Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα προσφέρει δωρεάν ιατρικές σπουδές και εκπαίδευση σε Αμερικάνους φοιτητές!!!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Επί 60 χρό­νια η κυβέρ­νη­ση μιας χώρας σε μπλο­κά­ρει, σε επι­τί­θε­ται, σε σαμπο­τά­ρει, σε υπο­νο­μεύ­ει, σε απει­λεί. Και συ επι­λέ­γεις να δώσεις υπο­τρο­φί­ες για δωρε­άν σπου­δές σε 170 φοι­τη­τές αυτής της χώρας που ποτέ δεν θα είχαν τα χρή­μα­τα να γίνουν για­τροί στην χώρα τους. Περί­που 200.000 δολ­λά­ρια κοστί­ζει μια ιατρι­κή εκπαί­δευ­ση στις ΗΠΑ.

Η Αμε­ρι­κά­νι­κη οργά­νω­ση « Το οικου­με­νι­κό ίδρυ­μα για την τοπι­κή οργά­νω­ση» η και « Ιερείς για την ειρή­νη» κάνει την επι­λο­γή των 170 υπο­ψή­φιων για τις κου­βα­νέ­ζι­κες υπο­τρο­φί­ες στην Αμερική.

Δια­πι­στώ­νο­ντας ότι κανέ­να μέσο στον κόσμο δεν αφιε­ρώ­νει ούτε μια γραμ­μή, ούτε μιά λέξη για τις υπο­τρο­φί­ες και την απί­στευ­τη αυτή ανθρω­πι­στι­κή προ­σφο­ρά, από ευγνω­μο­σύ­νη για την Κού­βα, η οργά­νω­ση ” Ιερείς για την ειρή­νη” γύρι­σε το 2016 ένα ντο­κυ­μα­ντέρ με τίτλο ”Community Doctors” και το δια­κι­νεί σε φεστι­βάλ, εναλ­λα­κτι­κές πηγές πλη­ρο­φό­ρη­σης, σε εκδη­λώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης ώστε όλο και πιο πολ­λοί άνθρω­ποι να πλη­ρο­φο­ρη­θούν ότι η Κού­βα εκπαι­δεύ­ει δωρε­άν φτω­χούς φοι­τη­τές των ΗΠΑ για να γίνουν γιατροί.

Ο Φιντέλ δίνει αίμα για τους σεισμόπληκτους του Περού.

Ο Φιντέλ δίνει αίμα για τους σει­σμό­πλη­κτους του Περού.

Η ται­νία μετα­ξύ άλλων, δεί­χνει ότι, παρά την τερά­στια δια­φο­ρά σε πόρους, η Κού­βα έχει ένα σύστη­μα υγεί­ας που είναι φθη­νό­τε­ρο και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό από των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, την χώρα που δια­θέ­τει το μεγα­λύ­τε­ρο κον­δύ­λι για την υγεία από όλες μαζί τις υπό­λοι­πες χώρες του κόσμου. Παρό­λα αυτά έχει χει­ρό­τε­ρη περί­θαλ­ψη απο την μικρή και «φτω­χι­κή» Κού­βα. Στην Κού­βα βασί­ζο­νται στην προ­λη­πτι­κή υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και μετά από 40 χρό­νια με αυτή την προ­τε­ραιό­τη­τα έχει μειω­θεί η παι­δι­κή θνη­σι­μό­τη­τα κατά 40% που είναι σημα­ντι­κά καλύ­τε­ρo ποσο­στό απο ότι στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και πολ­λές χώρες στον υπό­λοι­πο κόσμο. Η Κού­βα έχει τρεις φορές περισ­σό­τε­ρους για­τρούς απο ότι η ΗΠΑ ανά 1.000 κατοίκους.

Η Πανε­πι­στη­μια­κή Ιατρι­κή Σχο­λή της «Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής» στην Αβά­να (ELAM), όπως ονο­μά­ζε­ται, όπου σπου­δά­ζουν οι νεα­ροί Αμε­ρι­κά­νοι, κατά τον πρώ­ην ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon είναι η «πλέ­ον εξε­λιγ­μέ­νη» ιατρι­κή Σχο­λή στον κόσμο! Ιδρύ­θη­κε το 1998 γιά να εκπαι­δεύ­ει για­τρούς ειδι­κά απο την Λατι­νι­κή, Κεντρι­κή και Β. Αμερική.Δεν υπάρ­χει όμως σε καμ­μία λίστα των καλύ­τε­ρων Ιατρι­κών Σχο­λών στον κόσμο που έχει το Harvard στην κορυ­φή της.

Ούτε λέξη για όλα αυτά. Ούτε καν το γεγο­νός ότι η Κού­βα έχει μέχρι τώρα εκπαι­δεύ­σει δωρε­άν 28.500 για­τρούς από 103 χώρες του κόσμου από την ίδρυ­ση του ELAM το 1998.

Ιατρική Πανεπιστημιακή Σχολή Λατινικής Αμερικής στην Αβάνα.

Ιατρι­κή Πανε­πι­στη­μια­κή Σχο­λή Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής στην Αβάνα.

Ένας μικρός αριθ­μός ΜΜΕ που δημο­σί­ευ­σε έστω κάτι για αυτή την ανθρω­πι­στι­κή συμ­βο­λή της Κού­βας ήταν είτε ηλε­κτρο­νι­κά είτε κρυ­μέ­να πίσω από άλλες ειδή­σεις. Όπως για παρά­δειγ­μα η καθη­με­ρι­νή ισπα­νι­κή εφη­με­ρί­δα El Pais, που έχει ειδί­κευ­ση στην αντι­κου­βα­νέ­ζι­κη πολε­μι­κή, έχει ρεπορ­τάζ στις σελί­δες «ο πλα­νή­της του μέλ­λο­ντος» (!) όπου δια­πι­στώ­νει ότι σε αντί­θε­ση με τις σχο­λές της Αμε­ρι­κής που η εκπαί­δευ­ση γίνε­ται στα θρα­νία, στην Κού­βα οι φοι­τη­τές φρο­ντί­ζουν ασθε­νείς και κάνουν συνε­χώς πρα­κτι­κή. Το πιό σοκα­ρι­στι­κό όμως για το ρεπορ­τάζ είναι ότι οι για­τροί στην Κού­βα «κάνουν επι­σκέ­ψεις στο σπί­τι του ασθε­νή» κάτι που οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι στις ΗΠΑ το έχουν δει μόνο στην τηλε­ό­ρα­ση. Το μοντέ­λο με τους οικο­γε­νεια­κούς για­τρούς που μένουν στην ίδια περιο­χή είναι το κλει­δί στην Κου­βα­νέ­ζι­κη φιλο­σο­φία περί­θαλ­ψης. Ο για­τρός επι­σκέ­πτε­ται τον ασθε­νή και όχι αντιστρόφως.

«Θα ήθε­λα να δω ένα για­τρό στην Αμε­ρι­κή που να ξέρει έστω το όνο­μα του ασθε­νή πελά­τη του» λέει ένας υπό­τρο­φος φοι­τη­τής από το Μπρού­κλιν στο ρεπορ­τάζ. Ο ίδιος φοι­τη­της δηλώ­νει πως το σύστη­μα διδα­σκα­λί­ας της Κού­βας είναι«απίστευτα ρηξι­κέ­λευ­θο» σε ένα Πανε­πι­στή­μιο που παρο­τρύ­νει τους υπο­ψή­φιους για­τρούς να μοι­ρα­στούν την γνώ­ση και να βοη­θή­σουν άλλους λαούς. Το μόνο που ζητά­ει από τους υπό­τρο­φους είναι να προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους σε υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιο­χές όταν γυρί­σουν στην πατρί­δα τους.

Η φοι­τή­τρια Agyeiwa Weathers από το Νιού Τζέρ­σει δηλώ­νει στην σου­η­δι­κή εφη­με­ρί­δα Yle Nyheter πως «είναι απι­θα­νο, ιδιαί­τε­ρα όταν είσαι μαύ­ρος η ισπα­νό­φω­νος να σπου­δά­σεις και μάλι­στα δωρε­άν στις ΗΠΑ. Θα γυρί­σω στα μέρη μου όπου χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ροι για­τροί». Η συμ­φοι­τή­τρια της Olive Albanese από το Wisconsin στην ίδια εφη­με­ρί­δα συμ­φω­νεί. «Πότε δεν θα είχα αυτή την ευκαι­ρια στις ΗΠΑ. Εδώ άλλω­στε μιλά­με και για μία εξαι­ρε­τι­κή Σχολή».

Olive Albanese και Agyeiwa Weathers Αμερικάνες υπότροφοι στο ELAM

Olive Albanese και Agyeiwa Weathers Αμε­ρι­κά­νες υπό­τρο­φοι στο ELAM

Η δημιουρ­γία του ELAM οφεί­λε­ται στον Φιντέλ Κάστρο που το 1998 μετά τον φονι­κό τυφώ­να Mitch σε όλη την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή πρό­τει­νε την δημιουρ­γία του για να εκπαι­δεύ­σει χιλιά­δες φοι­τη­τές της Αμε­ρι­κής ώστε να συν­δρά­μουν τους συναν­θρώ­πους στα συχνά φυσι­κά κατα­στρο­φι­κά φαι­νό­με­να που πλήτ­τουν την περιο­χή. Είναι αυτό μια εξή­γη­ση για­τί τα ΜΜΕ δεν λένα κου­βέ­ντα; Όπως και ότι μάλ­λον δεν είναι είδη­ση το ότι εκπαι­δεύ­ει η Κού­βα αμε­ρι­κά­νους φτω­χούς φοι­τη­τές που θα προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους στην χώρα που θέλει με όλα τα μέσα να την κατα­στρέ­ψει αυτή και τον λαό της.

Πηγές
Cubainformation.tv
Yle Nyheter
Σου­η­δο­κου­βα­νι­κός Σύλλογος

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο