Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση ακύρωσε τις σχολικές εκδρομές χωρίς πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων

Ανα­στά­τω­ση στα σχο­λεία και στην τσέ­πη των γονιών έχει προ­κα­λέ­σει η Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση των υπουρ­γεί­ων Υγεί­ας και Παι­δεί­ας για ανα­στο­λή όλων των σχο­λι­κών εκδρο­μών στο εξω­τε­ρι­κό έως τις 13 Μάρ­τη, χωρίς να προ­βλέ­πει την επι­στρο­φή των χρη­μά­των που έχουν προ­πλη­ρώ­σει οι οικο­γέ­νειες για τις εκδρο­μές που είχαν προγραμματιστεί.

Συγκε­κρι­μέ­να, η ΚΥΑ που δημο­σιεύ­τη­κε σε ΦΕΚ στις 28 Φλε­βά­ρη, προ­βλέ­πει: «Την προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή όλων των οργα­νω­μέ­νων εκπαι­δευ­τι­κών εκδρο­μών εκτός Ελλά­δος από την 28.02.2020 και έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαι­ρε­τι­κών δυσκο­λιών στην ιχνη­λά­τη­ση των επα­φών με επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στο εξω­τε­ρι­κό και για προ­λη­πτι­κούς λόγους προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγείας».

Συνή­θως στα συμ­βό­λαια που συνά­πτο­νται μετα­ξύ των σχο­λεί­ων και των του­ρι­στι­κών πρα­κτο­ρεί­ων για τις εκδρο­μές, υπάρ­χουν προ­βλέ­ψεις για το ποιον βαρύ­νει το κόστος σε περί­πτω­ση ανα­βο­λής της εκδρο­μής, εάν η ανα­βο­λή γίνε­ται με υπαι­τιό­τη­τα του του­ρι­στι­κού γρα­φεί­ου ή του σχολείου-«πελάτη». Σπα­νιό­τα­τα υπάρ­χει πρό­βλε­ψη για ανα­βο­λή λόγω μιας έκτα­κτης κατά­στα­σης, όπως αυτή που έχει προ­κύ­ψει με τον κορο­νο­ϊό στην Ευρώ­πη, όπου είναι και οι περισ­σό­τε­ροι προ­ο­ρι­σμοί των σχο­λεί­ων όταν πρό­κει­ται για εκδρο­μές εξω­τε­ρι­κού. Οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, πλην ελα­χί­στων εξαι­ρέ­σε­ων, δεν κάνουν διευ­κο­λύν­σεις στις ακυ­ρώ­σεις αερο­πο­ρι­κών εισι­τη­ρί­ων, ενώ και τα συμ­βό­λαια που υπο­γρά­φουν τα πρα­κτο­ρεία με τα ξενο­δο­χεία του εξω­τε­ρι­κού, για να πετύ­χουν χαμη­λό­τε­ρες τιμές, είναι συνή­θως έτσι φτιαγ­μέ­να ώστε να εξα­σφα­λί­ζουν τους μεγα­λο­ξε­νο­δό­χους σε περι­πτώ­σεις ακυ­ρώ­σε­ων. Ανα­δει­κνύ­ο­νται έτσι για ακό­μα μια φορά τα αδιέ­ξο­δα και τα βάρη που φέρ­νει το σύστη­μα των εκδρο­μών στους γονείς, όσο αυτές δεν γίνο­νται με ευθύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση του κράτους.

Σε σχο­λεία, που είχαν προ­γραμ­μα­τί­σει εκδρο­μές στο εξω­τε­ρι­κό μέσα σε αυτό το διά­στη­μα, δημιουρ­γεί­ται μια ασφυ­κτι­κή κατά­στα­ση που βαραί­νει κυρί­ως τις πλά­τες των γονιών. Ένα τέτοιο παρά­δειγ­μα είναι το 5ο Γυμνά­σιο Νίκαιας, όπου είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί σχο­λι­κή εκδρο­μή για τις Βρυ­ξέλ­λες, οι γονείς είχαν πλη­ρώ­σει ολό­κλη­ρο το ποσό των 400 ευρώ για κάθε παι­δί και δεν μπο­ρούν να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα χρή­μα­τα που κατέ­βα­λαν. Στην «ίδια μοί­ρα» βρί­σκο­νται και οι γονείς στο 1ο ΓΕΛ Βρι­λησ­σί­ων, που είχε προ­γραμ­μα­τί­σει εκδρο­μή για Γερ­μα­νία και Βέλ­γιο, κόστους 580 ευρώ και ακυ­ρώ­θη­κε, χωρίς να μπο­ρούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ πίσω. Αντί­στοι­χα, στο Γυμνά­σιο Δια­βα­τών, σε μια από τις εργα­το­γει­το­νιές της Θεσ­σα­λο­νί­κης, έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί εκδρο­μή (οδι­κώς) για Βελι­γρά­δι, Βου­δα­πέ­στη και Βιέν­νη στα τέλη Μάρ­τη και οι γονείς έχουν πλη­ρώ­σει ήδη στο μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό τους το κόστος, που είναι 280 ευρώ για το κάθε παι­δί. Όμως με βάση το συμ­φω­νη­τι­κό που έχουν υπο­γρά­ψει με το του­ρι­στι­κό πρα­κτο­ρείο σε περί­πτω­ση ανα­βο­λής ή ακύ­ρω­σης λόγω ανω­τέ­ρας βίας όπως τώρα, θα πάρουν πίσω μόνο την προ­κα­τα­βο­λή που είναι όλα κι όλα 30 ευρώ.

Είναι προ­φα­νές ότι είναι στο χέρι της κυβέρ­νη­σης να λύσει το πρό­βλη­μα και να μερι­μνή­σει με εγκύ­κλιο για την πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση από το κρά­τος για τις προ­κα­τα­βο­λές των εκδρο­μών οι οποί­ες ακυ­ρώ­νο­νται. Αυτό είναι και το αίτη­μα της Ανώ­τα­της Συνο­μο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Μαθη­τών Ελλά­δας (ΑΣΓΜΕ), που παράλ­λη­λα ζητά να εξα­σφα­λί­ζε­ται γονι­κή άδεια για τους γονείς στις περι­πτώ­σεις που κλεί­νουν σχο­λεία καθώς και να παρ­θούν στοι­χειώ­δη μέτρα πρό­λη­ψης στα σχο­λεία (καθα­ριό­τη­τα, αντι­ση­πτι­κά κ.λπ.).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο