Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μεγάλη Παρασκευή των Παλαιστινίων — Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και τραυματιών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Συνε­χί­ζουν να μετρούν νεκρούς οι Παλαι­στί­νιοι σε συν­θή­κες εξο­ντω­τι­κού απο­κλει­σμού από το κρά­τος δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ. Του­λά­χι­στον 28 νεκροί τις τελευ­ταί­ες 8 ημέ­ρες, με του­λά­χι­στον 5 νεκρούς σήμερα.

palestini24

Του­λά­χι­στον 5 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν και περισ­σό­τε­ροι από 400 τραυ­μα­τί­στη­καν σήμε­ρα από πυρά του ισραη­λι­νού στρα­τού κατά τη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα σύνο­ρα του Ισρα­ήλ με τη Λωρί­δα της Γάζας, μία εβδο­μά­δα μετά την δολο­φο­νι­κή Παρασκευή.

palestini11

Την 30ή Μαρ­τί­ου, στο πλαί­σιο μιας δια­δή­λω­σης των Παλαι­στι­νί­ων με αίτη­μα την επι­στρο­φή των προ­σφύ­γων και τον τερ­μα­τι­σμό του απο­κλει­σμού της Γάζας από το Ισρα­ήλ, έχα­σαν τη ζωή τους 19 Παλαι­στί­νιοι και τραυ­μα­τί­στη­καν περί­που 1400. Επρό­κει­το για τον βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό σε μια ημέ­ρα μετά τον πόλε­μο του 2014 μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς.

palaistini21

Σήμε­ρα, χιλιά­δες Παλαι­στί­νιοι συγκε­ντρώ­θη­καν εκ νέου κοντά στον φρά­χτη ασφα­λεί­ας που χωρί­ζει τα ισραη­λι­νά εδά­φη από τον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Συγκρού­σεις ξέσπα­σαν σε πολ­λά σημεία κατά μήκος των συνό­ρων. Δια­δη­λω­τές έβα­λαν φωτιά σε λάστι­χα αυτο­κι­νή­των και πέτα­ξαν πέτρες ενα­ντί­ον των Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών, με απο­τέ­λε­σμα πυκνός καπνός να καλύ­ψει την περιο­χή, όπως μετέ­δω­σαν αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην περιο­χή. Οι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες απά­ντη­σαν με ρίψεις δακρυ­γό­νων και κάνο­ντας χρή­ση πραγ­μα­τι­κών πυρών.

palaistini

Το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα γνω­στο­ποί­η­σε ότι 5 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν από ισραη­λι­νά πυρά, μετα­ξύ αυτών ένας 16χρονος. Περισ­σό­τε­ροι από 400 Παλαι­στί­νιοι δια­κο­μί­στη­καν σε νοσο­κο­μεία αφού τραυ­μα­τί­στη­καν από σφαί­ρες ή δακρυ­γό­να, συμπλη­ρώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση των παλαι­στι­νια­κών αρχών.

Σύμ­φω­να με τον ισραη­λι­νό στρα­τό, περί­που 20.000 Παλαι­στί­νιοι συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά στα σύνο­ρα, ιδί­ως στα ανα­το­λι­κά των πόλε­ων Χαν Γιού­νες και Γάζα. Ορι­σμέ­νοι ενε­πλά­κη­σαν στα επει­σό­δια και «επι­χεί­ρη­σαν να προ­κα­λέ­σουν φθο­ρές και να παρα­βιά­σουν τον φρά­χτη ασφα­λεί­ας…». 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο