Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΚΟ του ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού με προτάσεις νόμου και τροπολογίες

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ είναι στα­θε­ρά στο πλευ­ρό του λαού για πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση, για ανά­κτη­ση απω­λειών για τη διεκ­δί­κη­ση σύγ­χρο­νων ανα­γκών, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη δευ­τε­ρο­λο­γία του κατά τη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής των προ­γραμ­μα­τι­κών δηλώ­σε­ων της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Προ­α­νήγ­γει­λε την κατά­θε­ση από το ΚΚΕ τρο­πο­λο­γιών και προ­τά­σε­ων νόμων για την προ­στα­σία των άνερ­γων και του δικαιώ­μα­τος στη στα­θε­ρή εργα­σία, για την κατάρ­γη­ση των ευέ­λι­κτων μορ­φών απα­σχό­λη­σης, την κατάρ­γη­ση των νόμων για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, της Κυρια­κά­τι­κης αργί­ας και του νόμου που βάζει εμπό­δια στην απεργία.

Σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει μέσα στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, στις καθη­με­ρι­νές μάχες, για να αυξη­θούν οι εστί­ες αντί­στα­σης ριζω­μέ­νες σε κάθε χώρο δου­λειάς, για την ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας. Τόνι­σε ότι το πιο τεχνο­κρα­τι­κό μοντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης της ΝΔ προ­ω­θεί την επι­τά­χυν­ση του αντι­λαϊ­κού έργου που παρα­δί­δει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση. Σχο­λιά­ζο­ντας τη συζή­τη­ση που έγι­νε στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής ανέ­φε­ρε ότι πλέ­ον υπάρ­χουν απο­δεί­ξεις πως η εναλ­λα­γή στη δια­κυ­βέρ­νη­ση δεν σημαί­νει αλλα­γή πολι­τι­κής αλλά απλά αλλα­γή σκυ­τά­λης στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή με βάση τις δεσμεύ­σεις στο ΝΑΤΟ και τς μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις στους λεγό­με­νους θεσμούς.

Ανα­λυ­τι­κά η δευτερολογία:

«Το ΚΚΕ προεκλογικά έλεγε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Πλέ­ον, μετά και αυτή την διή­με­ρη ‑και όχι τρι­ή­με­ρη επί της ουσί­ας- συζή­τη­ση εδώ στη βου­λή, υπάρ­χουν πολ­λές περισ­σό­τε­ρες, όχι απλά ενδεί­ξεις, αλλά και απο­δεί­ξεις, για την ορθό­τη­τα αυτής της εκτί­μη­σης. Και ούτε θα αλλά­ξει αυτή την εκτί­μη­ση μια πιθα­νή κοκο­ρο­μα­χία, σήμε­ρα, αύριο, μεθαύ­ριο, που συνή­θως στή­νε­ται για ξεκάρ­φω­μα, για απο­προ­σα­να­το­λι­σμό του λαού. Άλλω­στε, στο άμε­σο μέλ­λον, μάλ­λον θα υπάρ­ξουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρες τέτοιες αποδείξεις.

Η νέα κυβέρ­νη­ση, είναι ήδη έτοι­μη να αντα­πο­κρι­θεί στις απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, της ΕΕ, για νέα πιο δρα­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας και εφαρ­μο­γής του σκλη­ρού προ­γράμ­μα­τος των περι­βό­η­των θεσμών.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ θα ακο­λου­θή­σει κατά συνέ­πεια, την ίδια πολι­τι­κή σε όλους τους βασι­κούς άξο­νες.

Η ενερ­γή συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή, με τις επι­κίν­δυ­νες δεσμεύ­σεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και η λήψη νέων αντι­λαϊ­κών οικο­νο­μι­κών μέτρων με βάση τα μετα­μνη­μο­νια­κά προ­α­παι­τού­με­να, δεσμεύ­σεις στις οποί­ες έχουν συμ­φω­νή­σει, θα επι­δει­νώ­σουν την κατά­στα­ση σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού μας.

Άλλω­στε και οι υπουρ­γοί της νέας κυβέρ­νη­σης της ΝΔ είναι στην πλειο­ψη­φία τους γνω­στά, δοκι­μα­σμέ­να στε­λέ­χη στην υλο­ποί­η­ση αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών. Σήμε­ρα επα­νέρ­χο­νται, βρί­σκο­ντας στρω­μέ­νο το έδα­φος με αντι­λαϊ­κούς νόμους και απο­φά­σεις από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι διε­τέ­λε­σαν στε­λέ­χη του ΣΕΒ και άλλων μεγά­λων εργο­δο­τι­κών οργανώσεων.

Το νέο ‑πιο τεχνο­κρα­τι­κό- μοντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης, που εξήγ­γει­λε ο κ. Μητσο­τά­κης, ουσια­στι­κά προ­ω­θεί την επι­τά­χυν­ση και τον πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό έλεγ­χο στο αντι­λαϊ­κό έργο που παρα­δί­δει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση.

Για παρά­δειγ­μα, η υπα­γω­γή του τομέα της μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής στο υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, απο­δει­κνύ­ει ότι και η νέα κυβέρ­νη­ση θα συνε­χί­σει και θα εντεί­νει την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών με όρους καταστολής.

Για­τί τι άλλο, πέρα από κατα­στο­λή, είναι τα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης τύπου Μόριας, τα οποία πρέ­πει να κλεί­σουν αμέ­σως; Όπως είναι, επί­σης, η απα­γό­ρευ­ση των προ­σφύ­γων να πάνε στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, αφού οι άνθρω­ποι αυτοί δεν θέλουν να μεί­νουν στην Ελλά­δα. Όπως είναι οι καθυ­στε­ρή­σεις στις δια­δι­κα­σίες χορή­γη­σης ασύ­λου και άλλα αρκε­τά, που η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση υλο­ποί­η­σε στο πλαί­σιο της αντι­δρα­στι­κής συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας και η σημε­ρι­νή απ’ ότι ακού­σα­με πιστά συνε­χί­ζει, παρά κάποιες φρα­στι­κές διαφοροποιήσεις.

Τι άλλο εκτός από κατα­στο­λή είναι η προ­ώ­θη­ση της κατάρ­γη­σης του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου που πάει χέρι — χέρι με ένα «πανε­πι­στή­μιο — επι­χεί­ρη­ση» που προ­ώ­θη­σαν στα­δια­κά όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις και τις οποί­ες συν­δρά­μουν οι διά­φο­ρες ομά­δες, τα διά­φο­ρα κυκλώ­μα­τα, ως ενερ­γού­με­να δια­φό­ρων μηχα­νι­σμών, προ­κει­μέ­νου να παίρ­νο­νται νέα μέτρα κατα­στο­λής και περιο­ρι­σμού των πραγ­μα­τι­κών λαϊ­κών ελευθεριών;

Και την ίδια στιγ­μή, όλοι αυτοί που έχουν στο­χο­ποι­ή­σει το άσυ­λο, ανά­με­σά τους εκτός από τους κυβερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές και βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λένε κου­βέ­ντα για ολό­κλη­ρες περιο­χές της Αθή­νας, της Αττι­κής, όλης της Ελλά­δας, με έξαρ­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, στις οποί­ες περιο­χές, ούτε πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα υπάρ­χουν, ούτε πανε­πι­στη­μια­κό άσυλο.

Φυσι­κά, απ’ τις προ­γραμ­μα­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­ψει και η ανα­φο­ρά στην περι­βό­η­τη στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία Ελλά­δας — ΗΠΑ, αν και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανε­βά­σει πολύ ψηλά τον πήχη.

Εκεί­νοι που μέχρι χτες υπο­τί­θε­ται πως «σκο­τώ­νο­νταν», αφού τάχα τους χώρι­ζε «χάος», είδα­με εδώ μέσα να ανταλ­λάσ­σουν αβρό­τη­τες για το «σημα­ντι­κό έργο» που παρα­λαμ­βά­νουν και παρα­δί­δουν, για την ανά­γκη «εθνι­κής» συνεν­νό­η­σης στα «μεγά­λα και κρί­σι­μα» που «δεν προ­σφέ­ρο­νται για κομ­μα­τι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις», λένε, και άλλα τέτοια αγαπησιάρικα.

Η φρά­ση που ακού­γε­ται μετε­κλο­γι­κά περισ­σό­τε­ρο από τους υπουρ­γούς της ΝΔ, ότι «δεν ήρθα­με για να γκρε­μί­σου­με, αλλά για να χτί­σου­με πάνω στα θετι­κά» της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, δίνει και το στίγ­μα τους:

Το «κοντέρ» όχι μόνο δεν μηδε­νί­ζει για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τα προ­βλή­μα­τα με την κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή, αλλά η κάθε επό­με­νη κυβέρ­νη­ση έρχε­ται να «χτί­σει» πάνω στο αντι­λαϊ­κό έργο της προη­γού­με­νης, να σηκώ­σει ακό­μα ψηλό­τε­ρα το αντι­λαϊ­κό οικο­δό­μη­μα, με βάση το ίδιο «αρχι­τε­κτο­νι­κό» σχέ­διο, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της άρχου­σας τάξης στο όνο­μα της «συνέ­χειας υπο­τί­θε­ται του κράτους».

Την επό­με­νη ημέ­ρα, λοι­πόν, είναι εδώ, πρώ­τα από όλα ο καπι­τα­λι­στι­κός αντα­γω­νι­σμός, η εκμε­τάλ­λευ­ση, δηλα­δή όλα αυτά από τα οποία απορ­ρέ­ουν και τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, οι ευρω­ε­νω­σια­κές αντι­λαϊ­κές δεσμεύ­σεις που οδη­γούν μόνο σε μεγα­λύ­τε­ρη χρε­ο­κο­πία τον λαό.

Αυτή τη στρα­τη­γι­κή έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, μαζί με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, που ετοι­μά­ζο­νται να παί­ξουν το ρόλο συμπλη­ρώ­μα­τος, αρω­γού σε πιθα­νές δυσκο­λί­ες που θα έχει το δίπο­λο, αφού πρώ­τα βέβαια έπαι­ξαν ως ένα βαθ­μό πετυ­χη­μέ­να το ρόλο του ανα­χώ­μα­τος στη γνή­σια ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση, στην πραγ­μα­τι­κή πρό­ο­δο, στην πιο μεγά­λη δηλα­δή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ.

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ βρί­σκε­ται στα­θε­ρά στο πλευ­ρό του λαού με απο­κλει­στι­κό κρι­τή­ριο την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του, την πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­σή του, την αλλη­λεγ­γύη, την ανά­κτη­ση απω­λειών που είχε ο λαός μας στη διάρ­κεια της κρί­σης, τη διεκ­δί­κη­ση σύγ­χρο­νων ανα­γκών.

Θα συνε­χί­σου­με μέσα στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, στις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας, έτσι ώστε μέσα από αυτή την προ­σπά­θεια να αυξη­θούν οι εστί­ες αντί­στα­σης και αντε­πί­θε­σης, ριζω­μέ­νες σε κάθε χώρο δου­λειάς, να ανα­πτύσ­σε­ται η κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία των μισθω­τών εργα­ζο­μέ­νων, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων αγρο­τών και ΕΒΕ, επι­στη­μό­νων, καλ­λι­τε­χνών, ανθρώ­πων από το χώρο της εκπαί­δευ­σης, της υγεί­ας, του πολι­τι­σμού, του αθλη­τι­σμού, να αγκα­λιά­ζει πιο πλα­τιά αυτό το κίνη­μα τις γυναί­κες και τους νέους, τις νέες.

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, θα φέρει στη Βου­λή τις διεκ­δι­κή­σεις όλων αυτών. Με συνέ­πεια αυτό θα κάνου­με, όπως κάνα­με και όλα αυτά τα τέσ­σε­ρα χρό­νια με δεκά­δες τρο­πο­λο­γί­ες και προ­τά­σεις νόμου, τις οποί­ες απέρ­ρι­πταν χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ψήφι­ζαν το ένα μετά το άλλο τα δωρά­κια για τους λίγους.

Με νέες προ­τά­σεις νόμου και τρο­πο­λο­γί­ες το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να διεκ­δι­κεί μέτρα προ­στα­σί­ας των ανέρ­γων αλλά και:

  • -Στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, κατάρ­γη­ση ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, όρους υγιει­νής, ασφά­λειας στους χώρους δουλειάς.
  • -Κατάρ­γη­ση όλων των νόμων που απε­λευ­θε­ρώ­νουν τις απο­λύ­σεις, καταρ­γούν την κυρια­κά­τι­κη αργία, απε­λευ­θε­ρώ­νουν το ωράριο.
  • -Κατάρ­γη­ση του νόμου που βάζει εμπό­δια στο δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας. Και όχι διεύ­ρυν­ση των εμπο­δί­ων, κάνο­ντας μάλι­στα και ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων και όσων ψηφί­ζουν, όπως ξεδιά­ντρο­πα εξήγ­γει­λε η κυβέρ­νη­ση δια του αρμό­διου ‑γνω­στού και μη εξαι­ρε­τέ­ου- υπουρ­γού της. Υπεν­θυ­μί­ζω ότι μόλις τον Μάιο, το ΚΚΕ είχε κατα­θέ­σει τρο­πο­λο­γία για την κατάρ­γη­ση της διά­τα­ξης που χτυ­πά το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και μαζί όλοι σας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την είχα­τε απορρίψει.

Ιδιαί­τε­ρα για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, βιο­τέ­χνες και εμπό­ρους το ΚΚΕ θα απαι­τή­σει την ανα­κού­φι­σή τους από τη θηλιά των χρε­ών και των πλειστηριασμών.

Για τους αγρό­τες κρί­σι­μο ζήτη­μα για την επι­βί­ω­σή τους είναι:

  • Η μεί­ω­ση του κόστους της αγρο­τι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής παρα­γω­γής, με μεί­ω­ση δαπα­νών για το πετρέ­λαιο κίνη­σης, για άρδευ­ση, άλλων δαπα­νών για υπο­δο­μές, με κατώ­τα­τες εγγυ­η­μέ­νες τιμές,
  • Η προ­στα­σία της παρα­γω­γής από κάθε κατα­στρο­φή και πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση στους αγρό­τες και κτηνοτρόφους.

 

  • Το ΚΚΕ ιεραρ­χεί ως ξεχω­ρι­στό ζήτη­μα τη διεκ­δί­κη­ση δημό­σιας καθο­λι­κής υπο­χρε­ω­τι­κής Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, όπου κανέ­νας εργα­ζό­με­νος δεν θα είναι ανα­σφά­λι­στος.
  • απαι­τεί την κατάρ­γη­ση του «νόμου Κατρού­γκα­λου, πάνω στον οποίο πατά η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για τις νέες αντια­σφα­λι­στι­κές της πολιτικές.
  • Την απο­κα­τά­στα­ση του ΕΚΑΣ, των συντά­ξε­ων χηρεί­ας επί­σης και άλλα.

Η άγρια φορο­λο­γία έχει γονα­τί­σει τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, γι’ αυτό και μέσα στη Βου­λή η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή μας Ομά­δα θα επι­μεί­νει σε όσα είπα­με ανα­λυ­τι­κά στην πρω­το­λο­γία μας.

Για το χώρο της υγεί­ας, της πρό­νοιας, η θέση μας για δημό­σια και δωρε­άν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή και νοσο­κο­μεια­κή περί­θαλ­ψη, παρο­χή υπη­ρε­σιών Πρό­νοιας, σημαί­νει πρώ­τα απ’ όλα:

  • Μόνι­μη, πλή­ρης και απο­κλει­στι­κή απα­σχό­λη­ση του ιατρι­κού και του νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, με προ­σλή­ψεις μόνι­μου προσωπικού.
  • Ταυ­τό­χρο­να διεκ­δι­κού­με αύξη­ση των δαπα­νών για την Πρό­νοια, τα επι­δό­μα­τα και τις συντά­ξεις αναπηρίας.
  • Δου­λειά για όλους τους ικα­νούς προς εργα­σία ανα­πή­ρους. Πλή­ρεις και δωρε­άν θερα­πεί­ες, φάρ­μα­κα, εξε­τά­σεις, τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα για όλους τους ανα­πή­ρους χρό­νια πάσχο­ντες. Δημό­σιες και δωρε­άν δομές διά­γνω­σης, εκπαί­δευ­σης και απο­κα­τά­στα­σης των παι­διών με ανα­πη­ρία και μαθη­σια­κές δυσκολίες.
  • Διεκ­δι­κού­με παι­δι­κούς σταθ­μούς για όλα τα παι­διά με κατάρ­γη­ση τροφείων.

Στον ευαί­σθη­το χώρο της παι­δεί­ας όλες μας οι διεκ­δι­κή­σεις συμπυ­κνώ­νο­νται στο εξής:

  • Ολο­κλη­ρω­μέ­νη μόρ­φω­ση για όλα τα παι­διά, σε όλες τις βαθ­μί­δες, απο­κλει­στι­κά δημό­σια, δωρε­άν, σε σχο­λεία και σχο­λές, χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­να με μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ειδι­κο­τή­των και κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση που να καλύ­πτει αυτές τις ανάγκες.
  • Δεν ανε­χό­μα­στε να υπάρ­χει κανέ­να κενό σε εκπαι­δευ­τι­κούς σε όλες τις βαθμίδες.
  • Διεκ­δι­κού­με άμε­σες προ­σλή­ψεις, με μόνι­μο προ­σω­πι­κό, ώστε να καλύ­πτο­νται όλα τα κενά σε σχο­λεία, πανε­πι­στή­μια με το απαι­τού­με­νο προ­σω­πι­κό όλων των ειδικοτήτων.

Τα ζητή­μα­τα της προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής βρί­σκο­νται ξανά δυστυ­χώς με τρα­γι­κό τρό­πο στην επι­και­ρό­τη­τα. Ήταν η Χαλ­κι­δι­κή, χθες το Μάτι και η Μάν­δρα, αύριο δυστυ­χώς κάτι άλλο. Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή δεν μπο­ρεί να γίνε­ται άλλο­θι για να κρυ­φτούν οι τερά­στιες ευθύ­νες για την έλλει­ψη των ανα­γκαί­ων μέτρων και υπο­δο­μών με βάση τις δυνα­τό­τη­τες που παρέ­χει η ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας για να προ­στα­τευ­τεί η ζωή του λαού μας.

Όπως και στην προη­γού­με­νη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή περί­ο­δο, έτσι και σε αυτή, το ΚΚΕ θα ενα­ντιω­θεί σε κάθε προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού των λαϊ­κών ελευ­θε­ριών, των κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των. Θα κατα­θέ­σου­με συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για τη διεύ­ρυν­σή τους.

Ταυ­τό­χρο­να θα συνε­χί­ζου­με με όλους τους τρό­πους να αντι­πα­λεύ­ου­με το ρατσι­σμό απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, τους μετα­νά­στες, αλλά και σε όλους τους ανθρώ­πους που κάνουν δια­φο­ρε­τι­κές επι­λο­γές στη ζωή τους. Το θετι­κό γεγο­νός ότι η ναζι­στι­κή «Χρυ­σή Αυγή» έμει­νε εκτός βου­λής, δεν θα πρέ­πει να οδη­γή­σει τη Βου­λή σε υπο­τί­μη­ση του φασι­σμού, όπως επί­σης και το γεγο­νός ότι ένα ποσο­στό της μετα­κι­νεί­ται σε άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα και σε συγ­γε­νείς ιδε­ο­λο­γι­κά και πολι­τι­κά χώρους της ακροδεξιάς.

Ενό­ψει των αλλα­γών στον Ποι­νι­κό Κώδι­κα ζητά­με να επα­νέλ­θει το προη­γού­με­νο αυστη­ρό­τε­ρο πλαί­σιο ποι­νής για τη διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, που σχε­τί­ζε­ται και με τη δίκη της ΧΑ και που τη μεί­ω­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγο­νός ότι η αυτή ζημιά ήδη έγι­νε και οι ναζι­στές εγκλη­μα­τί­ες θα κρι­θούν με απα­ρά­δε­κτα ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους.

Στη συζή­τη­ση για τη Συνταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση, η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, έχει κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και θα επι­μεί­νει για­τί είναι προ­τά­σεις που προ­στα­τεύ­ουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας, διευ­ρύ­νουν τα κοι­νω­νι­κά, συν­δι­κα­λι­στι­κά και πολι­τι­κά δικαιώματα.

Οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ αφο­ρούν ‑εκτός των άλλων- στην κατάρ­γη­ση προ­νο­μίων όπως αυτά που έχει το εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο, στην προ­στα­σία του φυσι­κού πλού­του και των κοι­νω­νι­κών αγα­θών με την απα­γό­ρευ­ση εκχώ­ρη­σης της ιδιο­κτη­σί­ας τους σε ιδιώ­τες. Αφο­ρούν επί­σης υπε­ρώ­ρι­μα αιτή­μα­τα, όπως η πλή­ρης κατάρ­γη­ση του άρθρου 86, ώστε να μπο­ρεί να διώ­κο­νται οι υπουρ­γοί όπως όλοι οι πολί­τες, όπως και το να μη διο­ρί­ζε­ται η ηγε­σία των ανώ­τα­των δικα­στη­ρί­ων από την εκά­στο­τε κυβέρνηση.

Όλα τα παρα­πά­νω είναι ένα μικρό δείγ­μα όσων θα παλέ­ψει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη βου­λή, στους δρό­μους του αγώ­να. Αυτή η συνε­πής στά­ση του ΚΚΕ δεν είναι ούτε εύκο­λη, ούτε «εκ του ασφα­λούς», όπως λένε άλλα κόμματα.

Η εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση του ΚΚΕ είναι πολύ σύν­θε­το καθή­κον, απαι­τεί μεγά­λες θυσί­ες κι ευθύ­νες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στά­ση που μπο­ρεί ν’ ασκή­σει πίε­ση με θετι­κά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπό­δια σε αντι­δρα­στι­κά μέτρα της κυβέρ­νη­σης, των μηχα­νι­σμών της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, που μπο­ρεί να ανοί­ξει τελι­κά το δρό­μο ριζι­κών αλλα­γών κι ανατροπών.

Και ας μην μας λένε πού θα βρού­με τα ισο­δύ­να­μα, από πού θα αντλη­θούν οι πόροι για να γίνουν όλα αυτά:

  • Μειώ­στε τις δαπά­νες για τις επι­χει­ρη­σια­κές ανά­γκες και μόνο του ΝΑΤΟ. 4 δισ. κάθε χρό­νο πάνε όχι για την άμυ­να της χώρας, αλλά για πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ. Χώρια οι συνε­χείς στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, οι υπερ­πτή­σεις για την «προ­στα­σία» τάχα της γεί­το­νος Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, μετά τη ΝΑΤΟϊ­κής έμπνευ­σης συμ­φω­νία των Πρε­σπών, με τερά­στιο καθη­με­ρι­νό οικο­νο­μι­κό κόστος.
  • Φορο­λο­γή­στε τους εφο­πλι­στές που δεν πλη­ρώ­νουν ουσια­στι­κά τίπο­τε, όπως και άλλα τμή­μα­τα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Αφή­στε τους χωρίς δωρά­κια και θα βρε­θούν και κάποια λεφτά για το λαό, για να μην παρι­στά­νουν κιό­λας, εκ του ασφα­λούς, όλοι αυτοί και τους φιλάν­θρω­πους χορη­γούς σε αυτά που έχει υπο­χρέ­ω­ση να κάνει το κράτος.
  • Διεκ­δι­κεί­στε επι­τέ­λους τις γερ­μα­νι­κές επα­νορ­θώ­σεις, αυτά που ζητά­νε όλοι, που παλεύ­ει η επι­τρο­πή για τις γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις και επα­νορ­θώ­σεις, μην τα χαρί­ζε­τε στους Γερ­μα­νούς καπι­τα­λι­στές- ιμπεριαλιστές.
  • Δια­γράψ­τε μονο­με­ρώς το δυσβά­στα­κτο χρέ­ος για το οποίο δεν ευθύ­νε­ται καθό­λου μα καθό­λου ο ελλη­νι­κός λαός, αλλά οι πολι­τι­κές σας, η ευρω­παϊ­κή σας πει­θαρ­χία και επο­πτεία, ο ευρω­α­τλα­ντι­κός σας προ­σα­να­το­λι­σμός και μια σει­ρά τόσα άλλα που τα ξέρε­τε και τα ξέρει και ο ελλη­νι­κός λαός.

Το ΚΚΕ έχει επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο και για το σήμε­ρα και για το αύριο. Κυρί­ως όμως πρέ­πει να συμ­φω­νή­σου­με στο ότι η Ελλά­δα έχει έμπει­ρο εργα­τι­κό, τεχνι­κό, επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό. Έχει τερά­στιες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες στο βιο­μη­χα­νι­κό και τον αγρο­τι­κό τομέα, που μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν λαϊ­κή ευη­με­ρία, ικα­νο­ποί­η­ση σύγ­χρο­νων αναγκών.

Αυτές, όμως οι δυνα­τό­τη­τες, σήμε­ρα, παρα­μέ­νουν ανα­ξιο­ποί­η­τες, για­τί δεν απο­τε­λούν βλέ­πε­τε «συγκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα», δεν προ­σφέ­ρο­νται, δηλα­δή, για το μεγά­λο και γρή­γο­ρο κέρ­δος. Αυτές οι δυνα­τό­τη­τες υπο­νο­μεύ­ο­νται και από τους ευρω­ε­νω­σια­κούς περιο­ρι­σμούς και κατα­με­ρι­σμούς.

Αυτό είναι το βασι­κό πολι­τι­κό πρό­βλη­μα της χώρας και μπο­ρεί να λυθεί κατά την άπο­ψή μας με την κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία, με τον κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό στην οικο­νο­μία και τις υπη­ρε­σί­ες, με την πραγ­μα­τι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή συμ­με­το­χή στα όργα­να διεύ­θυν­σης και εξου­σί­ας, την απο­δέ­σμευ­ση από ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες και την ισό­τι­μη συνερ­γα­σία σε όλους τους τομείς, με όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αυτό το σχέ­διο, είναι το μόνο που πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρει το λαό για­τί μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει αυτές τις ανά­γκες του.

Για όλους, λοι­πόν, αυτούς και άλλους λόγους που σας ανα­πτύ­ξα­με αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης σε αυτή την κυβέρνηση.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο