Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ν. Κορέα επιβεβαίωσε την υπάρξη μυστικής συμφωνίας με την Ιαπωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» (BINTEO)

Η Νότια Κορέα επι­βε­βαί­ω­σε την Τετάρ­τη την ύπαρ­ξη μιας μυστι­κής διευ­θέ­τη­σης με την Ιαπω­νία στη συμ­φω­νία του 2015 μετα­ξύ των δύο χωρών σχε­τι­κά με τα θύμα­τα σεξουα­λι­κής δου­λεί­ας της Νότιας Κορέ­ας, τις λεγό­με­νες “γυναί­κες ανα­κού­φι­σης” που επι­στρα­τεύ­θη­καν βιαί­ως στα πορ­νεία του ιαπω­νι­κού στρα­τού κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Η ομά­δα δρά­σης που τελεί υπό την αιγί­δα του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Σεούλ ανα­κοί­νω­σε τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανα­θε­ώ­ρη­σης της συμ­φω­νί­ας με την Ιαπω­νία, που επε­τεύ­χθη στις 28 Δεκεμ­βρί­ου 2015 υπό την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση της Νότιας Κορέ­ας προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει μια “τελι­κή και αμε­τά­κλη­τη” συμ­φω­νία για τα θύμα­τα αυτά. Οι γυναί­κες αυτές ήταν κυρί­ως Κορε­ά­τισ­σες, που απή­χθη­σαν και ανα­γκά­στη­καν σε εκπόρ­νευ­ση στους κόλ­πους του αυτο­κρα­το­ρι­κού στρα­τού της Ιαπω­νί­ας κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Σύμ­φω­να με ιστο­ρι­κούς, έως και 200.000 κορί­τσια και νέες γυναί­κες έπε­σαν θύμα­τα αυτού του εγκλή­μα­τος κατά της ανθρωπότητας.

Το απο­τέ­λε­σμα της ανα­θε­ώ­ρη­σης ανέ­φε­ρε ότι ορι­σμέ­νες από τις διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες δεν απο­κα­λύ­φθη­καν στο ευρύ κοι­νό, σημειώ­νο­ντας ότι η Ιαπω­νία ζήτη­σε από τη Νότια Κορέα να πεί­σει οργα­νώ­σεις που υπο­στή­ρι­ζαν τα θύμα­τα της σεξουα­λι­κής δου­λεί­ας να απο­δε­χθούν τη συμ­φω­νία του 2015. Στη συνέ­χεια, η κυβέρ­νη­ση της Νότιας Κορέ­ας υπό την πρό­ε­δρο Παρκ Γκε­ούν-Χιε υπο­σχέ­θη­κε να κατα­βά­λει προ­σπά­θειες για να πεί­σει τις οργα­νώ­σεις αυτές, απο­δε­χό­με­νη στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το αίτη­μα της ιαπω­νι­κής πλευ­ράς, σύμ­φω­να με την ομά­δα εργασίας.

Τα θύμα­τα της Νότιας Κορέ­ας δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν σκλη­ρά κατά της συμ­φω­νί­ας, μετά την ανα­κοί­νω­σή της από τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών. Βάσει της συμ­φω­νί­ας, η Ιαπω­νία δεσμεύ­θη­κε να δια­θέ­σει 1 δισ. γεν (περί­που 9 εκατ. δολά­ρια) σε ένα ίδρυ­μα αφιε­ρω­μέ­νο στην υπο­στή­ρι­ξη των θυμά­των της σεξουα­λι­κής δου­λεί­ας με αντάλ­λαγ­μα την τελι­κή και αμε­τά­κλη­τη συμ­φω­νία της Νότιας Κορέ­ας για το θέμα αυτό.

Τα θύμα­τα δήλω­σαν ότι η ιαπω­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν έχει ακό­μα ανα­λά­βει τη νομι­κή ευθύ­νη ούτε έχει ζητή­σει ειλι­κρι­νά συγνώ­μη, ζητώ­ντας την ακύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας του 2015.  Η νέα κυβέρ­νη­ση της Νότιας Κορέ­ας υπό τον πρό­ε­δρο Μουν Τζε-ιν, ο οποί­ος ανέ­λα­βε καθή­κο­ντα τον Μάιο, δήλω­σε ότι η συμ­φω­νία του 2015 δεν ήταν απο­δε­κτή από «συναι­σθη­μα­τι­κή» άπο­ψη από τους απλούς Νοτιο­κο­ρε­ά­τες, δια­τάσ­σο­ντας την ανα­θε­ώ­ρη­ση της δια­δι­κα­σί­ας που ακο­λου­θή­θη­κε για την επί­τευ­ξη της συμφωνίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο