την ικα­νό­τη­τα των ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων να βοη­θή­σουν χιλιά­δες Αϊτι­νούς παράλ­λη­λα οι δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες μεί­ω­σαν σημα­ντι­κά τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους.

Η δύσκο­λη κατά­στα­ση μιας από τις φτω­χό­τε­ρες χώρες του κόσμου, που επι­δει­νώ­θη­κε κατά την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, δεν δεί­χνει αναστρέψιμη.
Οι δυσκο­λί­ες πρό­σβα­σης σε προ­σω­ρι­νές ‑έστω, υπη­ρε­σί­ες, σε σχο­λεία, σε νοσο­κο­μεία και η αυξα­νό­με­νη ανα­σφά­λεια, μετα­ξύ πολ­λών άλλων αιτιών, οδη­γούν σε εκτι­μώ­με­νο ένα πέμ­πτο του πλη­θυ­σμού της Αϊτής (1,5–2.000.000) να εγκα­τα­λεί­πουν τη χώρα.

telesur logo

Πηγή: telesurtv.net

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο