Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μάχη της Κοκκινιάς

Στις 4 Μαρ­τί­ου 1944 αρχί­ζει η Μάχη της Κοκ­κι­νιάς μετα­ξύ των δυνά­με­ων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευ­ρά και των Γερ­μα­νών κατα­κτη­τών και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους από την άλλη.

Στις 4 Μαρ­τί­ου χωρο­φύ­λα­κες και ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες προ­σπα­θούν να εισβά­λουν από δυο δια­φο­ρε­τι­κά σημεία στην πόλη, αλλά μετά από πολύ­ω­ρες συγκρού­σεις ανα­χαι­τί­ζο­νται από τους αγω­νι­στές του ΕΛΑΣ.

Την επό­με­νη μέρα, 5 Μαρ­τί­ου, οι Κοκ­κι­νιώ­τες απα­ντούν με μεγα­λειώ­δες συλ­λα­λη­τή­ριο κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας στην πλα­τεία του Αγί­ου Νικο­λά­ου. Παράλ­λη­λα απαι­τούν συσ­σί­τιο για τα παι­διά. Στο τέλος του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου η πόλη δέχε­ται πολυ­μέ­τω­πη επι­δρο­μή, για να κατα­λή­ξει ‑μετά από αιμα­τη­ρές μάχες- στην οπι­σθο­χώ­ρη­ση των Γερ­μα­νών και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους.

Στις 6 Μαρ­τί­ου κηρύσ­σε­ται πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στον Πει­ραιά. Η πόλη δέχε­ται σχε­δια­σμέ­νη επι­δρο­μή, που κατα­λή­γει ‑μετά την αιμα­το­χυ­σία- σε άτα­κτη φυγή των φασιστών.

Στις 7 Μαρ­τί­ου οι επι­θέ­σεις των Γερ­μα­νών εντεί­νο­νται. Ο πολιορ­κη­τι­κός κλοιός στε­νεύ­ει ασφυ­κτι­κά γύρω απ’ την πόλη. Τα ξημε­ρώ­μα­τα εντο­πί­ζο­νται γερ­μα­νο­τσο­λιά­δες στην οδό Θηβών. Η σάλ­πιγ­γα του ΕΛΑΣ σημαί­νει στις 06.00 γενι­κή επί­θε­ση του λαϊ­κού στρα­τού. Γίνο­νται μάχες σώμα με σώμα για την κατά­λη­ψη του κάθε δρό­μου. Μέχρι τις 11.00 η αντί­στα­σή του ΕΛΑΣ έχει καμ­φθεί, λόγω της έλλει­ψης πυρο­μα­χι­κών. Τότε παίρ­νε­ται από­φα­ση για γενι­κή αντε­πί­θε­ση με όσα πυρο­μα­χι­κά έχουν απο­μεί­νει και δίνε­ται εντο­λή ‑αν χρεια­στεί- να δοθεί μάχη με τις πέτρες ή με τα χέρια. Ο ανε­φο­δια­σμός από τις γύρω περιο­χές είναι αδύ­να­τος, αφού η Κοκ­κι­νιά κυκλώ­νε­ται από ‑περί­που- 1.800 Ναζί. Οι Γερ­μα­νοί δια­νυ­κτε­ρεύ­ουν στην πόλη.

Το πρωί της 8 Μαρ­τί­ου οι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες εκτε­λούν τους συλ­λη­φθέ­ντες της 5ης Μάρ­τη 1944 στην πλα­τεία των Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων. Αργά το από­γευ­μα οι Ναζί απο­χω­ρούν από την Κοκ­κι­νιά με την κου­στω­δία τους, μετα­φέ­ρο­ντας 300 αιχ­μά­λω­τους στο Χαϊ­δά­ρι.

Ο λαός ανα­σαί­νει προ­σω­ρι­νά με την απο­χώ­ρη­ση του κατα­κτη­τή κι εξα­κο­λου­θεί τον αγώ­να ως το επό­με­νο μεγά­λο χτύ­πη­μα, το περι­βό­η­το μπλό­κο της πόλης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε 5 μήνες αργό­τε­ρα, στις 17/8/1944.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο