Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κομισιόν προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι προ­σέ­φυ­γε στη δικαιο­σύ­νη ενα­ντί­ον της AstraZeneca επει­δή η εν λόγω φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία δεν σεβά­στη­κε το συμ­βό­λαιό της για την προ­μή­θεια εμβο­λί­ων κατά της Covid-19 και επει­δή δεν είχε ένα «αξιό­πι­στο» σχέ­διο για να εξα­σφα­λί­σει την έγκαι­ρη παρά­δο­ση των εμβολίων.

Βάσει του συμ­βο­λαί­ου, η εται­ρεία έχει δεσμευ­θεί να κατα­βά­λει «τις καλύ­τε­ρες εύλο­γες προ­σπά­θειές της» για να παρα­δώ­σει 180 εκατ. δόσεις εμβο­λί­ου στην ΕΕ το δεύ­τε­ρο φετι­νό τρί­μη­νο, από ένα σύνο­λο 300 εκατ. δόσε­ων για την περί­ο­δο από τον Δεκέμ­βριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εται­ρεία ανέ­φε­ρε σε δήλω­σή της στις 12 Μαρ­τί­ου πως έχει στό­χο να παρα­δώ­σει μόνο το ένα τρί­το αυτής της ποσό­τη­τας. Μια εβδο­μά­δα αργό­τε­ρα, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή έστει­λε νομι­κή επι­στο­λή στην εται­ρεία, ως το πρώ­το βήμα μιας επί­ση­μης δια­δι­κα­σί­ας για την επί­λυ­ση διενέξεων.

«Η Επι­τρο­πή άρχι­σε την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή νομι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον της AstraZeneca», δήλω­σε εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, επι­ση­μαί­νο­ντας πως η κίνη­ση αυτή υπο­στη­ρί­ζε­ται και από τις 27 χώρες μέλη.

«Μερι­κοί όροι του συμ­βο­λαί­ου δεν έγι­ναν σεβα­στοί και η εται­ρεία δεν ήταν σε θέση να προ­τεί­νει μια αξιό­πι­στη στρα­τη­γι­κή για την εξα­σφά­λι­ση της έγκαι­ρης παρά­δο­σης των δόσε­ων», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος εξη­γώ­ντας τι προ­κά­λε­σε την κίνη­ση της Κομισιόν.

«Θέλου­με να εξα­σφα­λί­σου­με ότι θα υπάρ­ξει ταχεία παρά­δο­ση επαρ­κούς αριθ­μού δόσε­ων που δικαιού­νται οι ευρω­παί­οι πολί­τες και για τις οποί­ες δόθη­κε υπό­σχε­ση στη βάση του συμ­βο­λαί­ου», δήλωσε.

Η AstraZeneca θεωρεί αβάσιμες τις νομικές ενέργειες της ΕΕ εναντίον της

Η AstraZeneca δήλω­σε πως οι νομι­κές ενέρ­γειες που ξεκί­νη­σε η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση ενα­ντί­ον της φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρί­ας σχε­τι­κά με τις καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις του εμβο­λί­ου της κατά της COVID-19 είναι χωρίς βάση και δεσμεύ­θη­κε να υπε­ρα­σπι­σθεί σθε­να­ρά τον εαυ­τό της στο δικαστήριο.

“Η AstraZeneca έχει τηρή­σει πλή­ρως τη Συμ­φω­νία Προ­α­γο­ράς με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και θα υπε­ρα­σπι­σθεί σθε­να­ρά τον εαυ­τό της στο δικα­στή­ριο. Πιστεύ­ου­με πως οποια­δή­πο­τε δικα­στι­κή αγω­γή είναι χωρίς ουσία και καλω­σο­ρί­ζου­με αυτήν την ευκαι­ρία να επι­λυ­θεί αυτή η δια­μά­χη το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό”, ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση η AstraZeneca.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο