Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο εγκαινιάστηκε στην Πορτογαλία

Ο Ουγκό Σαβιέρ είναι ένας από τους πρώ­τους ανθρώ­πους που διέ­σχι­σαν τη μακρύ­τε­ρη κρε­μα­στή πεζο­γέ­φυ­ρα στον κόσμο, όταν άνοι­ξε σήμε­ρα, κοντά στην πόλη Αρού­κα, στη βόρεια Πορτογαλία.

«Ωχ… να’ μαστε!», είπε ο 42χρονος με άγχος, μόλις πάτη­σε το πόδι του, με περίσ­σιο θάρ­ρος, στη διά­φα­νη μεταλ­λι­κή κατα­σκευή, μήκους 516 μέτρων, μαζί με έναν επί­σης νευ­ρι­κό φίλο του και έναν ξεναγό.

Κρυμ­μέ­νη ανά­με­σα στα βου­νά, μέσα στο ανα­γνω­ρι­σμέ­νο από την Unesco Γεω­πάρ­κο της Αρού­κας, η γέφυ­ρα κρέ­με­ται από ύψος 175 μέτρων, πάνω από τον ποτα­μό Πάιβα.

Το τοπίο είναι γαλή­νιο, όμως το να δια­σχί­σει κανείς τη γέφυ­ρα απαι­τεί γερά νεύ­ρα. Καθώς στε­ρε­ώ­νε­ται σε μεταλ­λι­κά καλώ­δια και δύο τερά­στιους πύρ­γους στις δύο άκρες της, η κατα­σκευή ταλα­ντεύ­ε­ται με το παρα­μι­κρό βήμα.

«Φοβό­μουν λίγο, όμως το άξι­ζε», λέει ο Σαβιέρ, έχο­ντας περά­σει στην άλλη πλευ­ρά. «Ήταν φαντα­στι­κό, μια μονα­δι­κή εμπει­ρία, μια έκρη­ξη αδρεναλίνης».

Η γέφυ­ρα άνοι­ξε σήμε­ρα μονά­χα για ντό­πιους, όμως από τη Δευ­τέ­ρα όλοι θα μπο­ρούν να την επι­σκε­φθούν, έχο­ντας κάνει κράτηση.

Οι ντό­πιοι ελπί­ζουν ότι το αξιο­θέ­α­το, με κόστος περί­που 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, που χρειά­στη­κε περί­που δύο χρό­νια για να κατα­σκευα­στεί, θα βοη­θή­σει στην ανά­καμ­ψη της περιο­χής, ειδι­κά μετά την κατα­στρο­φι­κή παν­δη­μία Covid-19.

Καθώς στε­κό­ταν στη γέφυ­ρα, η δήμαρ­χος της Αρού­κας, Μαρ­γκα­ρί­ντα Μπε­λέμ, δήλω­σε πως η γέφυ­ρα απο­τε­λεί μέρος της ευρύ­τε­ρης στρα­τη­γι­κής να ενθαρ­ρυν­θούν περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι για να μετα­κο­μί­σουν και να μεί­νουν στην περιοχή.

«Οι προ­κλή­σεις, που έπρε­πε να υπερ­πη­δή­σου­με, ήταν πολ­λές… όμως τα κατα­φέ­ρα­με», είπε στο Ρόι­τερς η δήμαρ­χος με υπερηφάνεια.

«Δεν υπάρ­χει άλλη γέφυ­ρα σαν κι αυτή στον κόσμο».

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο