Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο σε συνθήκες σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης

🇺🇸  Σήμε­ρα 3‑Νοε, οι εκλο­γές για την προ­ε­δρία, την Βου­λή και τη Γερου­σία των ΗΠΑ, που διε­ξά­γο­νται παρα­δο­σια­κά την Τρί­τη που ακο­λου­θεί την πρώ­τη Δευ­τέ­ρα του μήνα.
Το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα ανα­μέ­νε­ται αρκε­τές μέρες μετά τη διε­ξα­γω­γή των προ­ε­δρι­κών και ενδιά­με­σων βου­λευ­τι­κών εκλογών

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Προέδρου, νέας 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και κυβερνήτες σε 13 Πολιτείες.
Καλούνται επίσης να απαντήσουν σε εκατοντάδες δημοψηφίσματα που γίνονται σε δεκάδες Πολιτείες της χώρας.

Οι εκλο­γές διε­ξά­γο­νται σε κλί­μα σφο­δρής ενδο­α­στι­κής δια­πά­λης μετα­ξύ δια­φο­ρε­τι­κών τμη­μά­των του κεφα­λαί­ου που υπο­στη­ρί­ζουν τους δύο βασι­κούς υπο­ψή­φιους, τον απερ­χό­με­νο Ρεπου­μπλι­κά­νο Πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ και τον υπο­ψή­φιο των Δημο­κρα­τι­κών, πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρο Τζο Μπάιντεν.

USA Covid 3 Nov 2020Οι δια­φο­ρές των δύο υπο­ψη­φί­ων αφο­ρούν κυρί­ως τις παραλ­λα­γές στο μείγ­μα φιλο­μο­νο­πω­λια­κής δια­χεί­ρι­σης της κατά­στα­σης στις ΗΠΑ, και όχι τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενώ στα κρί­σι­μα στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα για το κεφά­λαιο υπάρ­χει ταύ­τι­ση.
Οι φετι­νές εκλο­γές, εν μέσω καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που επι­τα­χύν­θη­κε από την παν­δη­μία και την απο­δε­δειγ­μέ­να απο­τυ­χη­μέ­νη δια­χεί­ρι­σή της από την κυβέρ­νη­ση Τραμπ (με πάνω από 236.000 νεκρούς), συμπί­πτουν με μεγά­λη λαϊ­κή οργή για τις διευ­ρυ­νό­με­νες κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες και την έντα­ση της κρα­τι­κής ρατσι­στι­κής βίας. Αυτή την οργή επι­χει­ρούν να χαλι­να­γω­γή­σουν κυρί­ως οι Δημο­κρα­τι­κοί και να την εκτο­νώ­σουν στην κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή της αστι­κής εξου­σί­ας. Πάντως όλα δεί­χνουν ότι η συμ­με­το­χή του κόσμου στις εκλο­γές θα είναι αυξη­μέ­νη, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ήδη έχουν ψηφί­σει, είτε επι­στο­λι­κά είτε διά ζώσης, 95 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφοφόροι.

Ο νικη­τής των εκλο­γών δεν ανα­μέ­νε­ται να γίνει άμε­σα γνω­στός, καθώς σε αρκε­τές Πολι­τεί­ες η κατα­μέ­τρη­ση των απο­τε­λε­σμά­των και ιδιαί­τε­ρα των επι­στο­λι­κών ψήφων θα πάρει μέρες, διό­τι γίνο­νται απο­δε­κτές επι­στο­λι­κές ψήφοι που κατα­φτά­νουν έως και περί­που 10 μέρες μετά την ημε­ρο­μη­νία των εκλογών.
Το απο­τέ­λε­σμα θεω­ρεί­ται αρκε­τά αμφίρ­ρο­πο, δεν απο­κλεί­ε­ται να υπάρ­ξουν έκτρο­πα (ο Τραμπ έχει δια­μη­νύ­σει ότι θα το αμφι­σβη­τή­σει αν δεν είναι αυτός πρώ­τος) και εκτι­μά­ται ότι τελι­κά θα κρι­θεί από τους εκλέ­κτο­ρες σε 10 Πολι­τεί­ες — κλει­διά, μετα­ξύ των οποί­ων η Φλό­ρι­ντα, η Πεν­σιλ­βά­νια, το Οχάιο και το Μίσι­γκαν.
Σε σύνο­λο 538 εκλε­κτό­ρων απαι­τεί­ται πλειο­ψη­φία του­λά­χι­στον 270.USA Elec 2020

Τις τελευ­ταί­ες μέρες ο Τραμπ μιλά­ει μέχρι και σε 5 συγκε­ντρώ­σεις τη μέρα, ενώ ο Μπάι­ντεν έχει στο πλευ­ρό του τον πρώ­ην Πρό­ε­δρο Μπα­ράκ Ομπά­μα, ο οποί­ος το 2008, ως ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός στο αξί­ω­μα, απο­τέ­λε­σε πολύ­τι­μο εργα­λείο προ­ώ­θη­σης των συμ­φε­ρό­ντων του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στον πλανήτη.

10 πολι­τεί­ες κλει­διά — «Βλέ­πουν» νίκη Μπάι­ντεν οι αγορές

Η προ­ε­δρία θα παι­χτεί σε 10 πολι­τεί­ες, που μπο­ρεί να κλί­νουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.
Η Πεν­σιλ­βά­νια, το Ουι­σκόν­σιν, το Μίσι­γκαν, η Φλό­ρι­ντα, η Αϊό­βα και το Οχάιο ήταν ουσιώ­δους σημα­σί­ας για τη νίκη του Ντό­ναλντ Τραμπ το 2016.
Και στην Τζόρ­τζια, την Αρι­ζό­να, τη Βόρεια Καρο­λί­να και το Τέξας, οι δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν πως ο δημο­κρα­τι­κός Τζο Μπάι­ντεν είναι φέτος σε θέση να διεκ­δι­κή­σει τη νίκη από τον δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χο ρεπουμπλικανό.trump biden placards

35 + 435

Εκτός από τον πρό­ε­δρο, τα εκα­τομ­μύ­ρια των αμε­ρι­κα­νών ψηφο­φό­ρων θα ψηφί­σουν για την ανα­νέ­ω­ση του Κογκρέ­σου.
Οι υπο­ψή­φιοι διεκ­δι­κούν τις έδρες 35 γερου­σια­στών και 435 βου­λευ­τών της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων.

Οι δημο­κρα­τι­κοί έχουν σήμε­ρα την πλειο­ψη­φία στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων και μια αλλα­γή της πλειο­ψη­φί­ας δεν θεω­ρεί­ται πολύ πιθα­νή, σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάι­ντεν εκλε­γεί πρό­ε­δρος και οι δημο­κρα­τι­κοί ανα­κτή­σουν επί­σης τον έλεγ­χο της Γερου­σί­ας, το κόμ­μα τους θα ελέγ­χει όλους τους μεγά­λους μοχλούς της ομο­σπον­δια­κής εξου­σί­ας στην Ουά­σινγ­κτον για πρώ­τη φορά από την αρχή της προ­ε­δρί­ας του Μπα­ράκ Ομπάμα.

270

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές εκλο­γές διε­ξά­γο­νται με έμμε­ση καθο­λι­κή ψηφο­φο­ρία και βάσει ενός ιδιαί­τε­ρου μηχα­νι­σμού.
Οι Αμε­ρι­κα­νοί ψηφί­ζουν για 538 μεγά­λους εκλέ­κτο­ρες, οι οποί­οι εκλέ­γουν τον πρόεδρο.
Για να κερ­δί­σει τις εκλο­γές, ένας υπο­ψή­φιος πρέ­πει να κερ­δί­σει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, δηλα­δή τον μαγι­κό αριθ­μό των 270 μεγά­λων εκλε­κτό­ρων.
Σε κάθε πολι­τεία, ο αριθ­μός των μεγά­λων εκλε­κτό­ρων υπο­λο­γί­ζε­ται προ­σθέ­το­ντας τον αριθ­μό των βου­λευ­τών στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων (ο οποί­ος ποι­κίλ­λει ανά­λο­γα με τον πλη­θυ­σμό της πολι­τεί­ας) στον αριθ­μό των γερου­σια­στών (δύο για κάθε πολιτεία).

230.000.000

Δια­κό­σια τριά­ντα εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κα­νοί καλού­νται να ψηφί­σουν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, μια ψηφο­φο­ρία που συχνά χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από σημα­νι­κή απο­χή. Όμως στις φετι­νές εκλο­γές μπο­ρεί να κατα­γρα­φεί ισχυ­ρή συμμετοχή.
Η πρώ­ι­μη ψηφο­φο­ρία έχει ήδη σπά­σει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολ­λοί είναι οι ψηφο­φό­ροι που προ­τι­μούν να ρίξουν εκ των προ­τέ­ρων την ψήφο τους στην κάλ­πη ώστε να απο­φύ­γουν τα πλή­θη την ημέ­ρα των εκλο­γών εν μέσω της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.
Το 2016 είχαν ψηφί­σει περί­που 138 εκα­τομ­μύ­ρια Αμερικανοί.

💲 6.600.000.000💲

Τα ποσά που συγκε­ντρώ­θη­καν και δαπα­νή­θη­καν από τις ομά­δες των προ­ε­κλο­γι­κών εκστρα­τειών κονιορ­το­ποί­η­σαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές.
Από τους υπο­ψη­φί­ους στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές έχουν δαπα­νη­θεί 6,6 δισεκ. δολά­ρια, δηλα­δή 2 δισεκ. περισ­σό­τε­ρα απ’ ό,τι είχε δαπα­νη­θεί κατά τη μονο­μα­χία Κλί­ντον-Τραμπ, σύμ­φω­να με μια μελέ­τη του Center for Responsive Politics.

USA Elec 2020 6 600 000 000

Η ομά­δα της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας του Τζο Μπάι­ντεν, η οποία έχει κατα­κλύ­σει τις πολι­τεί­ες-κλει­διά με δια­φη­μι­στι­κές κατα­χω­ρί­σεις, είναι πρώ­τη στις δαπά­νες. Συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρα από 14 δισεκ. δολά­ρια έχουν δαπα­νη­θεί για το σύνο­λο των ψηφο­φο­ριών της 3ης Νοεμ­βρί­ου, εκ των οποί­ων περισ­σό­τε­ρα από 7 δισεκ. δολά­ρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Ριζο­σπά­στη + ΑΠΕ-ΜΠΕ  — 📸 φωτο 📷  <|telesur|>

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο