Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ολλανδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ολλαν­δία θα ανα­στεί­λει για προ­λη­πτι­κούς λόγους έως του­λά­χι­στον τις 29 Μαρ­τί­ου τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca για τον νέο κορο­νο­ϊό, ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή η ολλαν­δι­κή κυβέρνηση.

Η κίνη­ση, που ακο­λου­θεί παρό­μοιες απο­φά­σεις πολ­λών άλλων χωρών, βασί­ζε­ται σε ανα­φο­ρές από την Δανία και την Νορ­βη­γία για πιθα­νές σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες του εμβο­λί­ου, τόνι­σε η κυβέρνηση.

«Με βάση νέες πλη­ρο­φο­ρί­ες η Ολλαν­δι­κή Αρχή Φαρ­μά­κων συνι­στά, ως προ­λη­πτι­κό μέτρο και εν ανα­μο­νή περαι­τέ­ρω ερευ­νών, να ανα­στα­λεί η χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca» κατά της Covid-19, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ολλανδίας.

Οι ολλαν­δι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές θα ανα­γκα­στούν να ακυ­ρώ­σουν 43.000 ραντε­βού εμβο­λια­σμού κατά της Covid-19 έπει­τα από την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης, μετέ­δω­σε αργά χθες το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σων ANP.

Τρεις υγειο­νο­μι­κοί στη Νορ­βη­γία που πρό­σφα­τα έκα­ναν το εμβό­λιο της βρε­τα­νο­σου­η­δι­κής εται­ρεί­ας για την Covid-19 νοση­λεύ­ο­νται με θρόμ­βωση, ανα­κοί­νω­σε το Νορ­βη­γι­κό Ινστι­τού­το Δημό­σιας Υγεί­ας το Σάββατο.

Η Νορ­βη­γία, όπως η Ισλαν­δία ή η Δανία, ανα­κοί­νω­σαν την Πέμ­πτη την ανα­στο­λή χρή­σης του εμβο­λί­ου. Ακο­λού­θη­σε η Βουλ­γα­ρία την Παρα­σκευή, η Ιρλαν­δία χθες και η Ταϊ­λάν­δη καθυ­στέ­ρη­σε την εκστρα­τεία της.

Δεν υπάρ­χουν μέχρι στιγ­μής παρό­μοια περι­στα­τι­κά παρε­νερ­γειών στην Ολλαν­δία, ανέ­φε­ρε το ολλαν­δι­κό υπουρ­γείο, το οποίο ωστό­σο συμ­βού­λε­ψε τους ανθρώ­πους που έχουν λάβει το εμβό­λιο να επι­κοι­νω­νή­σουν με τον για­τρό τους αν εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα «απροσ­δό­κη­τα ή/και άγνω­στα» μετά από τρεις ημέρες.

Χθες η AstraZeneca Plc ανα­κοί­νω­σε ότι πραγ­μα­το­ποί­η­σε έλεγ­χο σε ανθρώ­πους που έχουν εμβο­λια­σθεί με το εμβό­λιό της κατά της Covid-19, ο οποί­ος έδει­ξε ότι δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης αιμα­τι­κών θρόμ­βων. Ο έλεγ­χος κάλυ­ψε 17 εκα­τομ­μύ­ρια εμβο­λια­σμέ­νους ανθρώ­πους στην Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση και το Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας δια­βε­βαί­ω­σε την Παρα­σκευή ότι «δεν υπάρ­χει λόγος να μην χρη­σι­μο­ποιεί­ται» το συγκε­κρι­μέ­νο εμβόλιο.

H Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών κρί­νει ότι ο εμβο­λια­σμός με το εμβό­λιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέ­πει να συνε­χι­στεί κανο­νι­κά σύμ­φω­να με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό που έχει γίνει, όπως επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­ση της που αφο­ρά τις ανα­φο­ρές σε ευρω­παϊ­κές χώρες «για μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών επει­σο­δί­ων» μετά από εμβο­λια­σμό με το συγκε­κρι­μέ­νο εμβόλιο.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο