Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πανδημία ξεσκέπασε τους ψευτο-υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είναι πια κοι­νός τόπος πως οι προ­σπά­θειας συκο­φά­ντη­σης του νησιού της επα­νά­στα­σης, περ­νά­ει –ανά­με­σα στ’ άλλα από τις υπο­τι­θέ­με­νες παρα­βιά­σεις των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των.
Μάλι­στα φέτος η ετή­σια έκθε­ση του ΥπΕξ των ΗΠΑ, συμπε­ρι­λαμ­βά­νει επί­σης Βενε­ζου­έ­λα, Κίνα και Ιράν… με δημο­σιεύ­μα­τα για τον|τους άξο­νες του κακού «Beyond the Axis of Evil that’s Killing Us», όπου ειδι­κά η Κού­βα δια­κα­τέ­χε­ται μέχρι και από το Σύν­δρο­μο της Στοκ­χόλ­μης (sic!!)

Για μια ακό­μη φορά ο υπΕξ Μπρού­νο Ροντρί­γκες, απορ­ρί­πτο­ντας τις αιτιά­σεις επι­σή­μα­νε ότι η έκθε­ση «στε­ρεί­ται κάθε αξιο­πι­στία, αγνο­ώ­ντας για άλλη μια φορά τις άθλιες παρα­βιά­σεις των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των στον κόσμο, για να επι­τε­θούν — για πολι­τι­κούς σκο­πούς — σε κυβερ­νή­σεις που δεν υπο­κύ­πτουν στα σχέ­διά τους και υπε­ρα­σπί­ζο­νται τους λαούς τους».
Ειδι­κό­τε­ρα για την Κού­βα, υπο­γράμ­μι­σε ότι «το ζήτη­μα των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των στην Κού­βα δεν είναι κάτι που πραγ­μα­τι­κά ανη­συ­χεί την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, τον μεγα­λύ­τε­ρο επι­τι­θέ­με­νο κατά των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των στον πλανήτη.
Σκο­πός τους είναι να πλή­ξουν τα μέσα δια­βί­ω­σης 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Κου­βα­νών, για να επι­βά­λουν κυβέρ­νη­ση που να αντα­πο­κρί­νε­ται στα συμ­φέ­ρο­ντά τους.
Παρά τον απο­κλει­σμό, θα συνε­χί­σου­με να είμα­στε αφο­σιω­μέ­νοι στην προ­ώ­θη­ση και προ­στα­σία όλων των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των για όλους
».

Derechos humanos Cuba ninos atencion educativa

🔻  Και όλ’ αυτά, εν μέσω πανδημίας όταν οι μπριγάδες Henry Reeve αλωνίζουν τον κόσμο, μεταφέροντας στα πέρατα της οικουμένης τη γνωστή διεθνιστική –επαναστατική αλληλεγγύη.

Η υλο­ποί­η­ση του σεβα­σμού και της εκπλή­ρω­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ανά την υφή­λιο, μπή­κε σε νέα φάση μετά τη μάστι­γα της παν­δη­μί­ας COVID-19, όπως εξή­γη­σε ο Yuri Pérez Martínez, καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο της Αβά­νας, στο 3ο διε­θνές σεμι­νά­ριο με θέμα τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα

Η άπο­ψή του ξεκι­νά από τις βαθιές αντι­φά­σεις της σύγ­χρο­νης επο­χής με πολι­τι­κά και ιδε­ο­λο­γι­κά μοντέ­λα που ανα­δει­κνύ­ουν την «ταμπα­κιέ­ρα» του ιμπε­ρια­λι­σμού τη βαθιά κρί­ση που μας ανα­γκά­ζει να ανα­δια­μορ­φώ­σου­με κάποιες έννοιες.
«Η ανα­ζή­τη­ση της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, της ισό­τη­τας και της πλή­ρους αξιο­πρέ­πειας του ανθρώ­που ως ουσιώ­δεις αξί­ες, μας οδη­γεί στην ανά­γκη ενός δια­φο­ρε­τι­κού νομι­κού εποι­κο­δο­μή­μα­τος των κοι­νω­νιών, που –όπως πάντα, επη­ρε­ά­ζε­ται από την οικο­νο­μι­κή βάση, το πρί­σμα των πολι­τι­κών και ιδε­ο­λο­γι­κών συμ­φε­ρό­ντων και στοι­χεία που προ­κύ­πτουν από τα κόμ­μα­τα εξου­σί­ας και την κοι­νω­νι­κή συναί­νε­ση», δήλω­σε.Derechos humanos Cuba ninos

Ο COVID-19 έβγα­λε στην επι­φά­νεια με τρό­πο τρα­γι­κό τις βαθιές κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες που υπάρ­χουν στον κόσμο, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τους ευά­λω­τους τομείς και τα θύμα­τα νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πολι­τι­κών, οι οποί­ες υπο­τί­θε­ται ότι εγγυώ­νται τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.

Περιέ­γρα­ψε το μετα-παν­δη­μι­κό στά­διο ως χάος χωρίς καθο­λι­κή υγειο­νο­μι­κή κάλυ­ψη, χωρίς απα­σχό­λη­ση, ασφά­λεια ή κοι­νω­νι­κή βοή­θεια με εκτί­να­ξη της ανι­σό­τη­τας και της φτώ­χειας.

Αυτό σημαί­νει ότι οι νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πολι­τι­κές δεί­χνουν την αδυ­να­μία αντι­με­τώ­πι­σης μιας νέας κοι­νω­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, με γλώσ­σα που αδυ­να­τεί να μιλή­σει για τις κοι­νω­νι­κές ασυμ­με­τρί­ες ως καθη­με­ρι­νή δια­δι­κα­σία και τον πόλε­μο των ΜΜΕ που δημιουρ­γεί ψεύ­τι­κη εικό­να και πρό­τυ­πα στην κοι­νή γνώ­μη ως συντα­γές ή από­λυ­τες αλή­θειες τυπο­ποιώ­ντας έννοιες , δόγ­μα­τα και αντιλήψεις.
Ως εκ τού­του, η ανά­γκη να μπει στο παι­χνί­δι ο πολι­τι­κο­ποι­η­μέ­νος πολί­της είναι επιτακτική.

«Η παν­δη­μία έδει­ξε επί­σης την ευθραυ­στό­τη­τα των λεγό­με­νων κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των και των συστη­μά­των εγγύ­η­σής τους.
Όπως δεν έχει απο­δει­χθεί ποτέ μέχρι σήμε­ρα ότι τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, όπως η πρό­σβα­ση στη δημό­σια υγεία και την κοι­νω­νι­κή βοή­θεια, (ΣΣ |> θα έπρε­πε να) απο­τε­λούν αρμο­διό­τη­τες των κρα­τών, τα οποία πρέ­πει να εγγυώ­νται τη φιλο­σο­φία τους και την ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών φρο­ντί­δας, προ­στα­σί­ας και αποκατάστασης.

Derechos humanos Cuba ninos

«Ένας ιός ήταν αρκετός για να αναδείξει  την εγκληματική “αδυναμία” πολλών κυβερνήσεων να διατηρήσουν πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακριβώς επειδή δεν είχαν στερεά συστήματα υγείας με ευρεία κάλυψη».

Πηγή-πλη­ρο­φο­ρί­ες |> Nuria Barbosa León | [email protected]

Θυμί­ζου­με ότι οι εγγυ­ή­σεις της Κού­βας για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα έγι­ναν δεκτές και επι­κυ­ρώ­θη­καν στο διε­θνές σχε­τι­κό σεμι­νά­ριο και (στις 13-Οκτ-2020) το νησί της επα­νά­στα­σης εξε­λέ­γη για πέμ­πτη φορά μέλος του (47μελούς) Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των των Ηνω­μέ­νων Εθνών

Στη 2η συνά­ντη­ση εργα­σί­ας του 3ου διε­θνούς σεμι­να­ρί­ου «Διά­λο­γος για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα» στο Πανε­πι­στή­μιο της Αβά­νας, οι συμ­με­τέ­χο­ντες επι­κύ­ρω­σαν το σεβα­σμό της Κού­βας στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα σε δια­φο­ρε­τι­κούς τομείς της κοινωνίας .

ℹ️   Σε δύο πάνελ το ένα για τη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία και τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στην Κού­βα και το άλλο στην προ­στα­σία παι­διών και εφή­βων.

Ο Δρ Orlando Gutiérrez Boza, πρό­ε­δρος του γρα­φεί­ου Abakuá της Κού­βας, δήλω­σε ότι εάν η Κού­βα δεν ήταν κοσμι­κό κρά­τος (ΣΣ |> όπου δεν ανα­γνω­ρί­ζε­ται καμία επί­ση­μη θρη­σκεία και όλοι οι θρη­σκευ­τι­κοί φορείς είναι δια­χω­ρι­σμέ­νοι από το κρά­τος και ισό­τι­μοι απέ­να­ντι στο νόμο), θα ήταν πολύ δύσκο­λο να δια­σφα­λι­στεί η θρη­σκευ­τι­κή ελευθερία.
Από την άλλη πλευ­ρά, ο αιδε­σι­μό­τα­τος Canon Pablo Odén Marichal Rodríguez, μέλος της κου­βα­νι­κής δια­θρη­σκευ­τι­κής πλατ­φόρ­μας δια­λό­γου, επι­βε­βαί­ω­σε ότι ο χρι­στια­νι­σμός, ο πνευ­μα­τι­σμός και η θρη­σκεία αφρι­κα­νι­κής κατα­γω­γής είναι τρία θρη­σκευ­τι­κές οντό­τη­τες κοι­νω­νι­κού αντί­κτυ­που στο έθνος της Αντιλ­λών, όπου συνυ­πάρ­χουν χάρη στις εγγυ­ή­σεις της ελευ­θε­ρί­ας της θρη­σκεί­ας και της ανεξιθρησκίας.

Στο δεύ­τε­ρο πάνελ με θέμα «διά­λο­γος για την προ­στα­σία παι­διών και εφή­βων», συζη­τή­θη­καν θέμα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τις θεσμι­κές εγγυ­ή­σεις του κρά­τους της Κού­βας γι’ αυτές τις ηλικίες

ℹ️   Η Κού­βα εξε­λέ­γη ως μέλος του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ με 170 ψήφους (88% των μελών του), θέμα που ανα­δεί­χτη­κε –ανα­γκα­στι­κά και από τον παγκό­σμιο αστι­κό τύπο, όπως η WashingtonPost (που ανα­κά­λυ­ψε …85 μεγά­λες οργα­νώ­σεις [sic!!], που –σύμ­φω­να με ένα φόρουμ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στην Κού­βα που εδρεύ­ει στην Ισπα­νία [!!] «δια­μαρ­τύ­ρο­νται εντόνως»…)

Derechos humanos Cuba 85 organizaciones de la sociedad civil expresan preocupación por el reingreso de Cuba al Consejo de DDHH de la ONUΔεί­τε τις 85!! “δια­μαρ­τυ­ρό­με­νες οργανώσεις…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο