Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόσχα κατηγορεί το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ότι ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα ότι «εκπρό­σω­ποι» μιας μονά­δας του Βασι­λι­κού Ναυ­τι­κού της Βρε­τα­νί­ας ανα­τί­να­ξαν τους αγω­γούς φυσι­κού αερί­ου Nord Stream στη Θάλασ­σα της Βαλτικής.

Το υπουρ­γείο δεν παρου­σί­α­σε καμία από­δει­ξη για τον ισχυ­ρι­σμό αυτόν.

«Σύμ­φω­να με τις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, αντι­πρό­σω­ποι αυτής της μονά­δας του Βρε­τα­νι­κού (Βασι­λι­κού) Ναυ­τι­κού συμ­με­τεί­χαν στον σχε­δια­σμό, την προ­ε­τοι­μα­σία και την υλο­ποί­η­ση μιας τρο­μο­κρα­τι­κής επί­θε­σης στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα στις 26 Σεπτεμ­βρί­ου φέτος, ανα­τι­νά­ζο­ντας τους αγω­γού αερί­ου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Βρε­τα­νί­ας απέ­φυ­γε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ταυ­τό­χρο­να, η Μόσχα κατη­γό­ρη­σε τη Βρε­τα­νία ότι προ­ε­τοί­μα­σε τη σημε­ρι­νή επί­θε­ση με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη ενα­ντί­ον του στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, στον κόλ­πο της Σεβα­στού­πο­λης και ότι εκπαί­δευ­σε το ουκρα­νι­κό προ­σω­πι­κό που τα χειριζόταν.

«Η προ­ε­τοι­μα­σία αυτής της τρο­μο­κρα­τι­κής ενέρ­γειας και η εκπαί­δευ­ση του στρα­τιω­τι­κού προ­σω­πι­κού του 73ου ουκρα­νι­κού Κέντρου Ειδι­κών Ναυ­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων έγι­ναν από Βρε­τα­νούς ειδι­κούς που εδρεύ­ουν στο Οτσά­κοφ, στην περιο­χή του Μικο­λάιφ της Ουκρα­νί­ας» ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας σε ανα­κοί­νω­σή του που αναρ­τή­θη­κε στο Telegram.

Σύμ­φω­να με τις ρωσι­κές αρχές, από την επί­θε­ση αυτή προ­κλή­θη­καν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο.

Η Μόσχα υπο­στη­ρί­ζει ότι τα πλοία που στο­χο­θε­τή­θη­καν συμ­με­τεί­χαν στην προ­στα­σία των νηο­πο­μπών που έχουν ανα­λά­βει την εξα­γω­γή των ουκρα­νι­κών σιτηρών.

Η Ρωσία έχει κατη­γο­ρή­σει και στο παρελ­θόν τη Δύση για τις εκρή­ξεις που σημειώ­θη­καν στους αγω­γούς Nord Stream 1 και 2, στη Βαλ­τι­κή. Δεν είχε όμως απο­δώ­σει ευθύ­νες σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

Το Κρεμ­λί­νο έχει κατ’ επα­νά­λη­ψη δηλώ­σει ότι οι ισχυ­ρι­σμοί πως ευθύ­νε­ται η Ρωσία για τις ζημιές στους αγω­γούς είναι «ανοη­σί­ες» και Ρώσοι αξιω­μα­τού­χοι έλε­γαν ότι η Ουά­σινγ­κτον είχε κίνη­τρο να τους κατα­στρέ­ψει για­τί θέλει να που­λή­σει περισ­σό­τε­ρο υγρο­ποι­η­μέ­νο φυσι­κό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ αρνού­νται οποια­δή­πο­τε ανάμιξη.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο