Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! 🇨🇺 Κυκλοφορεί το εικαστικό λεύκωμα του Τάκη Βαρελά στήριξης του νησιού της επανάστασης

Η Ελλη­νι­κή Πρω­το­βου­λία για την Απο­νο­μή του Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης 2021 στην Κου­βα­νι­κή Ιατρι­κή Ταξιαρ­χία «Henry Reeve», στους διε­θνι­στές για­τρούς, έδω­σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στον αύλειο χώρο του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος για την προ­βο­λή αυτού του αιτήματος.
Η μπρι­γά­δα, που δημιουρ­γή­θη­κε με πρό­τα­ση του ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Φιντέλ Κάστρο, το 2005, έχει βοη­θή­σει σε σει­σμούς, άλλες κατα­στρο­φές, στην επι­δη­μία του Εμπο­λα στην Αφρι­κή, και στην παρού­σα συγκυ­ρία βρέ­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας της Covid-19 σε πάνω από 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Δεί­τε και FaceBook πρε­σβεί­ας Κού­βας diplocuba-cubagrecia

Στο πλαί­σιο της συνέ­ντευ­ξης Τύπου, που συντό­νι­ζε ο Βελι­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, από την Ελλη­νι­κή Πρω­το­βου­λία, εκτέ­θη­καν και τα έργα από το συλ­λε­κτι­κό εικα­στι­κό λεύ­κω­μα «Η Κού­βα δεν είναι μόνη της», του εικα­στι­κού Τάκη Βαρε­λά, που το εμπνεύ­στη­κε από τον αγώ­να του κου­βα­νι­κού λαού και το φιλο­τέ­χνη­σε ‑μετά από πρό­τα­ση της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής Νόμπελ, που έχει ανα­λά­βει και τη διακίνηση.

ℹ️  Το Λεύ­κω­μα δια­τί­θε­ται από την
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ  NΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Τηλ: 2108640054 — 2108220008 –κιν 6932479731
E‑mail: [email protected]

Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κλείστε τώρα προαγορά.

🇨🇺  Η αλληλεγγύη σας προσδίδει δύναμη στην νίκη της Κούβας
Τ
α έσοδα από την πώλησή του διατίθενται για την ενίσχυση της Κούβας.

ℹ️  Τεχνι­κή Ακουα­ρέλ­λα, Κάρ­βου­νο, Ακρυ­λι­κά κλπ (ή συν­δυα­σμός) σε καμ­βά ή χαρ­τί 300gr

  1. . Διε­θνής Ταξιαρ­χία «Henry Reeve»,
  2. . Venceremos!
  3. . Επα­να­στα­τι­κό αποτύπωμα.
  4. . Του αδυ­νά­του νικητές
  5. . Ηγέ­τες των αδυνάτων
  6. . Κού­βα. H επα­νά­στα­ση καθη­με­ρι­νή υπόθεση
  7. . Πρω­το­μα­γιά
  8. . Αχ αυτό το κόκ­κι­νο του δρόμου
  9. . Τσε.
  10. . Μάχη των μαχών
  11. . Μέσα – έξω, αλληλεγγύη
  12. . Ειρή­νη εν ζωή

ℹ️  Η εκτύ­πω­ση είναι τυπο­γρα­φι­κή (όχι ψηφια­κή) σε velvet χαρ­τί (χαρ­τό­νι) 300gr
Το κόστος είναι ~25€ +έξο­δα απο­στο­λής, υπάρ­χουν επί­σης και 2 τιμές (κου­πό­νια) ενί­σχυ­σης 50–100€

Ο κουβανικός λαός 
θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται

Zelmys Maria Dominguez Cortina Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα Ambassador CubaΗ πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα, Σέλ­μις Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να, παίρ­νο­ντας τον λόγο αφού ευχα­ρί­στη­σε τους διορ­γα­νω­τές και τον ζωγρά­φο για την προ­σφο­ρά του σημεί­ω­σε ανά­με­σα σε άλλα:

«Απέ­να­ντι στην παν­δη­μία της COVID-19, η Κού­βα ενερ­γο­ποί­η­σε το δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας σε όλα τα επί­πε­δα και κινη­το­ποί­η­σε το εθνι­κό επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό της και τη βιο­φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία της, δια­θέ­το­ντας τη στή­ρι­ξη του λαού.
Όλη αυτή η προ­σπά­θεια του έθνους επέ­τρε­ψε να δια­τη­ρη­θεί μια συγκρι­τι­κά πολύ χαμη­λή θνη­σι­μό­τη­τα λόγω παν­δη­μί­ας. Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι η Κού­βα έχει επι­πλέ­ον δημιουρ­γή­σει 5 δικά της υπο­ψή­φια εμβό­λια και έχει εφαρ­μό­σει 3 από αυτά, σε μελέ­τες υγειο­νο­μι­κών παρεμ­βά­σε­ων σε εκα­τομ­μύ­ρια Κουβανούς.
Το εμβό­λιο “Αμπ­ντά­λα”, αφού εφαρ­μό­στη­κε σε τρεις δόσεις, έχει μια απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της τάξης του 92,28%, πράγ­μα που το τοπο­θε­τεί πολύ υψη­λό­τε­ρα από τις απαι­τή­σεις του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), για να χαρα­κτη­ρι­στεί εμβό­λιο ενά­ντια στην COVID-19.
Είναι ένα ενδει­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα της προ­σπά­θειας της επι­στή­μης στην υπη­ρε­σία του λαού και το μονα­δι­κό στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, παρ’ όλη την ιμπε­ρια­λι­στι­κή εχθρό­τη­τα».

Ανα­φέρ­θη­κε στη συνέ­χεια στη σκλή­ρυν­ση του εμπάρ­γκο των ΗΠΑ από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του Ντ. Τραμπ που συνε­χί­ζει και ο Μπάι­ντεν, σημειώ­νο­ντας ότι «έχει στό­χο να πλή­ξει τις βασι­κές ανά­γκες του κου­βα­νι­κού λαού και τις καθη­με­ρι­νές δρα­στη­ριό­τη­τές του και να ενο­χο­ποι­ή­σει γι’ αυτό την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να προ­σπα­θή­σουν να δεί­ξουν την απο­τυ­χία του σοσια­λι­σμού και να εμπο­δί­σουν να εξα­κο­λου­θή­σει ο λαός να στη­ρί­ζει την επανάσταση».

Ανα­φε­ρό­με­νη στο πρό­σφα­το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, με τις προ­βο­κά­τσιες και μέσα στην Κού­βα, στις 11 Ιού­λη, σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Γνω­ρί­ζου­με την ανά­μει­ξή τους στη χρη­μα­το­δό­τη­ση, στον προ­σα­να­το­λι­σμό και την υπο­κί­νη­ση ομά­δων και ατό­μων στην Κού­βα, ώστε να αψη­φή­σουν την κυβέρ­νη­ση, τόσο με ειρη­νι­κούς όσο και με βίαιους τρόπους.
Η Κού­βα γνω­ρί­ζει την επί­μο­νη αλλά απο­τυ­χη­μέ­νη προ­σπά­θεια προ­κει­μέ­νου να συμπε­ρι­λά­βουν γι’ αυτούς τους στό­χους τα πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κά τμή­μα­τα της Τέχνης, του Πολι­τι­σμού και της δια­νό­η­σης της χώρας.
Η Κού­βα γνω­ρί­ζει επί­σης τον ισχυ­ρό μηχα­νι­σμό που από τις ΗΠΑ καθο­δη­γεί, χει­ρα­γω­γεί και παρε­νο­χλεί στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, με μια ασύ­γκρι­τη τεχνο­λο­γι­κή και οικο­νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη, προ­κει­μέ­νου να δια­σπεί­ρουν ψεύ­τι­κες ειδή­σεις, να παρα­κι­νή­σουν στο μίσος, να δια­σπά­σουν τον λαό, να προ­ω­θή­σουν σε μνη­σι­κα­κία και να καλέ­σουν για διά­πρα­ξη παρανομιών.
Προ­σπα­θούν να ενο­χο­ποι­ή­σουν την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες σε και­ρούς παν­δη­μί­ας, χωρίς να παίρ­νουν υπό­ψη τους την επί­δρα­ση του απο­κλει­σμού, που είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών».
Και κατέληξε:

«Ο κου­βα­νι­κός λαός αγα­πά­ει την ειρή­νη και έχει βαθιές ανθρω­πι­στι­κές τάσεις και θα εξα­κο­λου­θή­σει να αντι­στέ­κε­ται, δεν θα παραι­τη­θεί από την οικο­δό­μη­ση μιας σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας, που τους περι­λαμ­βά­νει όλους, που είναι δημο­κρα­τι­κή, ανθη­ρή και αει­φό­ρος, με όλους και για το καλό όλων».

Τάκης Βαρελάς Takis Varelas λεύκωμα Κούβα 1«Η ζωντανή Τέχνη 
είναι ζωντανή δράση»

Παίρ­νο­ντας τον λόγο ο εικα­στι­κός Τάκης Βαρε­λάς, που είναι και αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Πρω­το­βου­λί­ας για την απο­νο­μή του Νόμπελ Ειρή­νης στους για­τρούς της Κού­βας, τόνισε:

Κυρία Πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα κ Zelmys Maria Dominguez Cortina, σας ευχα­ρι­στώ για τιμή που μου κάνε­τε να προ­λο­γί­σε­τε το Εικα­στι­κό Λεύ­κω­μα «Η Κού­βα δεν είναι μόνη της» , όπως επί­σης και για την παρου­σία σήμε­ρα στη συνέ­ντευ­ξη τύπου, η οποία απο­τε­λεί βήμα ενη­μέ­ρω­σης του Ελλη­νι­κού λαού για την προ­βο­κα­τό­ρι­κη επί­θε­ση των ΗΠΑ στα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της πατρί­δα σας.

Αγα­πη­τοί φίλοι
Επι­τρέψ­τε μου από το βήμα να εκφρά­σω τις ευχα­ρι­στί­ες μου στο Δ.Σ. του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος τόσο για την παρα­χώ­ρη­ση του χώρου, όσο και για την έντο­νη ανα­κοί­νω­ση του που εξέ­δω­σε για την αλλη­λεγ­γύη του στην Κού­βα για τον ανέ­ντι­μο, απάν­θρω­πο οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό της Κού­βας από τις ΗΠΑ.
Δεν έχω την πρό­θε­ση να ερμη­νεύ­σω, τα πως και το για­τί οι ΗΠΑ σφίγ­γουν τον κλοιό γύρω από το λαό της Κού­βας και μάλι­στα παρό­ντος της Πρέ­σβει­ρας. Άλλω­στε 62 χρό­νια τώρα οι ΗΠΑ συνε­χί­ζουν να επι­βε­βαιώ­νουν την επι­θε­τι­κό­τη­τα της. Δυστυ­χώς οι ΗΠΑ, δεν μπο­ρούν απο­δε­χθούν, ότι ένα μικρός λαός όπως η Κού­βα της έσπα­σε τα δόντια και την κοι­τά κατά­μα­τα και ας είναι δυο βήμα­τα από το στό­μα του Λύκου.

Ο θυμός, λένε, ότι δεν είναι καλό πράγμα.

Ίσως, για­τί εκφρά­ζε­ται με έντα­ση πρω­ταρ­χι­κά και σαν την σπί­θα πριν ανά­ψουν οι φωτιές. Μα για να υπάρ­ξει θυμός, προ­ϋ­πο­θέ­τει να υπάρ­χει αίτια και η αίτια ήταν και είναι υπαρ­κτή, κινεί­ται γύρω και μέσα μας. Επι­δρά στη ζωή μας και τις περισ­σό­τε­ρες φορές καθο­ρί­ζει την υπό­στα­ση της ανθρώ­πι­νης ύπαρξης.
Αν κοι­τά­ξου­με γύρω και μέσα μας, είμαι σίγου­ρος, ότι ο καθέ­νας και η κάθε μια, θα δει τα αίτια του θυμού. Μπο­ρεί να μην είναι ζωγρά­φος να τα σχε­διά­σει, ή ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας να τα απο­δώ­σει, αλλά θα τα δει και εφό­σον τα δει, ο θυμός που θα προ­κύ­ψει, θα ξεχει­λί­σει, ως ανθρώ­πι­νη αγα­νά­κτη­ση, θα μετου­σιω­θεί και θα πραγ­μα­τω­θεί ως στά­ση, συμπε­ρι­φο­ρά, εν τέλει, σε ατο­μι­κή και συλ­λο­γι­κή δρά­ση, απέ­να­ντι στα αίτια που γεν­νούν τα βάσα­να των λαών.τη νεο­λαία με όρους αγο­ράς – πώλησης;
(…)
Τι ποιο έντι­μο να υψώ­νεις της αξί­ες ελευ­θε­ρί­ας, αξιο­πρέ­πειας, του να ζεις και να υπάρ­χεις, να απο­λαμ­βά­νεις τα αγα­θά που για τις ανά­γκες σου, εσύ παράγεις;
Μα, αν δεν ζωγρα­φί­σω, αν δεν μιλή­σω εγώ για αυτούς τους ανθρώ­πους της εργα­σί­ας, τότε ποιοι θα μιλή­σουν, οι εικο­νο­κλά­στες της αστι­κής κυριαρ­χί­ας, των ψεύ­τι­κων και κάλ­πι­κων προ­τύ­πων του Αμε­ρι­κά­νι­κου ονείρου;
Ας δεί­ξουν τους νεκρούς τους και τους ομα­δι­κούς τάφους των νεκρών της παν­δη­μί­ας στις ΗΠΑ, μιας και δικό τους έργο είναι!
Και εδώ έρχε­ται η Κού­βα, των υπέρ­τα­των αγώ­νων για την ζωή, να προ­σφέ­ρει απλό­χε­ρα ζωή, για­τρούς, εμβό­λια, φάρ­μα­κα και αλλη­λεγ­γύη σε κάθε φτω­χό λαό, όπου γης.

Τάκης Βαρελάς Takis Varelas λεύκωμα Κούβα 2

Θυμό και ταξική πεισματώδη αλληλεγγύη 
έχουν τα έργα που γεννήθηκαν για να υπηρετήσουν, 
εκείνους που έκαναν το αδύνατο δυνατό. 
Το νέο κόσμο το σοσιαλισμό.

Η τέχνη είναι κατ’ εξο­χήν πολι­τι­κή πρά­ξη. Προ­ϋ­πο­θέ­τει την ατο­μι­κή έκφρα­ση και τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση. από αυτή την άπο­ψη η συμ­με­το­χή μου στους κοι­νω­νι­κούς και πολι­τι­κούς αγώ­νες, είναι δεδο­μέ­νη και την υπη­ρε­τώ πολύ­μορ­φα συμ­με­τέ­χο­ντας σε δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης των αγώ­νων των εργα­ζο­μέ­νων, της Ειρή­νης, της υπε­ρά­σπι­σης της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των φτω­χών λαών.
(…)
Αγα­πη­τοί φίλοι.
Έχου­με την αίσθη­ση ότι το κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στην Κού­βα και τον Κου­βα­νι­κό λαό θα εντα­θεί. Το εικα­στι­κό λεύ­κω­μα, «Η Κού­βα δεν είναι μόνη της» ήταν η αφετηρία.
Υπάρ­χει έντο­νος προ­βλη­μα­τι­σμός και στην Επι­τρο­πή για το πώς η τέχνη και οι καλ­λι­τέ­χνες θα εκφρά­σουν έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη τους στην Κού­βα, για την μορ­φή που αυτή θα πάρει αλλά και στο χρό­νο που αυτές θα ξεδι­πλω­θούν στο εξής.
Πρώ­τι­στο καθή­κον μας, θα έλε­γα, είναι έντα­ση της συλ­λο­γής υπο­γρα­φών και εκδη­λώ­σεις για την απο­νο­μή του Νόμπελ Ειρή­νης στους Για­τρούς της Κούβας
Σας ευχα­ρι­στώ πολύ για την προ­σο­χή σας62 años de bloqueo económico de EE UU contra Cuba Llaman a movilizaciones internacionales contra el bloqueo

Αξιοποιούμε το παράδειγμα των Κουβανών γιατρών

Από την πλευ­ρά του, ο Νίκος Χον­δρό­που­λος, ειδι­κευό­με­νος για­τρός στο Νοσο­κο­μείο «Σωτη­ρία», δηλώ­νο­ντας ότι στη­ρί­ζει το αίτη­μα για το Νόμπελ στους Κου­βα­νούς για­τρούς και ανα­φε­ρό­με­νος στην παν­δη­μία που δεί­χνει το αλη­θι­νό πρό­σω­πο της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, ανέφερε:

«Απο­τε­λεί ιδιαί­τε­ρη τιμή για εμέ­να να παρευ­ρί­σκο­μαι σε μια τόσο σημα­ντι­κή πρω­το­βου­λία και ευχα­ρι­στώ πολύ για την πρόσκληση.
Προ­σπα­θώ­ντας να εκφρά­σω τις αγω­νί­ες και τα προ­βλή­μα­τα των μάχι­μων υγειο­νο­μι­κών που παλεύ­ουν από τη μία για τη ζωή κόντρα σε μια παν­δη­μία αλλά από την άλλη παλεύ­ουν και κόντρα στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή στο χώρο της υγεί­ας, στη­ρί­ζω και εγώ με τη σει­ρά μου ανε­πι­φύ­λα­κτα τη σπου­δαία πρω­το­βου­λία της επι­τρο­πής για το Νόμπελ στους Κου­βα­νούς γιατρούς.
Η ανά­δει­ξη τέτοιων πρω­το­βου­λιών του κου­βα­νι­κού λαού, είναι σήμε­ρα ακό­μη πιο σημα­ντι­κή, σε μια περί­ο­δο που εξε­λίσ­σε­ται η επί­θε­ση του διε­θνούς ιμπε­ρια­λι­στι­κού παρά­γο­ντα στην Κού­βα, πρώ­τα από όλα των ΗΠΑ. Τέτοιες εξε­λί­ξεις ούτε τυχαί­ες είναι, ούτε μεμο­νω­μέ­νες πρά­ξεις, αλλά απο­τε­λούν συνέ­χεια των μόνι­μων επι­διώ­ξε­ών τους να σπι­λώ­σουν στη συνεί­δη­ση των λαών αλλά και εν τέλει να ανα­τρέ­ψουν τις κατα­κτή­σεις της κου­βα­νι­κής επανάστασης.

Σήμε­ρα, ενά­μι­ση χρό­νο μετά την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας του Covid-19 ανα­δει­κνύ­ε­ται με τον πιο εξό­φθαλ­μο τρό­πο το αλη­θι­νό πρό­σω­πο της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, ιδιαί­τε­ρα ποιες είναι η συνέ­πειες της Υγεί­ας-εμπό­ρευ­μα στις χώρες-μητρο­πό­λεις του καπιταλισμού.
Αντί οι εργα­ζό­με­νοι να απο­λαμ­βά­νουν τις κατα­κτή­σεις τις επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, αντί να ανα­πτύσ­σο­νται συστή­μα­τα Υγεί­ας υψη­λού επι­πέ­δου, από το πρω­το­βάθ­μιο ως το τρι­το­βάθ­μιο επί­πε­δο, με αυξη­μέ­νη πρό­λη­ψη, με στό­χο την κάλυ­ψη όλων των λαϊ­κών ανα­γκών, βλέ­που­με να συμ­βαί­νει το αντί­θε­το. Νοσο­κο­μεία να κλεί­νουν, κατά χιλιά­δες μετρά­με τις απώ­λειες της ανθρώ­πι­νης ζωής, συστή­μα­τα Υγεί­ας καταρ­ρέ­ουν, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιτα­λία.
Η ίδια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δια­μορ­φώ­νε­ται και για όλες τις επι­στη­μο­νι­κές κατα­κτή­σεις.
Τα εμβό­λια είναι και αυτά εμπό­ρευ­μα, απο­τε­λούν σχε­δόν ένα χρό­νο μετά τη δημιουρ­γία τους όχι λαϊ­κό καθο­λι­κό αγα­θό και δικαί­ω­μα, αλλά στοι­χείο οικο­νο­μι­κού αντα­γω­νι­σμού. Παράλ­λη­λα απο­τε­λούν μακρι­νό άπια­στο όνει­ρο για φτω­χό­τε­ρους λαούς, ενώ χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το παρά­δειγ­μα της Ινδί­ας, μιας χώρας ιμπε­ρια­λι­στι­κής υπερ­δύ­να­μης, πρώ­της σε παρα­γω­γή εμβο­λί­ων στον κόσμο, με τους νεκρούς να στοιβάζονται.
Την ίδια κατά­στα­ση βιώ­νου­με και στην Ελλά­δα. Επί σει­ρά ετών το σύνο­λο των κυβερ­νή­σε­ων έχει κλεί­σει και συγ­χω­νεύ­σει νοσο­κο­μεία, έχει δια­λύ­σει την πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα, και την έχει παρα­δώ­σει στους ιδιώ­τες.
Η κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση ιδιω­τι­κο­ποιεί­ται κομ­μά­τι το κομ­μά­τι, τα νοσο­κο­μεία λει­τουρ­γούν σαν ιδιω­τι­κά μαγα­ζιά, με τους ελα­στι­κά εργα­ζό­με­νους να πολλαπλασιάζονται.
Η παν­δη­μία, αντί να αξιο­ποι­η­θεί για να γίνουν μαζι­κές μόνι­μες προ­σλή­ψεις, για ενί­σχυ­ση των μονά­δων υγεί­ας ώστε να καλύ­πτο­νται οι ανά­γκες, έπαι­ξε ρόλο ευκαι­ρί­ας για τις επι­διώ­ξεις τους.
Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες της υγεί­ας μπου­κώ­θη­καν με χρή­μα, τα νοσο­κο­μεία μετα­τρά­πη­καν σε μίας νόσου, αυξά­νο­ντας τη θνη­τό­τη­τα από όλες τις παθή­σεις, υλο­ποι­ή­θη­καν μεταρ­ρυθ­μί­σεις στην κατεύ­θυν­ση της εμπορευματοποίησης.

Πριν προ­λά­βει να κοπά­σει το τρί­το κύμα της παν­δη­μί­ας, διά­φο­ρα επι­τε­λεία και κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη ακο­νί­ζουν τα μαχαί­ρια τους, μιλούν για κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία που δεν είναι απα­ραί­τη­τα δημό­σια και δωρε­άν, για ΣΔΙΤ, για «ξεπέ­ρα­σμα των αγκυ­λώ­σε­ων», για κλεί­σι­μο νοσο­κο­μεί­ων και συγ­χω­νεύ­σεις. Έχει μεγά­λη εμπει­ρία το λαϊ­κό κίνη­μα, ξέρει τι ακο­λου­θεί τέτοιων δια­κη­ρύ­ξε­ων και θα μας βρουν μπρο­στά τους.

Σε αυτό το απο­πνι­κτι­κό πλαί­σιο, η δρά­ση του Κου­βα­νι­κού λαού, απο­τε­λεί ανά­σα φρέ­σκου αέρα για κάθε τίμιο εργα­ζό­με­νο. Για­τί ο λαός της Κού­βας, εν μέσω απα­ρά­δε­κτων απο­κλει­σμών και δεκα­ε­τιών εμπάρ­γκο, εν μέσω παν­δη­μί­ας και ελλεί­ψε­ων ακό­μη και σε βασι­κά αγα­θά, έχει κατα­φέ­ρει να υπε­ρα­σπι­στεί την Υγεία του, να παρά­ξει απο­τε­λε­σμα­τι­κό εμβό­λιο για χρή­ση σε μαζι­κή κλί­μα­κα, μακριά από τα παι­χνί­δια για τις πατέ­ντες, αλλά και να δώσει στή­ρι­ξη σε συστή­μα­τα Υγεί­ας καπι­τα­λι­στι­κών χωρών που κατέρ­ρε­αν. Από τη Δυτι­κή Αφρι­κή μέχρι την Ιτα­λία, η δρά­ση της ταξιαρ­χί­ας Henry Reeve δεν απο­τε­λεί απλά δείγ­μα ανθρω­πιάς και αλλη­λεγ­γύ­ης.Cuba medicos Cuba salva + Fidel

Αποτελεί ζωντανή προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού, της δύναμης που μπορεί να επιδείξει ακόμη και ένας μικρός λαός από την Καραϊβική, όταν αποφασίζει να διαχειριστεί μόνος του τις τύχες του.

Από αυτή τη σκο­πιά, η στή­ρι­ξή μας στην υπό­θε­ση του Νόμπελ, δεν στα­μα­τά το Νοέμ­βριο, δεν είναι συμ­βο­λι­κή.
Θα αξιο­ποι­ή­σου­με το παρά­δειγ­μα των κου­βα­νών για­τρών, για να καλ­λιερ­γή­σου­με ρεύ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης και για να σπά­σει το κλί­μα μοι­ρο­λα­τρί­ας και ηττο­πά­θειας, να πάρουν οι εργα­ζό­με­νοι στα νοσο­κο­μεία τα πάνω τους, για να προ­χω­ρή­σει ακό­μη γρη­γο­ρό­τε­ρα η ανα­σύ­ντα­ξη του κινή­μα­τος των υγειο­νο­μι­κών στην πάλη για απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας για όλο το λαό».

Τάκης Βαρελάς Takis Varelas Κούβα2

Χαι­ρε­τι­σμό στην εκδή­λω­ση απηύ­θυ­νε η πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος, Εύα Μελά, η οποία είχε ολι­γό­λε­πτη συνά­ντη­ση και με την πρέ­σβει­ρα της Κούβας. 
Στην εκδή­λω­ση το «παρών» έδω­σαν ο ποι­η­τής Γιώρ­γος Μπί­μης, ο οποί­ος έχει γρά­ψει το ποί­η­μα «Τσε» που το έχει μελο­ποι­ή­σει η Εύα Φάμπα

 

Πηγή- Περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο