Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση έκανε το χατίρι της Εκκλησίας για τις Πασχαλινές λειτουργίες

Η κυβέρ­νη­ση έκα­νε το χατί­ρι της Εκκλη­σί­ας για τις Πασχα­λι­νές λει­τουρ­γί­ες δίνο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα αυτές να τελού­νται χωρίς την παρου­σία πιστών, παρα­βλέ­πο­ντας την πιθα­νό­τη­τα «αυτό­βου­λης» προ­σέ­λευ­σης πιστών στο αύλειο χώρο εκκλη­σιών ή και την είσο­δό τους σε αυτές. Τα πρό­σφα­τα παρα­δείγ­μα­τα πιστών που τις Κυρια­κές συρ­ρέ­ουν στις εκκλη­σί­ες δε φαί­νε­ται να προ­βλη­μα­τί­ζει την κυβέρνηση.

Τι θα γίνει τη βρα­διά της Ανά­στα­σης αν κόσμος συρ­ρεύ­σεις στους ναούς; Τα πρό­σφα­τα παρα­δείγ­μα­τα δει­χνουν ότι πιστοί δεν εισα­κού­ο­πυν τις εκκλή­σεις της κυβέρ­νη­σης και κλη­ρι­κοί ις προ­τρο­πές του ιερώνυμου.

Τι θα ισχύ­σει για τους χώρους λατρεί­ας όλων των θρη­σκειών, κατά τις ημέ­ρες του Χρι­στια­νι­κού Πάσχα, ορί­ζει νέα ΚΥΑ των υπουρ­γών Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των και Υγείας.

Ειδι­κό­τε­ρα, όπως ενη­μέ­ρω­σε το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, για το διά­στη­μα από 12 Απρι­λί­ου έως και 20 Απρι­λί­ου 2020, οι νέες ρυθ­μί­σεις για την απο­τρο­πή μετά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού στους χώρους λατρεί­ας προ­βλέ­πουν μετα­ξύ άλλων τα εξής:

α) Απα­γο­ρεύ­ο­νται, παρου­σία κοι­νού, οι λει­τουρ­γί­ες, λατρευ­τι­κές συνά­ξεις, ιερο­πρα­ξί­ες και πάσης φύσε­ως θρη­σκευ­τι­κές τελε­τές σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους χώρους θρη­σκευ­τι­κής λατρεί­ας κάθε δόγ­μα­τος και θρη­σκεί­ας, ανε­ξαρ­τή­τως μεγέ­θους και χωρη­τι­κό­τη­τας, στο σύνο­λο της Επι­κρά­τειας, για προ­λη­πτι­κούς λόγους δημό­σιας υγείας.

β) Επι­τρέ­πε­ται η τέλε­ση λει­τουρ­γιών κεκλει­σμέ­νων των θυρών, απο­κλει­στι­κά και μόνο από θρη­σκευ­τι­κό λει­τουρ­γό και βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό (π.χ. ιερο­ψάλ­της) των οποί­ων ο συνο­λι­κός αριθ­μός δεν υπερ­βαί­νει τα 4 φυσι­κά πρό­σω­πα. Ο κατά νόμο θρη­σκευ­τι­κός λει­τουρ­γός είναι υπεύ­θυ­νος για να λάβει όλα τα προ­σή­κο­ντα μέτρα, σύμ­φω­να με την ΚΥΑ. Δεν επι­τρέ­πε­ται, ούτε κεκλει­σμέ­νων των θυρών, η τέλε­ση λει­τουρ­γιών σε χώρους λατρεί­ας που βρί­σκο­νται σε ιδιω­τι­κά κτή­μα­τα, κτί­ρια κλπ.

γ) Απα­γο­ρεύ­ε­ται η επί­σκε­ψη κοι­νού, ατο­μι­κά ή ομα­δι­κά, στα μονα­στή­ρια. Επι­τρέ­πε­ται η τέλε­ση λει­τουρ­γιών και ακο­λου­θιών στα μονα­στή­ρια χωρίς την παρου­σία κοινού.

δ) Επι­τρέ­πε­ται, επι­πλέ­ον της τηλε­ο­πτι­κής και ραδιο­φω­νι­κής, και η αυτο­τε­λής δια­δι­κτυα­κή μετά­δο­ση της λειτουργίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο