Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ανάρρωσαν από COVID-19

Με το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό ασθε­νών που έγι­ναν καλά και πήγαν σπί­τι τους -σε βόρεια και Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, (94,2% μέχρι τις 20 Μαρ­τί­ου, σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας) και δύο από τα πέντε υπο­ψή­φια εμβό­λια στο τελευ­ταίο στά­διο κλι­νι­κής δοκι­μής, η Κού­βα ενο­ποιεί την εθνι­κή της στρα­τη­γι­κή απέ­να­ντι στην παν­δη­μία, δήλω­σε το Σ|Κ ο Πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας, Luis Arce.Gracias Cuba por salvar vidas

Πλέ­κο­ντας το εγκώ­μιο του νησιού της επα­νά­στα­σης περιέ­γρα­ψε ως αξιο­θαύ­μα­στη την πορεία της λέγο­ντας: «Χαι­ρε­τί­ζου­με τον αδελ­φό λαό της Κού­βας, ο οποί­ος παρά τον βάναυ­σο απο­κλει­σμό, είναι η μόνη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής που έχει δύο υπο­ψή­φια εμβό­λια στη φάση ΙΙΙ: Soberana 02 και Abdala»
Αντα­πα­ντώ­ντας ο πρό­ε­δρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ευχα­ρί­στη­σε για τη συμπα­ρά­στα­ση της Βολι­βί­ας στην κατα­πο­λέ­μη­ση του εμπάρ­γκο, επι­κυ­ρώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να την αδερ­φο­σύ­νη που ενώ­νει τα δύο έθνη.

Μια είδη­ση που απο­δει­κνύ­ει τα άλμα­τα της Κού­βας κατά του κορο­νοϊ­ού Sars-COV‑2, βγή­κε στον αέρα από θεσμι­κά όργα­να στην Αβά­νας: 150.000 εθε­λο­ντές θα κάνουν δοκι­μή υπό την αιγί­δα του κρα­τι­κού κέντρου ελέγ­χου φαρ­μά­κων & ιατρι­κών συσκευών (CECMED).

Πλη­ρο­φο­ρί­ες μέσω του λογα­ρια­σμού Twitter της BioCubafarma και ανα­λυ­τι­κά τα απο­τε­λέ­σμα­τα που συλ­λέ­γο­νται θα συμπλη­ρώ­σουν τα κλι­νι­κά δεδο­μέ­να απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των δοκι­μών, καθώς και την αξιο­λό­γη­ση της μεί­ω­σης επι­πτώ­σε­ων και δια­σπο­ράς της επι­δη­μί­ας σε εθνι­κό επίπεδο.
Οι δοκι­μές θα περι­λαμ­βά­νουν τις ομά­δες κιν­δύ­νου των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγεί­ας, τον βιο­φαρ­μα­κευ­τι­κό κλά­δο της Αβά­νας και άλλων τομέ­ων που ορί­ζο­νται από το MINSAP.


Κού­βα & Κίνα
ανα­πτύσ­σουν το εμβό­λιο Pan-Corona,
ενα­ντί­ον πολ­λών στε­λε­χών ιών

Στο μετα­ξύ η Κού­βα από κοι­νού με την Κίνα εργά­ζο­νται για τη δημιουρ­γία του εμβο­λί­ου «Pan-Corona», που ονο­μά­ζε­ται έτσι λόγω της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας σε δια­φο­ρε­τι­κά στε­λέ­χη του Coronavirus Sars-COV‑2 βάζο­ντας φρα­γή στον Covid-19, σύμ­φω­να με συνέ­ντευ­ξη τύπου αυτής της Κυριακής.
Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Xinhua διευ­κρί­νι­σε ότι οι Κινέ­ζοι επι­στή­μο­νες και το Κέντρο Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (CIGB) της Κού­βας ανα­πτύσ­σουν το προ­ϊ­όν σε μια ανοι­χτή εγκα­τά­στα­ση στην πόλη Yongzhou, της επαρ­χί­ας Χου­νάν, στη­μέ­νο ειδι­κά για κοι­νές έρευ­νες των δύο χωρών.
Ο Gerardo Guillén, διευ­θυ­ντής της βιοϊ­α­τρι­κής έρευ­νας του CIGB, δήλω­σε ότι το έργο προ­έ­κυ­ψε κατό­πιν αιτή­μα­τος από πλευ­ράς Κίνας «σε μια στρα­τη­γι­κή που θα μπο­ρού­σε να προ­στα­τεύ­σει από επι­δη­μιο­λο­γι­κές κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης νέων στε­λε­χών κορο­νοϊ­ού που μπο­ρεί να εμφα­νι­στούν στο μέλλον».Covid 23 Mar 2021

Και ενώ ο Covid «θερί­ζει» (124.300.060 περι­στα­τι­κά, 2.735.343 θάνα­τοι, 21.293.023 ενερ­γά, 90.417 δια­σω­λη­νω­μέ­νοι…) το «φτω­χό» νησί της επα­νά­στα­σης, δίνει τη μάχη του χωρίς τυμπα­νο­κρου­σί­ες, σπά­ζο­ντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ανθρω­πιάς και διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης.

Με τις ΗΠΑ –τη μητρό­πο­λη του καπι­τα­λι­σμού στην κορ­φή με 555.945 θανά­τους και την ΕΕ στην πρώ­τη αρνη­τι­κή δεκά­δα, η Κού­βα έχει μόνο 397 θανά­τους (35 ο|οο [ανά |εκα­τομ­μύ­ριο πληθυσμού])
Προς σύγκρι­ση, το 1/10 του παγκό­σμιου ΜΟ και πενή­ντα (50) φορές λιγό­τε­ρους από την Ελλάδαmarti Dos Ríos En brazos de la patria agradecida

Η δύναμη μιας χώρας

Απ’ αυτό το φλασκί
ανα­δύ­ε­ται η σιω­πή του απλού ανθρώπου
Όπως οι Mambisas αγωνιστές
Δανεί­ζο­νταν την αφή των νεκρών τους.

caida de marti en dos riosΣε αυτό τον πυρσό
η Baraguá οδη­γεί αιώνια
στα­γό­νες γεν­ναιό­τη­τας της αγάπης
Από τα δάκρυα του Dos Ríos

Σε αυτή την κούπα
μια δημο­κρα­τία χωρίς καυχησιές
περη­φα­νεύ­ε­ται για την ειλικρίνεια
στέλ­νο­ντας αισχύ­νη και χλευα­σμό στους κιοτήδες.

Σε αυτή τη γουλιά
Η Πανα­γιά της αλληλεγγύης
ευλο­γεί τον μικρό Δαβίδ
που αντι­με­τω­πί­ζει το γίγα­ντα Γολιάθ.

Σε αυτό το φλασκί
Πραγ­μα­τώ­νε­ται η συνέχεια
(που)
αντί να ορθώ­νει τείχη
φτιά­χνει σχολειά…

Μ’ αυτό τον πυρσό
από­δει­ξη του άλλου κόσμου
απα­ντά­ει αυτή την ελεύ­θε­ρη γη
με πατρί­δα την ανθρω­πό­τη­τα όλη

Σε αυτό το δοχείο
θα βρεις την απο­κά­λυ­ψη, την πορεία στο «αδύ­να­το»
Τα αστέ­ρια που λάμπουν σήμερα
Γι αυτόν τον ήλιο μακράς πνοής

Σε αυτή τη γουλιά
Είναι η πίστη και η δύνα­μη μιας χώρας,
πιο προ­στα­τευ­μέ­νης, πιο άνοσης
Πιο ευτυχισμένης …
(Israel Rojas)

ΣΣ |>
🔻 Mambisas: Ο όρος ανα­φέ­ρε­ται στους αντάρ­τες που πολέ­μη­σαν κατά της Ισπα­νί­ας 10ετή πόλε­μο (1868–78) και στον πόλε­μο της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Κού­βας (1895–98).
Σύμ­φω­να με το μεγά­λο Κου­βα­νό ιστο­ρι­κό Carlos Márques Sterling, η λέξη «Mambí» είναι της Aφρο-Κου­βα­νι­κής προ­έ­λευ­σης που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε και από του επα­να­στά­τες στον Αγ. Δομί­νι­κο και κατά τον συγ­γρα­φέα μυθο­πλα­σί­ας αμε­ρι­κα­νό νομπε­λί­στα Elmore Leonard (όπως ανα­φέ­ρει στην περι­πέ­τεια «Cuba Libre», η λέξη Mambí προ­έρ­χε­ται από το Eutimio Mambí, λαϊ­κό ηγέ­τη που πολέ­μη­σε τους Ισπα­νούς στο Santo Domingo 50 χρό­νια νωρίτερα).
Ξεχω­ρι­στός ο ρόλος των γυναικών
Cuba Revolución José Martí🔻 Baraguá: Αντι­προ­σω­πεύ­ει την επα­να­στα­τι­κή αδιαλ­λα­ξία του κου­βα­νέ­ζι­κου λαού ανθρώ­πι­νες αξί­ες που σήμε­ρα οι κου­βα­νοί για­τροί ακο­λου­θούν στην καθη­με­ρι­νή τους δου­λειά, τιμώ­ντας τον Antonio Maceo.
Η πει­θαρ­χία, κατάρ­τι­ση και η επι­μο­νή των κου­βα­νι­κών εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγεί­ας, μαζί με τις αρχές της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης, του ανθρω­πι­σμού, του θάρ­ρους και της δέσμευ­σής τους, είναι η κλη­ρο­νο­μιά των πατριω­τών που, όπως στην Mangos de Baraguá 1878 (10ετής πόλε­μος ‑1868|1878), αντι­με­τώ­πι­σαν τους αποι­κιο­κρά­τες.
🔻 Dos Ríos Ιστο­ρι­κή μάχη (batalla de Dos Ríos) όπου σκο­τώ­θη­κε ο εθνι­κός ήρω­ας της Κού­βας José Martí (κοντά στο Palma Soriano). Στη συνέ­χεια δόθη­κε δεύ­τε­ρη μάχη προ­κει­μέ­νου οι ισπα­νι­κές δυνά­μεις να κρα­τή­σουν τη σωρό του για να μη γίνει σύμβολο

ΠηγήVIII Congreso PCCuba

Δεί­τε και site KK Κού­βας που σε λίγες μέρες πραγ­μα­το­ποιεί το VIII συνέ­δριο

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο