Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τη συντρόφισσα Ευανθία Ζωΐδη

Σε ανα­κοί­νω­σή της για το θάνα­το της Ευαν­θί­ας Ζωΐ­δη, η ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ απο­χαι­ρε­τά με θλί­ψη τη συντρό­φισ­σα Ευαν­θία Ζωίδη.

Η Ζωί­δη (Κόντου) Ευαν­θία γεν­νή­θη­κε το 1927 στο χωριό Μονό­πυ­λο Καστο­ριάς. Η οικο­γέ­νειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜι­κή αντί­στα­ση και η συντρό­φισ­σα Ευαν­θία με την ίδρυ­ση του ΔΣΕ εντά­χθη­κε στις γραμ­μές του. Υπη­ρέ­τη­σε στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο του ΔΣΕ στον Γράμ­μο, στην 14η Ταξ/χία στο Βίτσι και στη σχο­λή υγειο­νο­μι­κών στε­λε­χών-ανθυ­πο­λο­χα­γών. Πήρε μέρος αδιά­κο­πα στη μετα­φο­ρά τραυ­μα­τιών στη μεγά­λη μάχη της Βόρειας Πίν­δου που κρά­τη­σε 70 μέρες το καλο­καί­ρι του 1948, καθώς και στις μάχες του Μπί­κο­βικ το 1948 και της Φλώ­ρι­νας το Φλε­βά­ρη του 1949. Ονο­μά­στη­κε ανθυ­πο­λο­χα­γός υγειονομικού.

Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υπο­χώ­ρη­ση του ΔΣΕ πέρα­σε αρχι­κά στη Αλβα­νία και στην συνέ­χεια έζη­σε ως πολι­τι­κή πρό­σφυ­γας στη Ρου­μα­νία και την Ουγ­γα­ρία όπου απέ­κτη­σε την κόρη της Θάλεια, με τον αγω­νι­στή Γιώρ­γο Ζωί­δη, στέ­λε­χος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστο­ρι­κό και συγ­γρα­φέα. Στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά σπού­δα­σε ρωσι­κή φιλο­λο­γία και άνη­κε στην ΚΟΒ μηχα­νι­σμού της ΚΕ. Με την επι­στρο­φή της στην Ελλά­δα το 1981 συν­δέ­θη­κε με τις Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συντρό­φισ­σα Ζωί­δη (Κόντου) Ευαν­θία υπη­ρέ­τη­σε το Κόμ­μα της ατα­λά­ντευ­τα όπου της ζητή­θη­κε, στο βου­νό, στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά και ξανά πάλι στην Ελλά­δα στους αγώ­νες που ακολούθησαν.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην κόρη της Θάλεια και στους οικεί­ους της».

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμ­πτη 11 Αυγού­στου στις 11 π.μ. στο Νεκρο­τα­φείο της Νέας Φιλα­δέλ­φειας (Κόκ­κι­νος Μύλος).

Η συγκλονιστική μαρτυρία της σ. Ευανθίας Ζωΐδη για το νοσοκομείο του ΔΣΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο