Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόρια στις φλόγες: Τον ξέρουμε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία…

Η πύρι­νη κατα­στρο­φή στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Μόριας στη Λέσβο έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει τις κολοσ­σιαί­ες ευθύ­νες των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων (του ΣΥΡΙΖΑ και σήμε­ρα της ΝΔ) και της Ε.Ε. που, σε συμ­φω­νία με την Τουρ­κία, μετέ­τρε­ψαν τα ελλη­νι­κά νησιά σε απο­θή­κες ψυχών.

Τόσο η Μόρια όσο και άλλοι «καταυ­λι­σμοί» προ­σφύ­γων σε νησιά του Αιγαί­ου είναι το απο­τέ­λε­σμα της επο­νεί­δι­στης συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας που στή­θη­κε στις πλά­τες εξα­θλιω­μέ­νων ανθρώ­πων. Από την Ειδο­μέ­νη μέχρι τη Μόρια, χιλιά­δες άνθρω­ποι, μωρά, γυναι­κό­παι­δα παγι­δεύ­τη­καν και στοι­βά­χτη­καν κυριο­λε­κτι­κά σαν σαρ­δέ­λες, κάτω από άθλιες, απάν­θρω­πες συν­θή­κες διαβίωσης.

Ήταν θέμα χρό­νου να σκά­σει η βόμ­βα. Ο καταυ­λι­σμός της Μόριας, ένα σύγ­χρο­νο «Ντα­χά­ου», φιλο­ξε­νού­σε 13.000 ανθρώ­πους σε έναν χώρο που προ­ο­ρί­ζο­νταν για μόλις 2.000! Οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, με την στή­ρι­ξη της Ε.Ε., έκλει­ναν προ­κλη­τι­κά τα αυτιά τους στις συνε­χείς εκκλή­σεις φορέ­ων, υγειο­νο­μι­κών, προ­σφύ­γων και κατοί­κων για την απο­συμ­φό­ρη­ση της δομής.

Αντί να δώσουν λύση στο πρό­βλη­μα που συνε­χώς μεγά­λω­νε, οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απα­ντού­σαν με κατα­στο­λή, ρίχνο­ντας νερό στο μύλο των μισαλ­λό­δο­ξων, ρατσι­στι­κών και ακρο­δε­ξιών φωνών. Αυτών που κραύ­γα­ζαν και κραυ­γά­ζουν για «λαθροει­σβο­λείς» χύνο­ντας ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο στην κοινωνία.

Τον ξέρου­με, λοι­πόν, τον ένο­χο και είναι γνω­στή η αιτία της πύρι­νης κόλα­σης στη Μόρια. Είναι οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και όσοι αντι­με­τω­πί­ζουν τους πρό­σφυ­γες-μετα­νά­στες ως «χαρ­τί» στα γεω­πο­λι­τι­κά τους παι­χνί­δια. Απέ­να­ντι σε όλους αυτούς, απέ­να­ντι στο ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία, ο λαός πρέ­πει να αντι­τά­ξει την αλλη­λεγ­γύη του απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι είναι θύμα­τα του βάρ­βα­ρου συστή­μα­τος που γεν­νά πολέ­μους, ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, κατα­στρο­φή και φτώχεια.

Κάη­κε ολο­σχε­ρώς η Μόρια (ΦΩΤΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο