Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μαύρη Θάλασσα είναι η νέα προσφυγική οδός;

Η ρου­μά­νι­κη ακτο­φυ­λα­κή «ανα­χαί­τι­σε» χτες στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα δύο πλε­ού­με­να που μετέ­φε­ραν πάνω από 200 μετα­νά­στες. Ειδι­κό­τε­ρα, δύο πλε­ού­με­να μετέ­φε­ραν 217 μετα­νά­στες, το ένα εκ των οποί­ων συνο­δεύ­τη­κε ως το ρου­μά­νι­κο λιμά­νι Μαν­γκά­λια, ενώ για το άλλο ανέ­λα­βαν την ευθύ­νη οι τουρ­κι­κές αρχές, όπως ανα­κοί­νω­σε η συνοριοφυλακή.

Το αλιευ­τι­κό για το οποίο ανέ­λα­βε την ευθύ­νη η ρου­μά­νι­κη ακτο­φυ­λα­κή εντο­πί­στη­κε χθες το πρωί ένα ναυ­τι­κό μίλι από τα θαλάσ­σια σύνο­ρα Ρου­μα­νί­ας-Βουλ­γα­ρί­ας κι από τις βουλ­γα­ρι­κές ακτές.

Σε «κάθε εκα­το­στό» του πλοί­ου επέ­βαι­ναν 97 άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων 21 γυναί­κες και 36 παι­διά. Δήλω­σαν ότι «είναι Ιρα­νοί και Ιρα­κι­νοί», διευ­κρί­νι­σε η ρου­μα­νι­κή αστυνομία.

Οι πρό­σφυ­γες φαί­νε­ται ότι είναι πια τόσο απε­γνω­σμέ­νοι που δια­τί­θε­νται να ακο­λου­θή­σουν πιο επι­κίν­δυ­νους δρό­μους ειδι­κά από τότε που η Βαλ­κα­νι­κή Οδός αλλά και οι «διά­δρο­μοι» του Αιγαί­ου και της Μεσο­γεί­ου έχουν κλεί­σει. Υπό αυτές τις συν­θή­κες φαί­νε­ται ότι η Μαύ­ρη Θάλασ­σα απο­τε­λεί εναλ­λα­κτι­κή λύση για τους δια­κι­νη­τές που προ­ω­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στην Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που πρό­σφυ­γες προ­σπα­θούν να περά­σουν στην Ευρώ­πη μέσω της Μαύ­ρης Θάλασ­σας. Πρό­κει­ται για την τέταρ­τη παρό­μοια περί­πτω­ση στην περιο­χή από τα μέσα του Αυγού­στου. Σε μία εξ αυτών των περι­πτώ­σε­ων η ρου­μά­νι­κη Ακτο­φυ­λα­κή διέ­σω­σε 69 Σύρους πρό­σφυ­γες, μετα­ξύ των οποί­ων 29 παι­διά, μπρο­στά από τις ακτές της Μαύ­ρης Θάλασ­σας. Αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό με 132 πρό­σφυ­γες σημειώ­θη­κε τον Σεπτέμ­βριο του 2014, όπως και το 2015.

Ωστό­σο ανα­μέ­νε­ται ότι και αυτός ο διά­δρο­μος θα κλεί­σει γρή­γο­ρα και ότι οι δια­κι­νη­τές θα ανα­ζη­τή­σουν νέες οδούς για να μετα­φέ­ρουν απελ­πι­σμέ­νους ανθρώ­πους στη Ευρώ­πη, θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο τις ζωές τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο