Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη» — Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στη Βουλή (ΦΩΤΟ)

Με μεγά­λη συμ­με­το­χή — τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας — ολο­κλη­ρώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι στο Σύνταγ­μα η κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

kallitexnes1

Η κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Από το Σύνταγ­μα εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι της τέχνης δια­τρά­νω­σαν ότι εδώ και τώρα πρέ­πει να παρ­θούν μέτρα στή­ρι­ξης για όλους τους εργα­ζό­με­νους αυτών των κλά­δων που αυτή τη στιγ­μή βρί­σκο­νται στα όρια της επιβίωσης.

Από νωρίς το μεση­μέ­ρι η πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, γέμι­σε με πανό, τρα­γού­δια, συν­θή­μα­τα, καθώς και καλ­λι­τε­χνι­κά δρώ­με­να που απο­τύ­πω­ναν τα προ­βλή­μα­τα, τα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις των σωμα­τεί­ων. «Η πάλη για το ψωμί του καλ­λι­τέ­χνη είναι αγώ­νας, είναι και τέχνη», ήταν το σύν­θη­μα του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου. «Σήμε­ρα τρα­γου­δά­με το πιο όμορ­φο τρα­γού­δι απ’ όλα τα τρα­γού­δια του αγώ­να», ήταν το σύν­θη­μα του Πανελ­λή­νιου Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών. «Όχι στην απα­ξί­ω­ση των καλ­λι­τε­χνών. Απο­ζη­μί­ω­ση στους εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες», ήταν το σύν­θη­μα του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας (ΕΕΤΕ). «Εσύ είσαι κρί­κος στην αλυ­σί­δα», ήταν το σύν­θη­μα του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθοποιών.

Μ’ αυτό άλλω­στε το σύν­θη­μα οι καλ­λι­τέ­χνες και οι εργα­ζό­με­νοι στον χώρο της τέχνης και του πολι­τι­σμού, κατέ­λα­βαν τις θέσεις τους μπρο­στά στον «Άγνω­στο Στρα­τιώ­τη», τηρώ­ντας τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας και ασφά­λειας, δημιουρ­γώ­ντας μια μεγά­λη “σπεί­ρα”. Ανά­με­σά τους η σημε­ρι­νή και η αυρια­νή γενιά καλ­λι­τε­χνών, καθώς έντο­νη ήταν η παρου­σία σπου­δα­στών από τις καλ­λι­τε­χνι­κές σπουδές.

kallitexnes3 kallitexnes5 kallitexnes6 kallitexnes9

Συμπαράσταση στον αγώνα τους

Στην κινη­το­ποί­η­ση στο πλευ­ρό των σωμα­τεί­ων και εργα­ζο­μέ­νων από όλους τους κλά­δους των καλ­λι­τε­χνών, παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Νωρί­τε­ρα σε δήλω­σή του ο Δ. Κου­τσού­μπας εξέ­φρα­σε την στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στον αγώ­να και τα αιτή­μα­τα των καλ­λι­τε­χνών και των εργα­ζο­μέ­νων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

kallitexnes8

Επί­σης παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Πέρρο.

Εξάλ­λου σήμε­ρα, το Παράρ­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ.

Σημειώ­νε­ται ότι το ΚΚΕ κατέ­θε­σε πρό­τα­ση νόμου με άμε­σα και επεί­γο­ντα μέτρα στή­ρι­ξης από τις συνέ­πειες της πανδημίας.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο