Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις για τους αγωγούς Nord Stream

Η Μόσχα ενδέ­χε­ται να ζητή­σει απο­ζη­μί­ω­ση για τις ζημιές που υπέ­στη­σαν οι αγω­γοί μετα­φο­ράς φυσι­κού αερί­ου Nord Stream 1 και 2 έπει­τα από την έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε πέρυ­σι, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το πρα­κτο­ρείο RIA Novosti επι­κα­λού­με­νο Ρώσο διπλωμάτη.

Τον Σεπτέμ­βριο σημειώ­θη­καν εκρή­ξεις στους δύο αγω­γούς που συν­δέ­ουν τη Ρωσία με τη Γερ­μα­νία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πρά­ξη διε­θνούς τρομοκρατίας.

«Δεν απο­κλεί­ου­με το ενδε­χό­με­νο να εγεί­ρου­με αργό­τε­ρα το θέμα απο­ζη­μιώ­σε­ων για τις ζημιές που προ­κλή­θη­καν από την έκρη­ξη τους αγω­γούς φυσι­κού αερί­ου Nord Stream», δήλω­σε ο Ντμί­τρι Μπι­ρι­σέφ­σκι επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας Οικο­νο­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο πρακτορείο.

Ο Μπι­ρι­σέφ­σκι δεν διευ­κρί­νι­σε από ποιον θα ζητή­σει απο­ζη­μί­ω­ση η Ρωσία, ενώ πρό­σθε­σε ότι το μέλ­λον των αγω­γών δεν είναι ξεκάθαρο.

«Αυτή τη στιγ­μή είναι πολύ δύσκο­λο να μιλά­με για το μέλ­λον των αγω­γών Nord Stream. Γενι­κά, σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, οι αγω­γοί μπο­ρούν να επι­διορ­θω­θούν», σημείωσε.

Το Κρεμ­λί­νο έχει επι­ση­μά­νει ότι οι μέτο­χοι θα απο­φα­σί­σουν αν οι αγω­γοί θα πρέ­πει να παροπλιστούν.

Πηγές που έχουν γνώ­ση των σχε­δί­ων δήλω­σαν στο Reuters την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα ότι οι αγω­γοί, τους οποί­ους κατα­σκεύ­α­σε η ρωσι­κή κρα­τι­κή εται­ρεία Gazprom, θα σφρα­γι­στούν καθώς δεν υπάρ­χουν άμε­σα σχέ­δια να επι­σκευα­στούν ή να επαναλειτουργήσουν.

Ο Nord Stream 1 , που κόστι­σε 7,4 δισεκ. ευρώ, ξεκί­νη­σε να λει­τουρ­γεί τον Νοέμ­βριο του 2011. Η κατα­σκευή του Nord Stream 2, που κόστι­σε περισ­σό­τε­ρα από 10 δισεκ. ευρώ, ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Σεπτέμ­βριο του 2021 αλλά δεν τέθη­κε ποτέ σε λειτουργία.

Ο Μπρι­σέφ­σκι κατήγ­γει­λε εξάλ­λου ότι οι δυτι­κές χώρες αντι­τί­θε­νται στο σχέ­διο ψηφί­σμα­τος που έχει ετοι­μά­σει η Ρωσία, το οποίο καλεί το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ να ζητή­σει τη διε­ξα­γω­γή διε­θνούς έρευ­νας για τις εκρήξεις.

«Παρά ταύ­τα σκο­πεύ­ου­με να συνε­χί­σου­με να επι­μέ­νου­με σε μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη και ανοι­κτή διε­θνή έρευ­να με την υπο­χρε­ω­τι­κή συμ­με­το­χή Ρώσων εκπρο­σώ­πων», τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο