Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα ακυρώνει τη γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι ανα­στέλ­λει τις αφί­ξεις διε­θνών πτή­σε­ων και θα ζητή­σει από όλα τα πλοία υπό ξένη σημαία να απο­συρ­θούν από τα χωρι­κά ύδα­τα της νήσου της Καραϊ­βι­κής Θάλασ­σας, στο πλαί­σιο των μέτρων που λαμ­βά­νει για να απο­τρα­πεί η περαι­τέ­ρω εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Στην Κού­βα μέχρι χθες κατα­γρά­φο­νταν από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές 186 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 και έξι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της ασθέ­νειας COVID-19, που προ­κα­λεί ο ιός.

Η Κού­βα έκλει­σε εν μέρει τα σύνο­ρά της την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, καθώς ανέ­στει­λε την έλευ­ση ξένων του­ρι­στών και απα­γό­ρευ­σε την έξο­δο των υπη­κό­ων της χώρας από την επι­κρά­τεια, με ελά­χι­στες εξαιρέσεις.

Ορι­σμέ­νοι Κου­βα­νοί και ξένοι μόνι­μοι κάτοι­κοι συνέ­χι­σαν να επι­στρέ­φουν, χάρη στις ενα­πο­μεί­να­σες — μειού­με­νες με ταχείς ρυθ­μούς — εμπο­ρι­κές πτή­σεις, ωστό­σο τους ζητή­θη­κε να παρα­μεί­νουν δύο εβδο­μά­δες σε απο­μό­νω­ση σε κρα­τι­κά κέντρα.

Τα νέα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν χθες μοιά­ζουν να κλεί­νουν κι αυτή την πόρτα.

«Πρέ­πει να ανα­στεί­λου­με τις αφί­ξεις επι­βα­τών από το εξω­τε­ρι­κό», διό­τι «συνε­χί­ζουν να εγεί­ρουν κίν­δυ­νο για την υγεία του λαού», εξή­γη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Μανου­έλ Μαρέ­ρο κατά τη διάρ­κεια συνε­δρί­α­σης του κλι­μα­κί­ου δια­χεί­ρι­σης κρί­σης απο­σπά­σμα­τα της οποί­ας μετα­δό­θη­καν από την κρα­τι­κή τηλεόραση.

Ο Μαρέ­ρο πρό­σθε­σε πως θα πρέ­πει να βρε­θεί τρό­πος η Κού­βα να συνε­χί­σει τις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές της, τις ανθρω­πι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες της και να δέχε­ται δωρεές.

Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό εντο­πί­στη­καν πριν από τρεις εβδο­μά­δες — μετα­ξύ των μελών μιας ομά­δας του­ρι­στών από την Ιτα­λία. Σχε­δόν 3.000 ύπο­πτα κρού­σμα­τα παρα­μέ­νουν υπό παρα­κο­λού­θη­ση σε κρα­τι­κά κέντρα. Οι αρχές έχουν διε­ξα­γά­γει 2.322 τεστ.

Μετα­ξύ των μέτρων που ανα­κοι­νώ­θη­καν χθες ήταν η ακύ­ρω­ση της πρω­το­μα­γιά­τι­κης συγκέ­ντρω­σης στην Αβά­να, στην οποία συγκε­ντρώ­νο­νται πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι κάθε χρόνο.

Την από­φα­ση «έλα­βε το Πολι­τι­κό Γρα­φείο» της κεντρι­κής επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, του οποί­ου «προ­ε­δρεύ­ει ο στρα­τη­γός Ραούλ Κάστρο, ως πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ», διευ­κρί­νι­σε ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο