Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μπαρτσελόνα έγινε 120 ετών!

H Mπαρ­τσε­λό­να γίνε­ται σήμε­ρα 120 ετών! Όπως ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά η Mundo deportivo «ο νόμος της βαρύ­τη­τας γεν­νή­θη­κε από το μήλο του Νεύ­τω­να, ενώ ο Στιβ Τζο­μπς επε­ξερ­γά­στη­κε την Apple σε ένα γκα­ράζ. Το «μήλο» που δημιούρ­γη­σε την Μπαρ­τσε­λό­να έπε­σε στο κεφά­λι του Ζοάν ή Χάνς Γκά­μπερ (1877–1930), ενός νεα­ρού Ελβε­τού νεο­φερ­μέ­νου στη Βαρ­κε­λώ­νη το 1898 για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους. Εκτός του ότι ήταν παθια­σμέ­νος με άλλα αθλή­μα­τα όπως ο στί­βος, η ποδη­λα­σία, το γκολφ και το ράγκ­μπι, ο Γκά­μπερ είχε ήδη ένα πλή­ρες πρό­γραμ­μα για το βρε­τα­νι­κό παι­χνί­δι που είχε… προ­σγειω­θεί στην Κατα­λω­νία πολύ ανε­πί­ση­μα γύρω στο 1890 μέσω Βρε­τα­νών εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας».

Στις 22 Οκτω­βρί­ου του 1899 ο Χάνς Γκά­μπερ είχε εκδη­λώ­σει μέσω… αγγε­λί­ας την επι­θυ­μία του να δημιουρ­γή­σει μια ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα. Μια θετι­κή απά­ντη­ση οδή­γη­σε σε μια συνά­ντη­ση στο Gimnasio Solé στις 29 Νοεμ­βρί­ου, όπου ιδρύ­θη­κε η Foot-Ball Club Barcelona.

«Τα 120 χρό­νια της Μπαρ­τσε­λό­να είναι μια ιστο­ρία μόνι­μης προ­σπά­θειας και υγιούς φιλο­δο­ξί­ας», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος των Κατα­λα­νών, Χοσέ Μαρία Μπαρ­το­μέ­ου υπεν­θυ­μί­ζο­ντας: «Ο Ζοάν Γκά­μπερ δημιούρ­γη­σε μία ομά­δα το 1899 που το 2019 δια­τη­ρεί κάποια σημά­δια της ταυ­τό­τη­τας που έχουν απο­μεί­νει με την πάρο­δο του χρό­νου. Ο Κατα­λα­νι­σμός, η δημο­κρα­τία και το μοντέ­λο ιδιο­κτη­σί­ας, ο αθλη­τι­σμός σε όλους τους τομείς του και η παγκο­σμιο­ποί­η­σή. Σήμε­ρα είμα­στε προ­νο­μιού­χοι για­τί ζού­με τα καλύ­τε­ρα χρό­νια της Ιστο­ρί­ας μας και απο­λαμ­βά­νου­με τον καλύ­τε­ρο παί­κτη στην Ιστο­ρία του ποδο­σφαί­ρου, τον Λιο­νέλ Μέσι. Γιορ­τά­ζου­με την επέ­τειο και είμα­στε υπε­ρή­φα­νοι που είμα­στε Κατα­λα­νοί. Όλοι συνερ­γα­ζό­μα­στε για να συνε­χί­σου­με να βλέ­που­με τον σύλ­λο­γό μας να μεγα­λώ­νει, με ένα «Espai Barça» που πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει τον ακρο­γω­νιαίο λίθο του μέλ­λο­ντός μας και να δώσει συνέ­χεια σε αυτή την επο­χή της επιτυχίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο