Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μία τραγωδία μετά την άλλη: Τρεις νεκροί και 7 αγνοούμενοι στην Καλόλιμνο και 23 στην κεντρική Μεσόγειο

Τρεις νεκροί και 15 δια­σω­θέ­ντες, είναι ο απο­λο­γι­σμός από τη βύθι­ση ξύλι­νου σκά­φους με μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες στη θαλάσ­σια περιο­χή νότια — νοτιο­α­να­το­λι­κά της νήσου Καλολίμνου.

Η σορός μιας γυναί­κας και 15 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες σώοι (1 παι­δί, 4 γυναί­κες, 10 άνδρες), περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από σκά­φη του λιμε­νι­κού. Επί­σης, δύο σοροί άτυ­χων προ­σφύ­γων ανα­σύρ­θη­καν από τουρ­κι­κή ακταιω­ρό εντός τουρ­κι­κών χωρι­κών υδά­των. Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρία ενός εκ των δια­σω­θέ­ντων, στο σκά­φος επέ­βαι­ναν συνο­λι­κά περί­που 24 με 25 άτομα.

Είκοσι τρεις μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική Μεσόγειο.Ε ίχαν επιβιβασθεί σε πλεούμενο με προορισμό την Ιταλία

Είκο­σι τρεις μετα­νά­στες ανα­σύρ­θη­καν νεκροί στην κεντρι­κή Μεσό­γειο. Είχαν επι­βι­βα­σθεί σε πλε­ού­με­νο το οποίο βυθί­στη­κε και είχε σαλ­πά­ρει από την βόρειο Αφρι­κή με προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία.

Ένα πλοίο του μηχα­νι­σμού Εunavformed διέ­σω­σε εξή­ντα τέσ­σε­ρις ανθρώ­πους που βρί­σκο­νταν, επί­σης, στο πλε­ού­με­νο και κατά­φε­ραν να κολυ­μπή­σουν μέχρι να κινη­το­ποι­η­θεί ο μηχα­νι­σμός άμε­σης παρο­χής βοήθειας.

Στο Ρήγιο της Καλα­βρί­ας ανα­μέ­νε­ται να αφι­χθεί, τέλος, το πλοίο Diciotti, της ιτα­λι­κής ακτο­φυ­λα­κής, στο οποίο επι­βαί­νουν 764 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες οι οποί­οι δια­σώ­θη­καν κατά την διάρ­κεια δια­φό­ρων επι­χει­ρή­σε­ων. Πρό­κει­ται για πεντα­κό­σιους πενή­ντα πέντε άνδρες, ενε­νή­ντα επτά γυναί­κες και εκα­τόν δώδε­κα ανή­λι­κα. Το Diciotti μετα­φέ­ρει και τις σορούς επτά ανθρώ­πων οι οποί­οι έχα­σαν την ζωή τους από πνιγ­μό, κατά τον διά­πλου της Μεσογείου.

ΟΗΕ: Στα δέκα εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των απάτριδων σε όλο τον κόσμο

Περί­που 10 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι παγκο­σμί­ως είναι απά­τρι­δες, τρία εκα­τομ­μύ­ρια από αυτούς επι­σή­μως, μια κατά­στα­ση που τους στε­ρεί μια ταυ­τό­τη­τα, δικαιώ­μα­τα, και συχνά δου­λειές, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο