Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μαύρη Διεθνής των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική ενάντια στην Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Mike Pompeo περι­δια­βαί­νει στους φίλους και συμ­μά­χους των ΗΠΑ στην Λ.Αμερική και τους καλεί να ενώ­σουν τις δυνά­μεις τους ενά­ντια στην Βενε­ζου­έ­λα, την Κού­βα, και την Νικαράγουα.

Αυτές οι τρείς χώρες είναι το «μαύ­ρο σύν­νε­φο της τυραν­νί­ας» δια­τεί­νε­ται ο Pompeo.

Στο Περού δηλώ­νει ο υπουρ­γός των εξω­τε­ρι­κών Nestor Bardales μετά την συνά­ντη­ση με τον Pompeo: « Όλες οι χώρες που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την δημο­κρα­τία πρέ­πει να ενω­θούν για να διώ­ξουν την δικτα­το­ρία από την Βενεζουέλα».

Δεύ­τε­ρος παπα­γά­λος, άλλο που δεν θέλει, ο πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας που πρό­θυ­μα δηλώ­νει « να δου­λέ­ψου­με όλοι μαζί ενά­ντια σε απο­λυ­ταρ­χι­κά καθε­στώ­τα», εννο­ώ­ντας και την Κού­βα και την Νικαράγουα.

Στην πρω­τεύ­ου­σα του Περού Λίμα ο Pompeo είχε την ευκαι­ρία να παρέμ­βει με σύν­δε­ση βίντεο στην συνά­ντη­ση των εκπρο­σώ­πων της Αργε­ντι­νής, Βρα­ζι­λί­ας, Χιλής, Κολομ­βί­ας, Κόστα Ρίκα, Γουα­τε­μά­λα, Ονδού­ρας, Μεξι­κό, Πανα­μά, Παρα­γουάη, Περού, Γουιά­να και Saint Lucia, που απο­κα­λεί­ται “η ομά­δα της Λίμα“και:

-Να απαι­τή­σει ενέρ­γειες και μέτρα ενά­ντια στην Βενεζουέλα.

-Να απαι­τή­σει να μην ανα­γνω­ρί­σουν για πρό­ε­δρο τον Μαδού­ρο που ορκί­ζε­ται στις 10 Ιανουαρίου.

-Να ζητή­σει ακό­μη και δια­κο­πή των διπλω­μα­τι­κών σχέσεων.

Οι ακρο­δε­ξιές κυβερ­νή­σεις της Αργε­ντι­νής, Βραζιλίας,Χιλής, Κολομ­βί­ας και Περού είναι στην πρώ­τη γραμ­μή για την κατα­πο­λέ­μη­ση της Βενε­ζου­έ­λας, Κού­βας, και Νικαράγουας.

Δεν είναι τυχαία και η στά­ση της αντι­πο­λί­τευ­σης στην Βενε­ζου­έ­λα που κύρη­ξε από το Σάβ­βα­το, όπως αναρ­τή­θη­κε στο «ΑΤΕΧΝΩΣ», παρά­νο­μη την νέα θητεία του Μαδού­ρο στο Κοι­νο­βού­λιο ανκαί δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Κάλε­σε ακό­μη και τις Ένο­πλες Δυνά­μεις να «υπο­στη­ρί­ξουν τις προ­σπά­θειες για να “απο­κα­τα­στα­θεί η δημο­κρα­τία” στη Βενε­ζου­έ­λα, η οποία αντι­με­τω­πί­ζει μια από τις χει­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην ιστο­ρία της».

Μόνο το Μεξι­κό αρνή­θη­κε να υπο­γρά­ψει το ανα­κοι­νω­θέν των υπό­λοι­πων δηλώ­νο­ντας μέσω του Υπουρ­γεί­ου εξω­τε­ρι­κών ότι σέβε­ται την εθνι­κή κυριαρ­χία και ανε­ξαρ­τη­σία κάθε χώρας και δηλώ­νο­ντας πως δεν πρό­κει­ται να δια­κό­ψει τις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με την Βενεζουέλα.

Ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας Jorge Arreaza δηλώ­νει ότι “η συμ­με­το­χή των ΗΠΑ στην συνά­ντη­ση της Λίμα χωρίς να είναι μέλος, απο­τε­λεί ταπει­νω­τι­κή υπο­χώ­ρη­ση για τις χώρες που συμμετείχαν”.

“Προει­δο­ποιού­με “καυ­τά” την Ουά­σινγ­κτον ενά­ντια σε τέτοιους πει­ρα­σμούς “, δήλω­σε ο Ρώσος Υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Ράια­μπόφ σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην Ινδία για το ίδιο θέμα.

Ο δε Ραούλ Κάστρο στον λόγο του στα 60 χρό­νια της Επα­νά­στα­σης τόνι­ζε πως «οι ΗΠΑ επι­στρέ­φουν στον απαρ­χαιω­μέ­νο δρό­μο της σύγκρου­σης με την Κού­βα και των παρεμ­βά­σε­ων στην Λατινική».

Η έντα­ση που δημιουρ­γούν οι ΗΠΑ στην περιο­χή θυμί­ζει πράγ­μα­τι τις 10ετίες του 50 και 60 όπου οργά­νω­νε πρα­ξι­κο­πή­μα­τα και δικτα­το­ρί­ες, ανοι­χτές επεμ­βά­σεις και έσπερ­νε την κατα­στρο­φή στους λαούς της περιο­χής. Οι λαοί όλου του κόσμου πρέ­πει να μιλή­σουν και να βάλουν φρέ­νο στα σχέ­διά τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο