Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες» — Οι Κουβανοί γιατροί αξίζουν το Νόμπελ

Με μια όμορ­φη εκδή­λω­ση στο Ίδρυ­μα «Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης» στην Αθή­να, η πρω­το­βου­λία που προ­ω­θεί το αίτη­μα να δοθεί φέτος το βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης στην Κου­βα­νι­κή Ιατρι­κή Ταξιαρ­χία «Henry Reeve», δηλα­δή τους για­τρούς που με αφορ­μή την παν­δη­μία έδω­σαν για άλλη μια φορά παρά­δειγ­μα έμπρα­κτης αλλη­λεγ­γύ­ης και ανθρω­πι­σμού στους λαούς του κόσμου, ξεκί­νη­σε καμπά­νια ανά­δει­ξης του έργου και της προ­σφο­ράς των Κου­βα­νών γιατρών.

Όπως επι­σή­μα­νε ο Βελι­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, «ψυχή» της κίνη­σης, το αίτη­μα υπο­στη­ρί­ζε­ται από αντί­στοι­χες κινή­σεις σε 70 χώρες.

Η πρω­το­βου­λία στην Ελλά­δα, που συμπο­ρεύ­ε­ται με τη διε­θνή πρω­το­βου­λία που όλο και διευ­ρύ­νε­ται, συνε­χώς διευ­ρύ­νε­ται, έχει συστή­σει τιμη­τι­κή επι­τρο­πή με πάνω από 100 ανθρώ­πους των Γραμ­μά­των, της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού. Ήδη την κίνη­ση έχουν αγκα­λιά­σει περισ­σό­τε­ροι από 30.000. Αριθ­μός που καθη­με­ρι­νά μεγαλώνει.

cuba giatroi nobel

Μέλη της Επι­τρο­πής, με τη συμ­με­το­χή και της πρέ­σβει­ρας της Κού­βας στη χώρα μας Σέλ­μις Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να, παρου­σί­α­σαν την πρό­τα­ση και όπως ειπώ­θη­κε θα ακο­λου­θή­σουν και άλλες εκδη­λώ­σεις σε όλη τη χώρα, αρχής γενο­μέ­νης από την Άρτα.

Η πρέ­σβει­ρα της Κού­βας υπο­γράμ­μι­σε ότι «η Κού­βα στέλ­νει για­τρούς και όχι βόμ­βες» και ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στην ιατρι­κή μπρι­γά­δα που δημιουρ­γή­θη­κε το 2005, με πρό­τα­ση του Φιντέλ Κάστρο μετά τον θανα­τη­φό­ρο κυκλώ­να «Κατρί­να» που σάρω­σε τις ΗΠΑ και φέρει το όνο­μα του 27χρονου Αμε­ρι­κα­νού μαχη­τή που πάλε­ψε και σκο­τώ­θη­κε μαζί με τους Κου­βα­νούς στον πρώ­το πόλε­μο της ανε­ξαρ­τη­σί­ας 1868–1878.

Όπως επι­σή­μα­νε η πρέ­σβης, η «επο­νο­μα­ζό­με­νη Μπρι­γά­δα Χέν­ρι Ριβ, απο­τε­λούν μέρος των πάνω από 35 μπρι­γά­δων κου­βα­νών για­τρών που εργά­ζο­νται σήμε­ρα σε διά­φο­ρες χώρες, ενά­ντια στην παν­δη­μία του COVID-19. Αυτές οι μπρι­γά­δες προ­στί­θε­νται στις 64, που ήδη εργά­ζο­νται σε αντί­στοι­χο αριθ­μό χωρών, ως μέρος της ιστο­ρι­κής ιατρι­κής ανι­διο­τε­λούς συνερ­γα­σί­ας της Κού­βας, αλλά και ως μέρος του διε­θνι­σμού και αλλη­λεγ­γύ­ης της». Τόνι­σε επί­σης ότι η προ­σφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης της Κού­βας ανά τον κόσμο είναι το τεί­χος στην εκστρα­τεία δυσφή­μι­σης από τις ΗΠΑ.

Πρέ­σβει­ρα Κού­βας: Η Κού­βα μοι­ρά­ζε­ται αυτό που έχει – Η Κού­βα σώζει ζωές

Το λόγο πήραν τα μέλη της Επι­τρο­πής Πρω­το­βου­λί­ας Γιάν­νης Μηλιός, καθη­γη­τής Πολι­τι­κής Οικο­νο­μί­ας στο ΕΜΠ, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στη σημα­σία του έργου της κου­βα­νι­κής ταξιαρ­χί­ας η οποία θερά­πευ­σε χιλιά­δες ανθρώπους.

Ο Δημή­τρης Πατέ­λης ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Φιλο­σο­φί­ας του Πολυ­τε­χνεί­ου Κρή­της, έχο­ντας την εμπει­ρία από τις σου­δές του στην ΕΣΣΔ, έκα­νε τη σύγκρι­ση των δύο κόσμων και επι­σή­μα­νε ότι οι Κου­βα­νοί για­τροί συνε­χί­ζουν την παρά­δο­ση που ξεκί­νη­σε η Οχτω­βρια­νή Επανάσταση.

Τέλος, ο Μπά­μπης Βορέ­ας, ναυ­πη­γός μηχα­νι­κός, κάτοι­κος Αβά­νας, μετέ­φε­ρε την προ­σω­πι­κή του εμπει­ρία η οποία δεν έχει καμία σχέ­ση με τα ψέμα­τα που γρά­φο­νται για την Κούβα.

Την πρω­το­βου­λία αυτή στη­ρί­ζει ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης, που εκπρο­σω­πή­θη­κε από την Δανάη Χέλ­μη. Ο Σύν­δε­σμος έχει ξεκι­νή­σει καμπά­νια συγκέ­ντρω­σης χρη­μά­των εδώ και και­ρό (ο λογα­ρια­σμός στην Εθνι­κή Τρά­πε­ζα είναι 129/001049–98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) που θα στα­λούν στο υπουρ­γείο Υγεί­ας της Κού­βας για την αγο­ρά φαρ­μά­κων και ιατρι­κού εξοπλισμού.

Εθε­λο­ντές υγειο­νο­μι­κοί της Κου­βα­νι­κής Ιατρι­κής Ταξιαρ­χί­ας, πριν από την παν­δη­μία είχαν θερα­πεύ­σει περισ­σό­τε­ρα από 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα σε δεκά­δες χώρες που είχαν πλη­γεί από φυσι­κές κατα­στρο­φές και επι­δη­μί­ες, σώζο­ντας περισ­σό­τε­ρες από 80.000 ζωές. Φέτος από την 1η Μάη, πάνω από 1.450 Κου­βα­νοί υγειο­νο­μι­κοί συνει­σέ­φε­ραν στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας σε 21 χώρες.

Η Δ. Χέλ­μη επι­σή­μα­νε ότι αυτό το έργο αλλη­λεγ­γύ­ης και ανθρω­πιάς  των Κου­βα­νών για­τρών είναι καρ­πός του δημό­σιου συστή­μα­τος που εξα­σφα­λί­ζει υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας και πρό­λη­ψης για όλους τους Κου­βα­νούς πολίτες.

cuba giatroi nobel1

Μονα­δι­κό παρά­δειγ­μα ανθρω­πι­σμού και αλλη­λεγ­γύ­ης χαρα­κτή­ρι­σες την Κού­βα ο για­τρός και μέλος της Κίνη­σης για τη διεκ­δί­κη­ση των Γερ­μα­νι­κών Απο­ζη­μιώ­σε­ων, Αρι­στο­μέ­νης Σακελ­λά­ρης. Στα επι­τεύγ­μα­τα της Κού­βας είναι η αύξη­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής και η δρα­στι­κή μεί­ω­ση της παι­δι­κής θνησιμότητας.

Τέλος, ο Τζορτζ Μεχρα­μπιάν,  Πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου «Χοσέ Μαρ­τί» — Αλλη­λεγ­γύη με την Κού­βα, επι­σή­μα­νε τη σημα­σία της κίνη­σης για να σπά­σει το τεί­χος σιω­πής και να ανα­χαι­τι­στεί η συκο­φα­ντία σε βάρος της Κούβας.

Τη συζή­τη­ση συντό­νι­σε ο Βελι­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, διευ­θυ­ντής της «New Star».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο