Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα βασίζεται και στους μετανάστες Κουβανούς, για το καλό όλων

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η μετα­νά­στευ­ση που μπο­ρεί να συμ­βεί για πολ­λούς λόγους δεν είναι αιτία για να κοπούν οι δεσμοί με την πατρί­δα, μας διδά­σκουν οι Κου­βα­νοί που μετρά­νε και βασί­ζο­νται σε όλους τους Κου­βα­νούς που αγα­πά­νε την πατρί­δα τους και στη­ρί­ζουν τον αγώ­να της πρώ­τα από όλα ενά­ντια στο απάν­θρω­πο εμπάρ­γκο που έχουν επι­βάλ­λει οι Αμε­ρι­κά­νοι και επι­μέ­νουν να το δια­τη­ρούν παρό­λες τις συνε­χό­με­νες κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ από την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των χωρών της γης από το 1962.

«Μετρά­με σε εσάς. Είμα­στε Κού­βα» ήταν το μήνυ­μα με το οποίο ο Πρό­ε­δρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez συνό­ψι­σε την παρέμ­βα­ση του σε συνά­ντη­ση με 150 Κου­βα­νούς που δια­μέ­νουν στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής του στη Νέα Υόρ­κη τον περα­σμέ­νο μήνα, στα πλαί­σια της ομι­λί­ας του στον ΟΗΕ, προ­σθέ­το­ντας ότι οι μετα­νά­στες Κου­βα­νοί σε όλο τον κόσμο έχουν απο­φα­σι­στι­κή συμ­βο­λή υπο­στη­ρί­ζο­ντας τους αγώ­νες του έθνους και των συμ­φε­ρό­ντων του.

Το ίδιο μήνυ­μα μετα­φέ­ρει και ό Ernesto Soberón Gusman, διευ­θυ­ντής του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας για προ­ξε­νι­κές και μετα­να­στευ­τι­κές υπο­θέ­σεις κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του στην όγδοη περι­φε­ρεια­κή διά­σκε­ψη των Κου­βα­νών, που ζουν στην Ευρώπη.

Σημεί­ω­σε ότι η συμ­με­το­χή των Κου­βα­νών του εξω­τε­ρι­κού στη λαϊ­κή δια­βού­λευ­ση για το προ­τει­νό­με­νο νέο Σύνταγ­μα της χώρας είναι μια αντα­νά­κλα­ση των προ­σπα­θειών για την ενί­σχυ­ση των δεσμών τους. Μέχρι σήμε­ρα, Κου­βα­νοί που ζουν σε 121 χώρες έχουν συμ­με­τά­σχει στον διά­λο­γο σε απευ­θεί­ας σύν­δε­ση, ανα­φέ­ρει ο Soberón.

«Το Ιδα­νι­κό του έθνους ήταν και παρα­μέ­νει να επε­κτα­θούν και να ενι­σχυ­θούν οι δεσμοί με τους Κου­βα­νούς του εξω­τε­ρι­κού, εκτός βέβαια της εξτρε­μι­στι­κής μειο­ψη­φί­ας που προ­ω­θεί την αντι­πα­ρά­θε­ση και υπο­στη­ρί­ζει την εχθρι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ απέ­να­ντι στην Κούβα».

kuba

Μια ακό­μη ελευ­θε­ρία που υπάρ­χει στην Κού­βα και άρχι­σε να απα­γο­ρεύ­ε­ται στην Ελλάδα !!

Σημεί­ω­σε ότι μετά την νέα νομο­θε­σία των τελευ­ταί­ων χρό­νων τα ταξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό με έγκυ­ρο δια­βα­τή­ριο από Κου­βα­νούς υπη­κό­ους έχουν αυξη­θεί, με συνο­λι­κά 2,674,676 ταξί­δια. Ομοί­ως, οι επι­σκέ­ψεις στο νησί από Κου­βα­νούς που ζουν στο εξω­τε­ρι­κό συνε­χί­ζουν να αυξά­νουν. Από τις 14 Ιανουα­ρί­ου 2013, μέχρι 14 Ιανουα­ρί­ου 2018, κατα­γρά­φη­καν περισ­σό­τε­ρες από δύο εκα­τομ­μύ­ρια αφίξεις.

Επί­σης, συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται ο αριθ­μός των μετα­να­στών που επα­να­πα­τρί­στη­κε στην Κού­βα, φθά­νο­ντας τους 40,603 από το 2013.

«Εν περι­λή­ψει, ανα­φέ­ρει ο Soberón, αυτή τη στιγ­μή οι Κου­βα­νοί ταξι­δεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο στο εξω­τε­ρι­κό, αλλά επι­στρέ­φουν στην Κού­βα και δεν μετα­να­στεύ­ουν μαζικά».

Πολ­λοί μύθοι καταρ­ρί­πτο­νται για την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην Κού­βα. Τα ταξί­δια των Κου­βα­νών στο εξω­τε­ρι­κό αυξά­νο­νται, οι μετα­νά­στες έρχο­νται στο νησί και επι­σκέ­πτο­νται τους οικεί­ους τους, μερι­κοί επι­στρέ­φουν μόνι­μα. Μια φυσιο­λο­γι­κή εικό­να, μιας φυσιο­λο­γι­κής κοι­νω­νί­ας που θέλει να έχει κοντά τα παι­διά της. Οι εμι­γκρέ­δες Κου­βα­νοί που επι­σκέ­πτο­νται την πατρί­δα τους σπά­νε το εμπάρ­γκο έμπρα­κτα και απο­δει­κνύ­ουν και την ύπαρ­ξη της πραγ­μα­τι­κής αγά­πης που έχουν για την Κού­βα. Ταυ­τό­χρο­να η δυνα­τό­τη­τα των Κου­βα­νών, αλλά και η εμπι­στο­σύ­νη που τους δεί­χνει η Κού­βα, να ταξι­δεύ­ουν ανά τον κόσμο και η αύξη­ση των ταξι­διών απο­δει­κνύ­ει στην πρά­ξη το μέγε­θος της ψευ­τιάς και της απά­της που οι ΗΠΑ και τα εξα­πτέ­ρυ­γά τους δια­δί­δουν στον κόσμο περί «ανε­λευ­θε­ρί­ας» και «παρά­βα­σης των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο