Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυπριακή Δικαιοσύνη ξέπλυνε τον μητροπολίτη Μόρφου και τον παρέδωσε …καθαρό

Ο Μητρο­πο­λί­της Μόρ­φου, ο οποί­ος είχε κατη­γο­ρη­θεί για ρητο­ρι­κή μίσους έπει­τα από ομο­φο­βι­κά του σχό­λια, απαλ­λά­χθη­κε σήμε­ρα από την κυπρια­κή δικαιο­σύ­νη, καθώς ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας απε­φάν­θη ότι δεν στοι­χειο­θε­τεί­ται η διά­πρα­ξη ποι­νι­κού αδικήματος.

Στη διάρ­κεια μιας ομι­λί­ας που βιντε­ο­σκο­πή­θη­κε και μετα­δό­θη­κε από τους ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ο Μητρο­πο­λί­της Μόρ­φου Νεό­φυ­τος ανέ­φε­ρε τον Ιού­νιο ότι αν μια γυναί­κα κάνει πρω­κτι­κό σεξ στη διάρ­κεια της εγκυ­μο­σύ­νης, η ομο­φυ­λο­φι­λία μπο­ρεί να «μετα­δο­θεί» στο παι­δί της. Ο Μητρο­πο­λί­της είπε ακό­μη ότι οι ομο­φυ­λό­φι­λοι «μυρί­ζουν άσχη­μα». «Βρω­μά­νε», είπε, διη­γού­με­νος μια συνά­ντη­ση ανά­με­σα σε έναν μονα­χό και έναν νεα­ρό ομο­φυ­λό­φι­λο που «έχει μια ιδιαί­τε­ρη μυρωδιά».

Ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας Κώστας Κλη­ρί­δης, ο οποί­ος είχε δια­τά­ξει τη διε­ξα­γω­γή έρευ­νας για την διά­πρα­ξη ενδε­χό­με­νου ποι­νι­κού αδι­κή­μα­τος έπει­τα από τις δηλώ­σεις του Νεό­φυ­του, με ανα­κοί­νω­σή του είπε ότι ο Μητρο­πο­λί­της απαλ­λά­χθη­κε καθώς η έρευ­να της αστυ­νο­μί­ας κατέ­λη­ξε ότι οι δηλώ­σεις του δεν απο­τε­λούν ποι­νι­κό αδί­κη­μα με βάση την κυπρια­κή νομο­θε­σία για την «ρητο­ρι­κή μίσους».

«Παρά το γεγο­νός ότι οι μεμο­νω­μέ­νες ανα­φο­ρές του Μητρο­πο­λί­τη είναι άξιες κριτικής…δεν ισο­δυ­να­μούν με προ­σπά­θεια υπο­κί­νη­σης βίας, ή μίσους λόγω του σεξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού ή ταυ­τό­τη­τας φύλου, ούτε δύνα­νται να χαρα­κτη­ρι­σθούν ως ρητο­ρι­κή μίσους κατά την έννοια του νόμου», σημεί­ω­σε ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι οι θρη­σκευ­τι­κοί ηγέ­τες, ανά­με­σα και εκεί­νοι της Ελλη­νορ­θό­δο­ξης Εκκλη­σί­ας, πρέ­πει να «απο­φεύ­γουν αδέ­ξιες και ακα­τα­νό­η­τες εκφράσεις».

Πρό­σθε­σε ότι δεν επί­κει­νται επι­πλέ­ον νομι­κές ενέρ­γειες κατά του Μητρο­πο­λί­τη. Σύμ­φω­να με την Κυπρια­κή Δικαιο­σύ­νη  οι επί­μα­χες δηλώ­σεις είχαν γίνει στο πλαί­σιο πνευ­μα­τι­κής σύνα­ξης δια­λό­γου, ανοι­κτής στο κοι­νό, όπου υπο­βάλ­λο­νταν ερω­τή­σεις επί παντός θέμα­τος και εδί­δο­ντο απα­ντή­σεις εκ του προ­χεί­ρου… Άλλω­στε ο μητρο­πο­λί­της Μόρ­φου στην απο­λο­γία του …διευ­κρίν­σε ότι όσα είπε δεν είναι δικά του αλλά λόγια του αγί­ου Πορ­φυ­ρί­ου… και καθώς φαί­νε­ται ο λόγος του αγί­ου Πορ­φυ­ρί­ου βαραί­νει πολύ στην κυπρια­κή Δικαιοσύνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο