Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα πρώτη χώρα στον κόσμο σε διεθνιστική αλληλεγγύη

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Σε έναν άδι­κο κόσμο που μαστί­ζε­ται από πάρα πολ­λά προ­βλή­μα­τα, η Κού­βα που δίνει τη μάχη για τις δικές της ανά­γκες σε ένα καθε­στώς εξο­ντω­τι­κού απο­κλει­σμού, με επι­μο­νή και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα βοη­θά άλλες φτω­χές χώρες σε όλο τον κόσμο, σπεύ­δει να προ­σφέ­ρει τη βοή­θειά της εκεί που οι δυστυ­χείς την έχουν ανά­γκη. Στα θύμα­τα των τυφώ­νων και των σει­σμών, στους αναλ­φά­βη­τους, στους άμα­χους θύμα­τα των πολέ­μων. Έχει την τόλ­μη να αμφι­σβη­τεί τους «ισχυ­ρούς» του κόσμου και το δικαί­ω­μα να υπε­ρη­φα­νεύ­ε­ται για την Κου­βα­νι­κή Αλλη­λεγ­γύη που είναι παρά­δειγ­μα για όλους τους άλλους τους λαούς.

Το 6,6% (!) του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Κού­βας πηγαί­νει σε διε­θνι­στι­κή βοή­θεια των άλλων λαών.

Η Κού­βα, μόνη της, αντι­προ­σω­πεύ­ει το ένα τρί­το της φαρ­μα­κευ­τι­κής βοή­θειας στον κόσμο. 

Η Κού­βα δια­θέ­τει περισ­σό­τε­ρους για­τρούς σε απο­στο­λές αλλη­λεγ­γύ­ης από ότι το σύνο­λο των “πλού­σιων” χωρών.

Η Κού­βα είναι η πρώ­τη χώρα στον κόσμο και όχι κάποια άλλη πλού­σια του Δυτι­κού κόσμου στην βοή­θεια ανα­πτυ­ξια­κών έργων σε χώρες του τρί­του κόσμου. Εχει δια­θέ­σει σε 108 χώρες μετα­ξύ 1999 και 2015 γύρω στα 71,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια. 

Η Κού­βα δια­θέ­τει το 6,6% του συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της για ανα­πτυ­ξια­κούς στό­χους στις χώρες του τρί­του κόσμου ενώ η ΕΕ το 0,4% και οι ΗΠΑ μόνο το 0,17%, πολύ μακριά από τον στό­χο του 0,7% που ζητά­ει ο ΟΗΕ.

31% από όλη την ιατρι­κή βοή­θεια του ΟΗΕ προ­έρ­χε­ται από την Κού­βα. 5 εκα­τομ­μύ­ρια ζωές έχουν σωθεί από τους Κου­βα­νούς μέσα σε 15 χρόνια. 

Οι αριθ­μοί είναι του­λά­χι­στον εντυπωσιακοί.

Μετα­ξύ 1999 και 2015 1,4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ιατρι­κές επι­σκέ­ψεις, 10 εκα­τομ­μύ­ρια εγχει­ρή­σεις, 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια τοκε­τούς, 2,8 οφθαλ­μο­λο­γι­κές εγχειρήσεις.

5,8 εκα­τομ­μύ­ρια ζωές σώθη­καν εκ των οποί­ων 3 εκα­τομ­μύ­ρια στην Λ. Αμε­ρι­κή, 2,8 εκα­τομ­μύ­ρια στην Αφρι­κή και 60.000 σε άλλες χώρες. 74.000 φοι­τη­τές του εξω­τε­ρι­κού μετα­ξύ των άλλων και Αμε­ρι­κά­νοι από τις ΗΠΑ σπού­δα­σαν δωρε­άν στην Κού­βα. Σε μόνι­μη βάση 50.000 υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό βρί­σκε­ται σε απο­στο­λές αλληλεγγύης.

Συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του 2016 έμα­θαν ανά­γνω­ση και γρα­φή από Κου­βα­νούς δασκά­λους 10 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε 30 ισπα­νό­φω­νες χώρες.


Αυτά τα στοι­χεία και πολ­λά ακό­μη περι­λαμ­βά­νο­νται στο βιβλίο του Χέν­ρι Μορά­λες διδά­κτο­ρα οικο­νο­μί­ας από την Γουα­τε­μά­λα που υπο­λό­γι­σε την βοή­θεια σε χρή­μα­τα. Ο τίτλος του βιβλί­ου είναι “ Η αρω­γή της Κού­βας στην ανά­πτυ­ξη του κόσμου. Πως οικο­δο­μεί­ται η αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των λαών” Τα στοι­χεία αυτά αν γινό­ταν ευρύ­τε­ρα γνω­στά στον κόσμο και δεν τα απο­σιω­πού­σε παγκό­σμιος Τύπος και τα ΜΜΕ θα άλλα­ζαν την ψευ­δή εικό­να που σήμε­ρα επι­κρα­τεί για την Κού­βα λόγω της πολύ­πλευ­ρης επί­θε­σης και μαύ­ρης προ­πα­γάν­δας που δέχε­ται από τον ιμπεριαλισμό. 

Οι Κου­βα­νοί δεν μετρά­νε την βοή­θεια με χρή­μα­τα παρό­λο το εμπάρ­γκο και τους απο­κλει­σμούς. Πηγαί­νουν εκεί που υπάρ­χει ανά­γκη χωρίς καμιά ιδιο­τέ­λεια όπως τους έμα­θε η ιδε­ο­λο­γία του σοσιαλισμού.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο