Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση, η εξουσία και το δικό μας παραμύθιασμα

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Έχουν περά­σει πολ­λά χρό­νια από τότε που είχα­με ακού­σει να μας απα­ντούν στην κρι­τι­κή απέ­να­ντι στα πρώ­τα κυβερ­νη­τι­κά χρό­νια του ΠΑΣΟΚ στο ερώ­τη­μα «για­τί δεν κάνει πρά­ξη τις αλλα­γές που υπο­σχέ­θη­κε;», ότι «άλλο η κυβέρ­νη­ση και άλλο η εξου­σία» . Άσχε­τα αν ακου­γό­ταν για να μας κολα­κέ­ψουν το περί­φη­μο «Το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρ­νη­ση, ο λαός στην εξουσία» .

Τα χρό­νια πέρα­σαν από τότε. Κυβερ­νή­σεις πολ­λές γνώ­ρι­σε ο τόπος. Όμως η εξου­σία, η πραγ­μα­τι­κή εξου­σία οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή έμει­νε στα χέρια των λίγων, των οικο­νο­μι­κά ισχυ­ρών. Και οι κυβερ­νή­σεις απλά ήταν το πολι­τι­κό τους προ­σω­πι­κό, που φρό­ντι­ζε με κάθε τρό­πο για τη διαιώ­νι­ση της εξου­σί­ας τους.

Το είχε τρα­γου­δή­σει προ­πο­λε­μι­κά και ο Μ. Βαμβακάρης:

«Στον κόσμο το σημερινό
αυτό το ξέρουν όλοι
η δύνα­μη στον άνθρωπο
είναι το πορτοφόλι.»

Πολύ απλά πράγ­μα­τα δηλα­δή, απλά φαί­νε­ται πως το παρα­μύ­θια­σμα μας συνε­χί­ζε­ται και δυστυ­χώς εμείς το ανεχόμαστε.

Ήταν η πρώ­τη συνέ­ντευ­ξη της συζύ­γου του Πρω­θυ­πουρ­γού, ως πολί­της όπως διευ­κρι­νί­στη­κε, σε εφη­με­ρί­δα, που επα­νέ­φε­ρε το ζήτη­μα αυτό. Το είπε, ανε­ρέ­θι­στα: « ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρ­νη­ση αλλά δεν πήρε την εξουσία».

Και φυσι­κά αυτό στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα συμ­βαί­νει. Μόνο που στό­χος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αξιο­ποί­η­ση της κυβερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας ως μέσο (ή ως πρώ­το βήμα), για να πάρει την οικο­νο­μι­κή-πολι­τι­κή εξου­σία και να μετα­τρέ­ψει σε λαϊ­κή εξου­σία, αλλά η διαιώ­νι­ση της πραγ­μα­τι­κής εξου­σί­ας (και των εξου­σια­στών της) μέσω «αρι­στε­ρής δια­χεί­ρι­σης». Φυσι­κά αν οποια­δή­πο­τε άλλη «συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση» εφάρ­μο­ζε παρό­μοια πολι­τι­κή θα σήκω­νε πλή­θος, αντι­δρά­σε­ων και εδώ ακρι­βώς είναι οι υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει στο σύστη­μα το οποίο υπο­τί­θε­ται θέλει να ανατρέψει.

Γνω­ρί­ζει πολύ καλά ότι ακό­μη και όταν κάνει λόγο για «εξου­σία» απο­φεύ­γει να την προσ­διο­ρί­σει ταξι­κά, αλλά ουσια­στι­κά προ­σπα­θεί να την εμφα­νί­σει ως «στρέ­βλω­ση» ως «δια­φθο­ρά», σε αντί­θε­ση π.χ με την «υγιή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα». Η ταξι­κή κυριαρ­χία, το ταξι­κό κρά­τος, προ­φα­νώς και δεν έχουν σχέ­ση με το δικό της «αφή­γη­μα» περί εξουσίας…

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ στη­ρί­ζε­ται παντοιο­τρό­πως και ποι­κι­λο­τρό­πως από το «σύστη­μα» προ­κει­μέ­νου να κάνει «όλη την βρώ­μι­κη δου­λειά» με τις λιγό­τε­ρες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις και ταυ­τό­χρο­να να συκο­φα­ντή­σει ιδέ­ες, αξί­ες που είχαν και σωστά ταυ­τι­στεί με τον αγώ­να 100 χρό­νια τώρα των κομμουνιστών…

Ο «ρεα­λι­σμός» που τάχα προ­τεί­νουν, είναι αυτός της υπο­τα­γής και όχι της ανα­τρο­πής. Ούτε είχαν, ούτε έχουν κατά νου να φτιά­ξουν την έστω και θολά εμφα­νι­ζό­με­νη σε παλιό­τε­ρα συν­θή­μα­τα αυτού του χώρου «άλλη κοι­νω­νία» , αλλά απλά φιλο­δο­ξούν ν’ απο­τε­λέ­σουν …δεκα­νί­κια του συστή­μα­τος, ή και βασι­κά του στηρίγματα!

Το ζήτη­μα είναι, εμείς τι θα πρά­ξου­με. Θα συνε­χί­σου­με να παρα­μυ­θια­ζό­μα­στε ή θα αντι­δρά­σου­με αγω­νι­στι­κά σε όλα όσα κου­ρέ­λια κάνουν ιδα­νι­κά, όνει­ρα και τις ζωές μας; Θα παλέ­ψου­με τελι­κά για ανα­τρέ­ψου­με την ακο­λου­θού­με­νη πολι­τι­κή και τα στη­ρίγ­μα­τα της για να ανοί­ξου­με την δρό­μο για να κατα­κτή­σου­με την πραγ­μα­τι­κή εξου­σία ή θα είμα­στε τα υπο­ζύ­για της;

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο