Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΚΟΥΒΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Δήλω­ση της Επι­τρο­πής Διε­θνών Σχέ­σε­ων της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης Λαϊ­κής Εξου­σί­ας της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας – Απά­ντη­ση στο Ψήφι­σμα του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου για την Κούβα 

Επι­μέ­λεια  |>  Ομά­δα ¡H.lV.S! //

Το έγγρα­φο που ενέ­κρι­νε το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο είναι παρεμ­βα­τι­κό και αντι­βαί­νει στις αρχές του διε­θνούς δικαί­ου. Βασί­ζε­ται σε ψέμα­τα που κατα­σκευά­ζο­νται και δια­δί­δο­νται από ανθρώ­πους που δεν είναι υπε­ρα­σπι­στές των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, που κανείς δεν γνω­ρί­ζει ούτε τους απο­δέ­χε­ται ο λαός μας και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του έμμι­σθου πρά­κτο­ρα ξένης δύνα­μης

Η Επι­τρο­πή Διε­θνών Σχέ­σε­ων της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης Λαϊ­κής Εξου­σί­ας της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας απορ­ρί­πτει με τον πιο κατη­γο­ρη­μα­τι­κό τρό­πο το απα­ρά­δε­κτο ψήφι­σμα του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Κού­βα, το οποίο δια­στρε­βλώ­νει εντε­λώς την πραγ­μα­τι­κό­τη­τά μας και είναι αντί­θε­το με τις αρχές του σεβα­σμού, της ισό­τη­τας και της αμοι­βαιό­τη­τας που περιέ­χο­νται στη Συμ­φω­νία Πολι­τι­κού Δια­λό­γου και Συνερ­γα­σί­ας (ADPC), η οποία υπε­γρά­φη μετα­ξύ της Κού­βας, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και των κρα­τών μελών της.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το ζήτη­μα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Κού­βα και τις υπο­τι­θέ­με­νες ανη­συ­χί­ες σχε­τι­κά με την τρέ­χου­σα δια­δι­κα­σία συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης, επι­χει­ρούν να δια­δώ­σουν μία ψευ­δή εικό­να της χώρας μας και να παρε­μπο­δί­σουν την επι­τυ­χή εφαρ­μο­γή της Συμ­φω­νί­ας Πολι­τι­κού Δια­λό­γου και Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Κού­βας και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Το έγγρα­φο που ενέ­κρι­νε το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο είναι παρεμ­βα­τι­κό και αντι­βαί­νει στις αρχές του διε­θνούς δικαί­ου. Βασί­ζε­ται σε ψέμα­τα που κατα­σκευά­ζο­νται και δια­δί­δο­νται από ανθρώ­πους που δεν είναι υπε­ρα­σπι­στές των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, που κανείς δεν γνω­ρί­ζει ούτε τους απο­δέ­χε­ται ο λαός μας και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του έμμι­σθου πρά­κτο­ρα ξένης δύναμης.

Όλα τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στη χώρα μας, προ­ά­γο­νται, προ­στα­τεύ­ο­νται, ασκού­νται και δια­σφα­λί­ζο­νται για όλους σε αντί­θε­ση με ότι συμ­βαί­νει σε πολ­λές ευρω­παϊ­κές κοι­νω­νί­ες, θέμα στο οποίο το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο πρέ­πει να δώσει μεγα­λύ­τε­ρη προ­σο­χή πριν επι­χει­ρή­σει να κρί­νει άλλους.

Το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο δεν έχει κανέ­να δικαί­ω­μα να κρί­νει την δημο­κρα­τία της Κού­βας, η οποία είναι πραγ­μα­τι­κά συμ­με­το­χι­κή και λαϊ­κή, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από την τρέ­χου­σα δια­δι­κα­σία λαϊ­κής δια­βού­λευ­σης στην οποία έχει υπο­βλη­θεί το σχέ­διο του νέου Συντάγ­μα­τος της Δημο­κρα­τί­ας. Εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νοί και Κου­βα­νές έχουν ενερ­γή­σει ως συστα­τι­κά, τα οποία δεν έχου­με δει σε παρό­μοιες δια­δι­κα­σί­ες στην Ευρώ­πη.

Δεν υπάρ­χει ενιαίο μοντέ­λο δημο­κρα­τί­ας και η δική μας, νομί­μως συγκρο­τη­μέ­νη, βασί­ζε­ται στη μόνι­μη κυριαρ­χία του λαού, από την οποία προ­έρ­χε­ται όλη η εξου­σία του κρά­τους.

cuba2

Εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νές και Κου­βα­νοί έχουν ενερ­γή­σει ως συντά­κτες του Συντάγ­μα­τος, πράγ­μα που δεν έχου­με δει σε παρό­μοιες δια­δι­κα­σί­ες στην Ευρώ­πη. Στην Κού­βα δεν υπάρ­χει μετά­βα­ση. Η χώρα μας, με λαϊ­κή βού­λη­ση, είναι προ­ση­λω­μέ­νη σε μια δια­δι­κα­σία επι­και­ρο­ποί­η­σης του κοι­νω­νι­κού και οικο­νο­μι­κού της μοντέ­λου ανά­πτυ­ξης. Ο στό­χος είναι να δια­σφα­λι­στεί ένα Έθνος, όλο και πιο ανε­ξάρ­τη­το, κυρί­αρ­χο, σοσια­λι­στι­κό, δημο­κρα­τι­κό, βιώ­σι­μο και με ευη­με­ρία.

Στην Κού­βα δεν υπάρ­χουν παρα­βιά­σεις, αυθαί­ρε­τες κρα­τή­σεις, πρά­ξεις παρε­νό­χλη­σης ή εκφο­βι­σμού, δεν υπάρ­χουν αγνο­ού­με­νοι ούτε βασα­νι­σθέ­ντες, ούτε πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι ή κρα­τού­με­νοι συνεί­δη­σης. Η εθνι­κή νομο­θε­σία εγγυά­ται το τεκ­μή­ριο της αθω­ό­τη­τας το οποίο τηρεί­ται χωρίς δια­κρί­σεις και του οποί­ου οι ρυθ­μί­σεις αντα­πο­κρί­νε­ται πλή­ρως στα διε­θνή πρό­τυ­πα. Τα κου­βα­νι­κά δικα­στή­ρια είναι ανε­ξάρ­τη­τα στο καθή­κον τους της από­δο­σης δικαιο­σύ­νης και για κάθε κατη­γο­ρού­με­νο είναι εγγυ­η­μέ­νο το δικαί­ω­μα άσκη­σης υπεράσπισης.

Η Κού­βα συνε­χί­ζει να ενι­σχύ­ει τη συνερ­γα­σία της με τους μηχα­νι­σμούς ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των των Ηνω­μέ­νων Εθνών που εφαρ­μό­ζο­νται σε παγκό­σμια και χωρίς δια­κρί­σεις βάση. Απο­τε­λού­με μέρος σε 44 από τα 61 διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­να μέσα σε αυτό τον τομέα. Έχου­με εμφα­νι­στεί τρεις φορές στην Παγκό­σμια Περιο­δι­κή Εξέ­τα­ση του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, επι­δει­κνύ­ο­ντας την προ­θυ­μία της Κού­βας να συνε­χί­σει την πορεία προς τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα προ­ώ­θη­σης και προ­στα­σί­ας των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

Η ίδια προ­θυ­μία για ανταλ­λα­γή έχει κατα­δει­χθεί στους δια­λό­γους για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα που διε­ξά­γε­ται μετα­ξύ της Κού­βας και της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, ο τελευ­ταί­ος στο πλαί­σιο της ADPC. Αυτοί οι διά­λο­γοι, που διε­ξά­γο­νται βάσει αμοι­βαί­ου σεβα­σμού, κυριαρ­χι­κής ισό­τη­τας και μη παρέμ­βα­σης στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις, συνέ­βα­λαν στην καλύ­τε­ρη κατα­νό­η­ση της εκα­τέ­ρω­θεν πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και των θέσε­ων σε αυτόν τον τομέα.

Καταγ­γέλ­λου­με την προ­σπά­θεια να τεθεί σε αμφι­σβή­τη­ση η ADPC, καθώς και την επι­χει­ρού­με­νη παρέμ­βα­ση των θεσμι­κών οργά­νων της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και των κρα­τών μελών της στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις της Κού­βας, η οποία έρχε­ται σε αντί­θε­ση με το πνεύ­μα και το γράμ­μα της Χάρ­τας των Ηνω­μέ­νων Εθνών και το Διε­θνές Δίκαιο.

Το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο θα έπρε­πε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τις δυνά­μεις του και την επιρ­ροή του για να κατα­δι­κά­σει τον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό που επι­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών κατά της Κού­βας για σχε­δόν 60 χρό­νια, γεγο­νός που συνι­στά μαζι­κή, αυθαί­ρε­τη και συστη­μα­τι­κή παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ολό­κλη­ρου του λαού μας. Θα έπρε­πε επί­σης να καταγ­γεί­λει την εκτός επι­κρά­τειας των ΗΠΑ εφαρ­μο­γή αυτής της πολι­τι­κής, η οποία επη­ρε­ά­ζει τους Κου­βα­νούς και τους Ευρω­παί­ους πολίτες.

Η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Λαϊ­κής Εξου­σί­ας επα­να­λαμ­βά­νει την προ­θυ­μία της να ανα­πτύ­ξει σχέ­σεις σεβα­σμού με το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, αλλά θα υπε­ρα­σπί­ζε­ται πάντα το δικαί­ω­μα του λαού της Κού­βας να απο­φα­σί­ζει το δικό του πολι­τι­κό, οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, χωρίς καμία παρέμβαση.

Η Επι­τρο­πή Διε­θνών Σχέ­σε­ων επα­να­λαμ­βά­νει ότι το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο δεν έχει και δεν θα έχει το ηθι­κό δικαί­ω­μα να ασχο­λεί­ται με θέμα­τα που αφο­ρούν μόνο τον κου­βα­νι­κό λαό, που έχει κατα­κτή­σει την ανε­ξαρ­τη­σία και της κυριαρ­χία του με πολύ υψη­λό κόστος και που είναι πρό­θυ­μος να το υπε­ρα­σπι­στεί με οποια­δή­πο­τε κόστος είναι απα­ραί­τη­το.

Επι­τρο­πή Διε­θνών Σχέσεων
Αβά­να, 16-Νοε-2018 /  «Έτος 60ο της Επανάστασης»

________________________________________________________________________

Πηγή: |> Asamblea Nacional del Poder Popular de la República de Cuba — «Declaración de la Comisión de Relaciones Internacionales  de la Asamblea Nacional del Poder Popular de la República de Cuba, en respuesta a la Resolución sobre Cuba adoptada por el Parlamento Europeo el 15 de noviembre de 2018»  |>  εδώ

Omada

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο