Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα θέτει στόχο να έχει ολοκληρώσει την ανοσοποίηση σχεδόν όλου του πληθυσμού τον Νοέμβριο

Η Κού­βα μπαί­νει στην τελι­κή ευθεία της εκστρα­τεί­ας ανο­σο­ποί­η­σης με εμβό­λια για την COVID-19 που ανα­πτύ­χθη­καν και κατα­σκευά­ζο­νται στη χώρα, ενώ κατα­βάλ­λει προ­σπά­θεια για να αυξή­σει τις παρα­γό­με­νες ποσό­τη­τες και να προ­ω­θή­σει την χρή­ση των κου­βα­νι­κών σκευα­σμά­των σε διε­θνές επίπεδο.

Η κυβέρ­νη­ση έχει στό­χο να έχουν εμβο­λια­στεί για την COVID-19 πάνω από 5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, σχε­δόν ο μισός πλη­θυ­σμός, ως τα τέλη του Σεπτεμ­βρί­ου. Ήδη, χορη­γού­νται δόσεις εμβο­λί­ων σε παι­διά και εφήβους.

Η Αβά­να θέλει να έχει εμβο­λια­στεί πάνω από το 90% των 11 και πλέ­ον εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ως τον Νοέμ­βριο, ώστε να μπο­ρέ­σουν να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν τα σχο­λεία με φυσι­κή παρου­σία και να χαλα­ρώ­σουν τα μέτρα ελέγ­χου για τους ταξι­διώ­τες στα σύνορα.

Κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες διε­ξά­γουν συνο­μι­λί­ες με ειδι­κούς του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας στο πλαί­σιο της δια­δι­κα­σί­ας ώστε να αξιο­λο­γη­θούν τα πέντε κου­βα­νι­κά εμβό­λια και να λάβουν  άδεια διε­θνούς χρήσης.

Μέχρι στιγ­μής, το Κέντρο Ελέγ­χου Φαρ­μά­κων, Ιατρι­κού Εξο­πλι­σμού και Ιατρι­κών Συσκευών της Κού­βας έχει δώσει άδεια επεί­γου­σας χρή­σης σε τρία από τα εμβό­λια, τα Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus.

Σύμ­φω­να με τις αρχές, το Αμπ­ντά­λα, που χορη­γεί­ται σε τρεις δόσεις, έχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 92,98% ένα­ντι της COVID-19, ενώ ο συν­δυα­σμός δύο δόσε­ων του Σομπε­ρά­να 02 και του Σομπε­ρά­να Πλους έχει απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 91,2% στην πρό­λη­ψη της εκδή­λω­σης συμ­πτω­μά­των της νόσου που προ­κα­λεί ο νέος κορονοϊός.

Κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται πάνω στο Soberana o1 και στο Mambisa. Το τελευ­ταίο υπο­ψή­φιο εμβό­λιο, το Μαμπί­σα, βασί­ζε­ται στην τεχνο­λο­γία των ανα­συν­δυα­σμέ­νων αντιγόνων.

«Θα συνε­χί­σου­με την ανά­πτυ­ξη των Σομπε­ρά­να 01 και Μαμπί­σα», δια­βε­βαί­ω­σε ο Ρολά­ντο Πέρες, διευ­θυ­ντής του τμή­μα­τος Επι­στή­μης και Και­νο­το­μί­ας στην BioCubaFarma, δημό­σιο όμι­λο στον οποίο ανή­κουν 21 ερευ­νη­τι­κά κέντρα και 32 εταιρείες.

Τα δύο εμβό­λια αυτά θα αξιο­ποι­η­θούν για ανα­μνη­στι­κές δόσεις εάν απαι­τεί­ται ή θα εξα­χθούν σε άλλες χώρες, πρό­σθε­σε ο κ. Πέρες.

Όλα αυτά τα πέτυ­χε η Κού­βα τη στιγ­μή που οι ΗΠΑ με το εμπάρ­γκο που τής επι­βάλ­λουν εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες εμπο­δί­ζουν την πρό­σβα­ση σε πρώ­τες ύλες που χρειά­ζε­ται για την παρα­γω­γή των εμβο­λί­ων της.

Παρά τα εμπό­δια, πάνω από το 70% των Κου­βα­νών έχει λάβει του­λά­χι­στον μια δόση των εμβο­λί­ων που ανα­πτύ­χθη­καν στη χώρα.

Η χώρα, όπου η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση επι­δει­νώ­θη­κε πολύ φέτος αλλά δεν μπο­ρεί να συγκρι­θεί με αυτή σε άλλα κρά­τη της περι­φέ­ρειας της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής (ούτε με αυτή της Ελλά­δας με την οποία έχει σχε­δόν ίδιο πλη­θυ­σμό), έχει κατα­γρά­ψει ως αυτό το στά­διο 6.856 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 809.911 κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο