Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Στην ανα­στο­λή του εμβο­λια­σμού με το φάρ­μα­κο της «AstraZeneca», προ­χω­ρά η Γερ­μα­νία, όπως ανα­κοί­νω­σε το ομο­σπον­δια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας, έπει­τα από εισή­γη­ση του Ινστι­τού­του «Πάουλ Έρλιχ». Το Ινστι­τού­το, σύμ­φω­να με την «BILD», ειση­γή­θη­κε να μην προ­χω­ρή­σει ο εμβο­λια­σμός μέχρι να γίνουν περαι­τέ­ρω έρευ­νες σχε­τι­κά με τις τελευ­ταί­ες ανα­φο­ρές παρε­νερ­γειών. Αξί­ζει να τονι­στεί πως νωρί­τε­ρα το πρωί, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας σημεί­ω­νε ότι εξα­κο­λου­θεί να χορη­γεί το εμβό­λιο της εται­ρεί­ας, βάσει των συστά­σε­ων του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρμάκων.

Σημειώ­νε­ται πως την ανα­στο­λή του εμβο­λια­σμού με το εμβό­λιο της «AstraZeneca», απο­φά­σι­σε επί­σης σήμε­ρα τόσο η Γαλ­λία και η Ιτα­λία όσο και η Ολλαν­δία χθες ‑μετά τις Νορ­βη­γία (σήμε­ρα έγι­νε γνω­στό και νέο περι­στα­τι­κό θανά­του μετά τον εμβο­λια­σμο), Ισλαν­δία, Δανία, Βουλ­γα­ρία, Ιρλαν­δία και Ταϊ­λάν­δη- που βασί­ζε­ται σε ανα­φο­ρές από την Δανία και την Νορ­βη­γία για πιθα­νές σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες του εμβο­λί­ου, όπως τη θρόμ­βω­ση που έχει παρα­τη­ρη­θεί σε άτο­μα που έχουν εμβολιαστεί.

Ο Εμμα­νου­έλ Μακρόν, δήλω­σε πως ανα­στέλ­λε­ται η χρή­ση του «για προ­λη­πτι­κούς λόγους» ενώ το ίδιο επι­χεί­ρη­μα έφε­ρε και ο Ιτα­λι­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων. Και οι δύο πλευ­ρές δήλω­σαν πως περι­μέ­νουν τη σχε­τι­κή από­φα­ση του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ).

Προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή των εμβο­λια­α­σμών ανα­κοί­νω­σε και η Ισπανία.

Στη χώρα μας, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμού χαρα­κτή­ρι­σε τα περι­στα­τι­κά θρομ­βώ­σε­ων «μεμο­νω­μέ­να» ‑έχει κατα­γρα­φεί ένα και στην Ελλά­δα- και έκρι­νε ότι η δια­δι­κα­σία εμβο­λια­σμού στη χώρα μας πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει κανο­νι­κά.  Το πρωί της Τρί­της (στις 9:00) η Επι­τρο­πή θα συνε­δριά­σει εκ νέου. Στη συνε­δρί­α­ση θα συζη­τη­θεί το ζήτη­μα που έχει προ­κύ­ψει με το εμβό­λιο καθώς και όλες οι εξε­λί­ξεις σε ευρω­παϊ­κό επίπεδο.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μα­κων συνε­δριά­ζει εκτά­κτως της Πέμ­πτη για την εκτί­μη­ση της κατά­στα­σης στην Ευρώ­πη μετά το μπα­ράζ των χωρών που απο­φά­σι­σαν να «παγώ­σουν» τον εμβο­λια­σμό με το εμβό­λιο της AstraZeneca. Πάντως, στην ανα­κοί­νω­σή του ο ΕΜΑ, ανα­φέ­ρει ότι τα ωφέ­λη υπερ­τε­ρούν των επι­κίν­δυ­νων παρε­νερ­γειών με την επι­τρο­πή ασφά­λειας (PRAC) να επα­νε­ξε­τά­ζει περαι­τέ­ρω τις πλη­ρο­φο­ρί­ες την Τρί­τη (16/03).

«Πολ­λές χιλιά­δες άνθρω­ποι ανα­πτύσ­σουν θρόμ­βους αίμα­τος ετη­σί­ως στην ΕΕ για δια­φο­ρε­τι­κούς λόγους», ξεκα­θα­ρί­ζει ο ΕΜΑ και τονί­ζει ότι «ο αριθ­μός των θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών επει­σο­δί­ων συνο­λι­κά σε εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα φαί­νε­ται να μην είναι υψη­λό­τε­ρος από αυτόν που παρα­τη­ρεί­ται στον γενι­κό πληθυσμό».

Ανα­φέ­ρει ακό­μα ‑μετα­ξύ άλλων- ότι «ο EMA συνερ­γά­ζε­ται στε­νά με την εται­ρεία, με ειδι­κούς σε δια­τα­ρα­χές του αίμα­τος και με άλλες υγειο­νο­μι­κές αρχές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του MHRA του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, με βάση την εμπει­ρία της με περί­που 11 εκα­τομ­μύ­ρια χορη­γού­με­νες δόσεις του εμβολίου».

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, ανα­κοί­νω­σε πως η συμ­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή του εξε­τά­ζει όσες πλη­ρο­φο­ρί­ες υπάρ­χουν για το εμβό­λιο της συγκε­κρι­μέ­νης εται­ρεί­ας ανα­φέ­ρο­ντας όμως πως δεν υπάρ­χουν στοι­χεία ότι οποιο­δή­πο­τε περι­στα­τι­κό υγεί­ας προ­κλή­θη­κε από το εμβόλιο.

Γι’ αυτό και «είναι σημα­ντι­κό οι εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού να συνε­χι­στούν προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σου­με να σώσου­με ζωές και να περιο­ρί­σου­με τη σοβα­ρή νόσο που προ­κα­λεί ο ιός», είπε στο «Reuters» ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Οργα­νι­σμού, Κρί­στιαν Λιντμάιερ. Αυτή η ανα­κοί­νω­ση έρχε­ται ως συνέ­χεια της αντί­στοι­χης του ΠΟΥ την Παρα­σκευή όπου έλε­γε πως «δεν υπάρ­χει λόγος να μην χρη­σι­μο­ποιεί­ται» το συγκε­κρι­μέ­νο εμβόλιο.

Με τις εξε­λί­ξεις να «τρέ­χουν» και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας έχει προ­γραμ­μα­τί­σει για την Τρί­τη (16/03) συνε­δρί­α­ση ειδι­κών για το θέμα με το εμβό­λιο της AstraZeneca

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, Μπό­ρις Τζόν­σον, δια­βε­βαί­ω­σε πως το εμβό­λιο της (βρε­τα­νι­κής) εται­ρεί­ας «AstraZeneca» είναι ασφαλές.

Τέλος, ο καθη­γη­τής Άντριου Πόλαρντ, ο διευ­θυ­ντής του Oxford Vaccine Group, που ανέ­πτυ­ξε το εμβό­λιο μαζί με την «AstraZeneca» υπε­ρα­μύν­θη­κε της ασφά­λειας του φαρ­μά­κου και μιλώ­ντας στο BBC είπε πως υπάρ­χουν «πολύ καθη­συ­χα­στι­κά στοι­χεία ότι δεν κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση του φαι­νο­μέ­νου δημιουρ­γί­ας θρόμ­βων στο αίμα εδώ στη Βρε­τα­νία, όπου έχουν χορη­γη­θεί οι περισ­σό­τε­ρες δόσεις στην Ευρώ­πη έως σήμερα».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο