Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα είναι και θα συνεχίσει να είναι ζωντανή σε πείσμα των εχθρών της

Της Karima Oliva Bello

Παρό­λο που πολ­λοί έχουν ήδη προ­βλέ­ψει την παρακ­μή της αυτο­κρα­το­ρί­ας, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείς της Αμε­ρι­κής συνε­χί­ζουν να είναι ένα από τα πιο ισχυ­ρά έθνη στον κόσμο από οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή άποψη.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ έχει ξοδέ­ψει εκα­τομ­μυ­ρία δολά­ρια για να επι­τε­θεί στην Κού­βα με κάθε δυνα­τό τρό­πο. Έχουν ασκή­σει τρο­μο­κρα­τία. Έχουν εκπαι­δεύ­σει και καθο­δη­γή­σει όλων των ειδών τους αντι­πο­λι­τευό­με­νους ηγέ­τες, από τις «κυρί­ες με τα λευ­κά» μέχρι πρώ­ην μαρ­ξι­στές δια­νο­ού­με­νους, από κου­τσο­μπό­λη­δες youtubers μέχρι μέτριους καλλιτέχνες.

Επι­χεί­ρη­σαν να προ­κα­λέ­σουν ασφυ­ξία στην χώρα μας, να κόψουν την «σφρα­γί­τι­δα φλέ­βα» των οικο­νο­μι­κών μας ευκαι­ριών. Έχουν βομ­βαρ­δί­σει την εθνι­κή και διε­θνή κοι­νή γνώ­μη σε καθη­με­ρι­νή βάση, με οπλο­στά­σιο influencers που εργά­ζο­νται με σκο­πό να δυσφη­μί­σουν τον σοσια­λι­σμό της Κού­βας, να συκο­φα­ντή­σουν τους ηγέ­τες μας, να δια­στρε­βλώ­σουν την ιστο­ρία μας, να μεγε­θύ­νουν τα λάθη και τις αντι­φά­σεις, να κατα­στρέ­ψουν την συναί­νε­ση, να απο­δυ­να­μώ­σουν την συλ­λο­γι­κή συνεί­δη­ση και να προ­κα­λέ­σουν δυσα­ρέ­σκεια μέχρις εσχάτων.

Προ­σπά­θη­σαν να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν την χώρα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την δυσα­ρέ­σκεια των τομέ­ων εκεί­νων που επλή­γη­σαν περισ­σό­τε­ρο από τον απο­κλει­σμό. Έχουν δημιουρ­γή­σει μια στρα­τιά από ψεύ­τι­κους λογα­ρια­σμούς, bots, τρολς, κανά­λια ψευ­δών ειδή­σε­ων και άλλων μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Έχο­ντας αντι­με­τω­πί­σει όλα αυτά, η Κού­βα είναι ζωντα­νή και θα συνε­χί­σει να είναι ζωντα­νή. Και αυτό είναι όμορ­φο. Πως είναι αυτό δυνατόν;

Επει­δή δεν έχου­με ξεχά­σει την ιστο­ρία μας παρά της σύγ­χρο­νες προ­σπά­θειες να σβη­στεί η μνή­μη του λαού. Για­τί είμα­στε οργα­νω­μέ­νοι παρά την διε­θνή νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη επί­θε­ση ενά­ντια στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να. Επει­δή έχου­με ουσια­στι­κά δικαιώ­μα­τα να υπε­ρα­σπι­στού­με παρά την βάναυ­ση ανι­σό­τη­τα και βία που μαστί­ζουν την περιο­χή μας, την τόσο έυθραυ­στη εξαι­τί­ας τόσων χάρ­τι­νων δημοκρατιών.

Επει­δή έχου­με σοσια­λι­σμό, μνή­μη, αγά­πη, θάρ­ρος, ευφυία, επι­στή­μη, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, όνει­ρα, πεποι­θή­σεις και ουτοπίες.

Εφη­με­ρί­δα «Granma», 8/12/2021.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο