Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η (ναζί) κόρη του Χίμλερ εργαζόταν επί χρόνια στην υπηρεσία Πληροφοριών της Δ. Γερμανίας

Η υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών της Γερ­μα­νί­ας (BND) παρα­δέ­χθη­κε σήμε­ρα ότι τη δεκα­ε­τία του 1960 εργα­ζό­ταν σε αυτή η κόρη του Χάιν­ριχ Χίμ­λερ, αν και ποτέ δεν είχε απο­κη­ρύ­ξει τον πατέ­ρα της ή τον ναζι­σμό και παρέ­με­νε ενερ­γή σε ακρο­δε­ξιές οργανώσεις.

Την απο­κά­λυ­ψη της εφη­με­ρί­δας Bild ότι η Γκού­ντρουν Μπούρ­βιτς, κόρη του Χίμ­λερ, εργα­ζό­ταν για την υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών παρα­δέ­χθη­κε και η ίδια η BND.

Ο Χίμ­λερ, ο διοι­κη­τής των SS ήταν ένας από τους πιο ισχυ­ρούς ναζί και ο βασι­κός αρχι­τέ­κτο­νας του Ολο­καυ­τώ­μα­τος. Αυτο­κτό­νη­σε το 1945 όταν βρι­σκό­ταν υπό κρά­τη­ση από τους Βρε­τα­νούς. Η κόρη του πέθα­νε τον προη­γού­με­νο μήνα στο Μόνα­χο σε ηλι­κία 88 ετών.

«Η BND επι­βε­βαιώ­νει ότι η Μπούρ­βιτς ήταν μέλος της για μερι­κά χρό­νια έως το 1963 υπό ένα άλλο όνο­μα», ανέ­φε­ρε ο Μπό­ντο Χέσελ­χα­μερ επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της υπηρεσίας.

«Η απο­χώ­ρη­σή της συνέ­πε­σε χρο­νι­κά με την έναρ­ξη της αλλα­γής στην αλλα­γή νοο­τρο­πί­ας και της αντι­με­τώ­πι­σης των εργα­ζό­με­νων που είχαν σχέ­σεις με τους ναζί», πρό­σθε­σε ο Χέσελχαμερ.

Οι υπη­ρε­σί­ες Πλη­ρο­φο­ριών της Γερ­μα­νί­ας έχουν δεχθεί επι­κρί­σεις τα τελευ­ταία χρό­νια επει­δή δεν κατά­φε­ραν να εκδιώ­ξουν τα ακρο­δε­ξιά στοι­χεία μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Ιστο­ρι­κοί ανέ­φε­ραν ότι πρώ­ην ναζί και υπο­στη­ρι­κτές των ακρο­δε­ξιών που εργά­ζο­νταν σε υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας της Γερ­μα­νί­ας μετά τον Πόλε­μο ενδέ­χε­ται να προ­στά­τευ­σαν άλλους.

Την επο­χή που η Μπούρ­βιτς εργα­ζό­ταν για την BND επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας ήταν ο Ράιν­χαρτ Γκέ­λεν, ένας πρώ­ην ναζί διοι­κη­τής της υπη­ρε­σί­ας Πλη­ρο­φο­ριών στρα­τού, ο οποί­ος παρέ­μει­νε στη θέση αυτή ως το 1968.

Ο Χέσελ­χα­μερ εξή­γη­σε ότι, καθώς η Μπούρ­βιτς δεν είναι πλέ­ον εν ζωή, η BND μπο­ρεί να κάνει μια εξαί­ρε­ση στην πολι­τι­κή της να μην σχο­λιά­ζει πρώ­ην ή εν ενερ­γεία εργαζόμενους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο