Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες» – Οι Κουβανοί γιατροί αξίζουν το Νόμπελ

Με μια όμορφη εκδήλωση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, η πρωτοβουλία που προωθεί το αίτημα να δοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», δηλαδή τους γιατρούς που με αφορμή την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου, ξεκίνησε καμπάνια ανάδειξης του έργου και της προσφοράς των Κουβανών γιατρών.

Όπως επισήμανε ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, «ψυχή» της κίνησης, το αίτημα υποστηρίζεται από αντίστοιχες κινήσεις σε 70 χώρες.

Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα, που συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία που όλο και διευρύνεται, συνεχώς διευρύνεται, έχει συστήσει τιμητική επιτροπή με πάνω από 100 ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ήδη την κίνηση έχουν αγκαλιάσει περισσότεροι από 30.000. Αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει.

cuba giatroi nobel

Μέλη της Επιτροπής, με τη συμμετοχή και της πρέσβειρας της Κούβας στη χώρα μας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, παρουσίασαν την πρόταση και όπως ειπώθηκε θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Άρτα.

Η πρέσβειρα της Κούβας υπογράμμισε ότι «η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες» και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιατρική μπριγάδα που δημιουργήθηκε το 2005, με πρόταση του Φιντέλ Κάστρο μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τις ΗΠΑ και φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868-1878.

Όπως επισήμανε η πρέσβης, η «επονομαζόμενη Μπριγάδα Χένρι Ριβ, αποτελούν μέρος των πάνω από 35 μπριγάδων κουβανών γιατρών που εργάζονται σήμερα σε διάφορες χώρες, ενάντια στην πανδημία του COVID-19. Αυτές οι μπριγάδες προστίθενται στις 64, που ήδη εργάζονται σε αντίστοιχο αριθμό χωρών, ως μέρος της ιστορικής ιατρικής ανιδιοτελούς συνεργασίας της Κούβας, αλλά και ως μέρος του διεθνισμού και αλληλεγγύης της». Τόνισε επίσης ότι η προσφορά αλληλεγγύης της Κούβας ανά τον κόσμο είναι το τείχος στην εκστρατεία δυσφήμισης από τις ΗΠΑ.

Πρέσβειρα Κούβας: Η Κούβα μοιράζεται αυτό που έχει – Η Κούβα σώζει ζωές

Το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου της κουβανικής ταξιαρχίας η οποία θεράπευσε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Δημήτρης Πατέλης αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχοντας την εμπειρία από τις σουδές του στην ΕΣΣΔ, έκανε τη σύγκριση των δύο κόσμων και επισήμανε ότι οι Κουβανοί γιατροί συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Τέλος, ο Μπάμπης Βορέας, ναυπηγός μηχανικός, κάτοικος Αβάνας, μετέφερε την προσωπική του εμπειρία η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ψέματα που γράφονται για την Κούβα.

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που εκπροσωπήθηκε από την Δανάη Χέλμη. Ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων εδώ και καιρό (ο λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα είναι 129/001049-98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) που θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Εθελοντές υγειονομικοί της Κουβανικής Ιατρικής Ταξιαρχίας, πριν από την πανδημία είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές. Φέτος από την 1η Μάη, πάνω από 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε 21 χώρες.

Η Δ. Χέλμη επισήμανε ότι αυτό το έργο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς  των Κουβανών γιατρών είναι καρπός του δημόσιου συστήματος που εξασφαλίζει υπηρεσίες Υγείας και πρόληψης για όλους τους Κουβανούς πολίτες.

cuba giatroi nobel1

Μοναδικό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης χαρακτήρισες την Κούβα ο γιατρός και μέλος της Κίνησης για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, Αριστομένης Σακελλάρης. Στα επιτεύγματα της Κούβας είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η δραστική μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Τέλος, ο Τζορτζ Μεχραμπιάν,  Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα, επισήμανε τη σημασία της κίνησης για να σπάσει το τείχος σιωπής και να αναχαιτιστεί η συκοφαντία σε βάρος της Κούβας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, διευθυντής της «New Star».