Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μαύρη αγορά, τα κέρδη των μονοπωλίων και η εγκληματικότητα αυξήθηκαν μετά την νομιμοποίηση του χασίς

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στην Ουρου­γουάη, στον Κανα­δά και στην Πολι­τεία του Κολο­ρά­ντο στις ΗΠΑ η μαύ­ρη αγο­ρά χασίς και μαρι­χουά­νας έχει ογκω­θεί μετά την νομι­μο­ποί­η­ση του ναρ­κω­τι­κού παρά τις αντί­θε­τες δια­βε­βαιώ­σεις των υπο­στη­ρι­κτών της νομιμοποίησης.

Ουρουγουάη

Το καλο­καί­ρι του 2017, μετά από 4 χρό­νια προ­ε­τοι­μα­σί­ας από την τότε αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση, δόθη­κε η άδεια πώλη­σης κάν­να­βης σε 16 πιστο­ποι­η­μέ­να φαρ­μα­κεία στην Ουρου­γουάη. Στις αρχές του 2018 μόνο το 3% της εκτι­μώ­με­νης ποσό­τη­τας που­λή­θη­κε νόμι­μα από τα φαρμακεία.

4 από τα φαρ­μα­κεία επέ­στρε­ψαν τις άδειες λόγω έλλει­ψης προϊόντος.

-Πολ­λοί καλ­λιερ­γούν μόνοι τους ή συνε­ται­ρι­στι­κά χωρίς έλεγ­χο από τις επί­ση­μες αρχές. Οι συμ­μο­ρί­ες που ασχο­λού­νται με την μαύ­ρη αγο­ρά βρί­σκουν τον τρό­πο, ακό­μη και με απει­λές προς τους επί­ση­μους καλ­λιερ­γη­τές, να δια­τη­ρούν μεγά­λες ποσό­τη­τες στα χέρια τους. Όμως ο αντα­γω­νι­σμός έχει αυξή­σει την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα, δηλώ­νει ο Martín Rodríguez διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του Οργα­νι­σμού που δια­χει­ρί­ζε­ται την νόμι­μη κάν­να­βη. Πολ­λοί άνθρω­ποι δεν γρά­φο­νται στις λίστες φοβού­με­νοι μήπως χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το όνο­μά τους και για άλλους λόγους στο μέλ­λον, συνεχίζει.
•Ουρου­γουάη σε αριθ­μούς: 3,4 εκα­τομ­μύ­ρια πληθυσμός.

-24.000 δηλω­μέ­νοι νόμι­μοι αγο­ρα­στές κάνναβης.

-9.000 δηλω­μέ­νοι καλ­λιερ­γη­τές για προ­σω­πι­κή χρήση.

-92 δηλω­μέ­νες λέσχες με 3000 μέλη.

-40 γραμ­μά­ρια τον μήνα, 10 την εβδο­μά­δα είναι η ποσό­τη­τα νόμι­μης αγοράς.

Η εντυ­πω­σια­κή άνο­δος της τιμής των μετο­χών κάνναβης

Καναδάς

Οι New York Times γρά­φουν τον Νοέμ­βριο του 2018 ότι οι απο­θή­κες των φαρ­μα­κεί­ων στον Κανα­δά είναι άδειες από κάν­να­βη. Οι “πελά­τες” στρέ­φο­νται στην μαύ­ρη αγορά.

Υπάρ­χει λίγη ποσό­τη­τα νόμι­μης κάν­να­βης αφού από τους 132 επί­ση­μους καλ­λιερ­γη­τές μόνο οι 78 έχουν απο­κτή­σει άδεια.

-Οι ελλεί­ψεις ακό­μη και της πακε­το­ποί­η­σης, σφρα­γί­δων, ειδι­κής κόλ­λας στρέ­φει τους πελά­τες μας, μιας αγο­ράς 3,8 δις ευρώ, στην μαύ­ρη αγο­ρά, δηλώ­νει ένας νόμι­μος προ­μη­θευ­τής στην εφημερίδα.

Μετά από 5 μήνες νόμι­μης πώλη­σης κάν­να­βης, αφού λύθη­καν τα πρα­κτι­κά προ­βλή­μα­τα, υπο­λο­γί­ζε­ται πως η μαύ­ρη αγο­ρά έχει μειω­θεί κατά κάτι αλλά το 92% εξα­κο­λου­θεί να προ­μη­θεύ­ε­ται από την μαύ­ρη αγο­ρά βασι­κά για λόγους εχε­μύ­θειας. Αυτό δεν έχει εμπο­δί­σει την μετο­χή των εται­ριών που εμπο­ρεύ­ο­νται την κάν­να­βη να έχει ανέ­βει στα ουρά­νια μέσα στο ίδιο χρο­νι­κό διάστημα.

ΗΠΑ

Άλλες τρεις πολι­τεί­ες μέσα σε δύο χρό­νια απο­φά­σι­σαν την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς κάν­να­βης. Σε σύνο­λο 52 Πολι­τειών οι 33 επι­τρέ­πουν την κάν­να­βη για προ­σω­πι­κή ή φαρ­μα­κευ­τι­κή χρήση.

Η πρώ­τη Πολι­τεία που επέ­τρε­ψε την προ­σω­πι­κή χρή­ση ήταν το Κολο­ρά­ντο το 2014. Ένας από τους λόγους που επι­κα­λέ­στη­κε, όπως και οι υπό­λοι­ποι άλλω­στε, ήταν το χτύ­πη­μα της μαύ­ρης αγο­ράς. Η κατά­στα­ση δεί­χνει το ακρι­βώς αντίθετο.

Φυτώ­ριο κάν­να­βης στον Καναδά

-Η ευκαι­ρία που παρου­σιά­στη­κε, μετά την νομι­μο­ποί­η­ση, να βρε­θούν εύκο­λα μετρη­τά έχει φέρει εδώ τις οργα­νω­μέ­νες συμ­μο­ρί­ες, δηλώ­νει εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας. Δεν είμα­στε συνη­θι­σμέ­νοι σε τέτοια εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα. Μαφί­ες Κου­βα­νών και Ασια­τών έχουν έρθει στην περιο­χή μας.

Κοντά στις νομι­μο­ποι­η­μέ­νες καλ­λιέρ­γειες ξεφυ­τρώ­νουν και παρά­νο­μες και το εμπό­ριο έχει αυξη­θεί. Κοντά στα νόμι­μα σημεία πωλή­σε­ων προ­κύ­πτουν και παρά­νο­μα. Το κακό είναι πως και στις μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες παρα­τη­ρεί­ται διά­δο­ση της χρήσης.

Οι συμ­μο­ρί­ες στέλ­νουν μεγά­λες ποσό­τη­τες κάν­να­βης και στις άλλες Πολι­τεί­ες όπου ακό­μη απα­γο­ρεύ­ε­ται. Ο αντα­γω­νι­σμός των συμ­μο­ριών έχει αυξή­σει την συχνό­τη­τα εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων όπως ληστειών, εκβια­σμών ακό­μη και φόνων.

Τα συμπε­ρά­σμα­τα είναι καθα­ρά. Η νομι­μο­ποί­η­ση δεν μεί­ω­σε την μαύ­ρη αγορά.

Αντί­θε­τα έδω­σε μεγα­λύ­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες στους εμπό­ρους και τους δια­κι­νη­τές να συνε­χί­σουν το παρά­νο­μο έργο τους.

Οι νόμι­μες καλ­λιέρ­γειες έφε­ραν και τις παράνομες.

Όλο αυτό το πλέγ­μα των αλλη­λε­ξαρ­τή­σε­ων νομι­μό­τη­τας χρή­σης και καλ­λιέρ­γειας άνοι­ξε την όρε­ξη των συμ­μο­ριών που είδαν ευκαι­ρί­ες κέρ­δους και έτσι αυξή­θη­κε και η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα. Παράλ­λη­λα επε­κτεί­νε­ται η χρή­ση και στις μικρό­τε­ρες ηλικίες.

Η ύπαρ­ξη αρχεί­ων κατα­γρα­φής των χρη­στών στρέ­φει την πλειο­ψη­φία τους στην μαύ­ρη αγορά.

Τίπο­τα θετι­κό δεν έχει κατα­γρα­φεί από την νομι­μο­ποί­η­ση της χρή­σης της κάν­να­βης εκτός από την άνο­δο της τιμής των μετο­χών των μεγά­λων εται­ρειών. Πέρα από την “απο­βλα­κο­ποί­η­ση” των χρη­στών οι συνέ­πειες στην κοι­νω­νία είναι βαρύτατες.

Όπως ακρι­βώς το εκφρά­ζει και η ΚΝΕ στις θέσεις της για τα ναρκωτικά:

Παλεύ­ου­με για μια κοι­νω­νία ελεύ­θε­ρη από ναρ­κω­τι­κά και όχι με ελεύ­θε­ρα τα ναρ­κω­τι­κά! Για­τί…”… τίπο­τα πιο ωραίο, τίπο­τα πιο αλη­θι­νό από τη ζωή δεν είναι” (Ναζίμ Χικμέτ)».

________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο