Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κολομβία σε νέα στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στην επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα του ΝΑΤΟ στις 8 Δεκεμ­βρί­ου 2021 δημο­σιεύ­ε­ται η είδη­ση πως ο Ανα­πλη­ρω­τής Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ, κ. Mircea Geoană, συνα­ντή­θη­κε με τον Υπουρ­γό Άμυ­νας της Κολομ­βί­ας, κ. Diego Andrés Molano, για να δρο­μο­λο­γή­σει ένα νέο πρό­γραμ­μα εται­ρι­κής σχέ­σης( Individually Tailored Partnership Programme) πέραν της συνερ­γα­σί­ας που άρχι­σε το 2017, που εκτός των άλλων περι­λαμ­βά­νει δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα, οικο­δό­μη­ση ακε­ραιό­τη­τας, κατάρ­τι­ση και η εκπαί­δευ­ση, καθώς και νέους τομείς όπως η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και η ασφάλεια.

Αντάλ­λα­ξαν και από­ψεις σχε­τι­κά με τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής στην ασφά­λεια, για την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, τις στρα­τη­γι­κές επι­κοι­νω­νί­ες και τους τρό­πους αντι­με­τώ­πι­σης των κυβερνοαπειλών.

Στο πλαί­σιο αυτό, ο Ανα­πλη­ρω­τής Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ και ο Υπουρ­γός Άμυ­νας της Κολομ­βί­ας εγκαι­νί­α­σαν την εικο­νι­κή έκθε­ση «Κολομ­βια­νά Ορο­πέ­δια και Υψη­λά Ορει­νά Οικο­συ­στή­μα­τα», η οποία ανα­δει­κνύ­ει τον ενερ­γό ρόλο των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Κολομ­βί­ας στον μετρια­σμό της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Τι δου­λειά έχει το ιμπε­ρια­λι­στι­κό Βορειο­α­τλα­ντι­κό Σύμ­φω­νο στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και ειδι­κά στην Κολομ­βία που έχει σύνο­ρο στην Βενε­ζου­έ­λα και απέ­να­ντι την Κού­βα και την Νικα­ρά­γουα, δεν είναι δύσκο­λο κανείς να το μαντέψει.

Σίγου­ρα δεν είναι για καλούς και αγα­θούς σκο­πούς. Το πώς θα επι­τευ­χθούν οι στό­χοι του ενερ­γού ρόλου των Ενό­πλων δυνά­με­ων στον μετρια­σμό των επι­πτώ­σε­ων της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής με την βοή­θεια του ΝΑΤΟ είναι κιαυ­τό ένα μυστήριο.

Πίσω από τις λέξεις και τους ορι­σμούς συνερ­γα­σί­ας κρύ­βε­ται η επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή του ΝΑΤΟ που απλώ­νει παντού τα επι­κίν­δυ­να για τους λαούς πλο­κά­μια του. Όπως και η προ­θυ­μία της πιστής συμ­μά­χου Κολομ­βί­ας να παί­ξει τον ρόλο χωρο­φύ­λα­κα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Οι λαοί της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής έχουν τον πρώ­το λόγο για να ακυ­ρώ­σουν τα επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια τους.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο