Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα γιόρτασε τα 60 χρόνια από το θρίαμβο της Επανάστασης (+Φωτό)

Με μια μεγά­λη πολι­τι­κή και πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση στο Σαντιά­γο, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας, η ηγε­σία της Κού­βας και πλή­θος λαού γιόρ­τα­σαν χθες, 1 Γενά­ρη, την 60η επέ­τειο από το θρί­αμ­βο της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

Στην εκδή­λω­ση, που συμ­βο­λι­κά έλα­βε χώρα στο κοι­μη­τή­ριο Σάντα Ιφι­γέ­νεια όπου βρί­σκε­ται ο τάφος του Φιντέλ Κάστρο και άλλων επα­να­στα­τών, κεντρι­κός ομι­λη­τής ήταν ο πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚ Κού­βας και Αρχη­γός των ενό­πλων δυνά­με­ων της χώρας Ραούλ Κάστρο. 

Ο Ραούλ Κάστρο έκα­νε ανα­φο­ρά στο θρί­αμ­βο της Επα­νά­στα­σης ο οποί­ος, όπως επι­σή­μα­νε, έγι­νε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα χάρη στις προ­σπά­θειες και τις θυσί­ες πολ­λών νεα­ρών επα­να­στα­τών που είχαν την υπο­στή­ρι­ξη του κου­βα­νι­κού λαού, ενώ έκα­νε μνεία και στον Φρανκ Παϊς, τον επα­να­στά­τη από το Σαντιά­γο που δολο­φο­νή­θη­κε σε ηλι­κία μόλις 22 χρόνων. 

«Η αισιο­δο­ξία και η χαρά του Φιντέλ για τη νίκη συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν και σήμε­ρα στην κου­βα­νι­κή επα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία που συνε­χί­ζει να είναι νέα και φρέ­σκια» σημεί­ω­σε ο Ραούλ, προ­σθέ­το­ντας ότι «η δια­δι­κα­σία μετα­φο­ράς των βασι­κών καθη­κό­ντων της επα­νά­στα­σης στις νεό­τε­ρες γενιές πηγαί­νει πολύ καλά». 

Υπο­γράμ­μι­σε πως «μαζί με τον ηρω­ϊ­κό λαό της Κού­βας, αισθα­νό­μα­στε βαθιά ευχα­ρί­στη­ση και αυτο­πε­ποί­θη­ση όταν βλέ­που­με με τα ίδια μας τα μάτια ότι οι νεό­τε­ρες γενιές συνε­χί­ζουν τον στό­χο της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού, που μόνο αυτό εγγυά­ται την εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία και κυριαρ­χία μας».

3-1

Cuba Raul

Ο κου­βα­νός ηγέ­της κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για την συνε­χι­ζό­με­νη παρεμ­βα­τι­κή πολι­τι­κή της ενά­ντια στην Κού­βα, σημειώ­νο­ντας πως οι ιμπε­ρια­λι­στές δεν στα­μά­τη­σαν να επι­χει­ρούν την υπο­νό­μευ­ση της Επα­νά­στα­σης από το 1959 μέχρι σήμε­ρα. Ο Ραούλ θύμι­σε ότι η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση επέ­ζη­σε των προ­σπα­θειών 12 κυβερ­νή­σε­ων των ΗΠΑ που δεν στα­μά­τη­σαν να προ­σπα­θούν να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν τη χώρα, ενώ προει­δο­ποί­η­σε ότι η κυβέρ­νη­ση Τραμπ «συνε­χί­ζει το δρό­μο της ανοι­χτής σύγκρου­σης με την Κού­βα επι­κα­λού­με­νη το σκο­τει­νό Δόγ­μα Μονρόε».

Ο Ραούλ κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ότι «δια­δί­δει νέες συκο­φα­ντί­ες ενά­ντια στην Κού­βα», όπως επί­σης και ενά­ντια σε χώρες όπως η Βενε­ζου­έ­λα και η Νικα­ρά­γουα, σημειώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι πηγή των δει­νών για τους λαούς της περιο­χής είναι οι νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πολι­τι­κές που προ­έρ­χο­νται από κύκλους των ΗΠΑ αλλά και διε­θνείς οργα­νι­σμούς συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΔΝΤ και της Παγκό­σμιας Τράπεζας. 

Ο κου­βα­νός επα­να­στά­της υπο­γράμ­μι­σε ότι η Κού­βα επι­θυ­μεί την ύπαρ­ξη πολι­τι­σμέ­νων σχέ­σε­ων αμοι­βαί­ου σεβα­σμού με τις ΗΠΑ, τονί­ζο­ντας ωστό­σο ότι οι απει­λές της Ουά­σινγ­κτον δεν πρό­κει­ται να φοβί­σουν τον κου­βα­νι­κό λαό. Παράλ­λη­λα υπο­γράμ­μι­σε ότι είναι ανά­γκη να ενι­σχυ­θεί η ενό­τη­τα και αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των λαών της ηπεί­ρου καθώς «η επα­νά­στα­ση είναι σύμ­βο­λο ανε­ξαρ­τη­σί­ας, αντί­στα­σης, αλτρου­ϊ­σμού και διεθνισμού». 

Πέραν της εκδή­λω­σης στο Σαντιά­γο, πλή­θος πολι­τι­κών και πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων έλα­βαν χώρα σε όλη την επι­κρά­τεια με κου­βα­νούς κάθε ηλι­κί­ας να γιορ­τά­ζουν την 60η επέ­τειο της Επανάστασης. 

2-1

7-1

10-1

b091e6cdf952df5a790d5891799e334c_XL

11

Cuba 1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο