Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα τιμά τον κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, μισό αιώνα από τη δολοφονία του

Η Κού­βα τιμά σήμε­ρα Κυρια­κή στη Σάντα Κλά­ρα τον κομα­ντά­ντε Ερνέ­στο «Τσε» Γκε­βά­ρα, ο οποί­ος δολο­φο­νή­θη­κε πριν από 50 χρό­νια, το 1967, στη Βολι­βία, από τη CIA.

Στις τελε­τές, από τις οποί­ες θα απου­σιά­σει για πρώ­τη φορά ο Φιδέλ Κάστρο, που απε­βί­ω­σε στα τέλη του 2016, θα πρω­το­στα­τή­σει ο αδελ­φός και διά­δο­χός του στην προ­ε­δρία της χώρας Ραούλ Κάστρο, στην πόλη που βρί­σκε­ται 300 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της κου­βα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας και όπου είναι θαμ­μέ­να τα λεί­ψα­να του επι­κε­φα­λής της επα­νά­στα­σης της Κού­βας και των συντρό­φων του στα όπλα.

Ο Ερνέ­στο Γκε­βά­ρα εκτε­λέ­στη­κε από έναν βολι­βια­νό στρα­τιώ­τη, σε ηλι­κία 39 ετών, την 9η Οκτω­βρί­ου 1967, αλλά στην Κού­βα η ημέ­ρα του «ήρωα της επα­νά­στα­σης» αυτού είναι η 8η Οκτω­βρί­ου, η ημέ­ρα της σύλ­λη­ψής του σε μια απο­μα­κρυ­σμέ­νη κοι­νό­τη­τα των Άνδεων.

tse3

Αύριο Δευ­τέ­ρα θα γίνουν εκδη­λώ­σεις τιμής στη Βολι­βία, στις οποί­ες θα παρα­στούν τα παι­διά του Τσε που ζουν. Σε αυτές θα πρω­το­στα­τή­σει ο πρό­ε­δρος Έβο Μορά­λες, που υπεν­θύ­μι­σε αυτή την εβδο­μά­δα πως ήταν η CIA εκεί­νη που «κατα­δί­ω­ξε, βασά­νι­σε και δολο­φό­νη­σε» τον Τσε τους 11 μήνες του αντάρ­τι­κου στη Βολιβία.

Η σορός του αργε­ντι­νού, που είχε πετα­χτεί σε έναν ομα­δι­κό τάφο στη Βολι­βία, ταυ­το­ποι­ή­θη­κε πριν από 20 χρό­νια, πριν επι­στρα­φεί με τιμές στην Κού­βα για μια επί­ση­μη επι­κή­δεια τελετή.

Από το 1997, πάνω από 4,7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν επι­σκε­φθεί το υπό­γειο μαυ­σω­λείο του Τσε πάνω από το οποίο δεσπό­ζει ένα επι­βλη­τι­κό μπρού­τζι­νο άγαλ­μά του στη Σάντα Κλά­ρα, όπου ο Γκε­βά­ρα είναι για πολ­λούς κάτι σαν θετός γιος αφό­του κατά­φε­ρε, τον Δεκέμ­βριο του 1958, μια νίκη απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας στον ένο­πλο αγώ­να ενα­ντί­ον των στρα­τευ­μά­των του δικτά­το­ρα Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα (1952–1958).

tse1

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ο Τύπος της Κού­βας δημο­σί­ευ­σε πολ­λά άρθρα και ειδι­κά αφιε­ρώ­μα­τα για τον Τσε. Στο ραδιό­φω­νο και στην τηλε­ό­ρα­ση παί­ζουν εικό­νες αρχεί­ου και απο­σπά­σμα­τα ομι­λιών αυτού που θα γινό­ταν ο υπουρ­γός Βιο­μη­χα­νί­ας της πρώ­της επα­να­στα­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Κούβας.

Η εικό­να του Τσε συνε­χί­ζει είναι παντα­χού παρού­σα στην Κού­βα, ιδί­ως το γνω­στό­τε­ρο πορ­τρέ­το του, η φωτο­γρα­φία που τρά­βη­ξε ο Αλμπέρ­το Κόρ­ντα κι έγι­νε αιώ­νιο σύμ­βο­λο της επα­νά­στα­σης, στοι­χείο της δια­κό­σμη­σης αμέ­τρη­των φοι­τη­τι­κών δωμα­τί­ων, ή, για κάποιους άλλους, ένα αντι­κεί­με­νο τερά­στιας εμπο­ρι­κής αξίας.

Ο Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα γεν­νή­θη­κε τη 14η Ιου­νί­ου 1928 στο Ροσά­ριο. Ήταν παι­δί μιας ευκα­τά­στα­της οικο­γέ­νειας της μεσαί­ας τάξης της Αργε­ντι­νής. Σπού­δα­σε ιατρι­κή κι αφού πήρε το πτυ­χίο του άρχι­σε να ταξι­δεύ­ει με ποδή­λα­το και μηχα­νή στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, όπου βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πος με τη μιζέ­ρια των πιο στε­ρη­μέ­νων της ηπεί­ρου, ιδί­ως των κοι­νο­τή­των των ιθαγενών.

tse2

Το 1955 συνα­ντά τον Φιδέλ Κάστρο, εξό­ρι­στο στο Μεξι­κό, κι εντάσ­σε­ται στις τάξεις των κου­βα­νών επα­να­στα­τών που ετοι­μά­ζο­νται για αντάρ­τι­κο ενα­ντί­ον του δικτά­το­ρα Μπα­τί­στα. Δέκα χρό­νια αργό­τε­ρα, θα απο­μα­κρυν­θεί από την Κού­βα και τους Κάστρο για να δώσει νέες μάχες.

«Άλλες περιο­χές του κόσμου ζητούν τη συνει­σφο­ρά των ταπει­νών μου προ­σπα­θειών», έγρα­ψε ο Γκε­βά­ρα το 1965 στον Φιδέλ Κάστρο, πριν ανα­χω­ρή­σει για να προ­σπα­θή­σει να μετα­λα­μπα­δεύ­σει τη φλό­γα της επα­νά­στα­σης αρχι­κά στην Αφρι­κή και μετά στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Έκλει­σε εκεί­νο το γράμ­μα με μια φρά­ση που θα έμε­νε στην ιστορία!«Hasta la victoria, siempre» («Ως τη νίκη, πάντα»).

 

Μια φωτο­γρα­φία, απ’ αυτές που κρε­μάν οι φοι­τη­τές, στην καρ­δία τους

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο